اصلاح شاخص بازارسرمایه آغاز شد؟

اصلاح شاخص بازارسرمایه آغاز شد؟ گروه بانک، بیمه، بورس- بازارسرمایه کشور از نیمه‌دوم سال۹۸ تاکنون رویایی‌ترین روزهای تاریخ عمرش را سپری کرده است. شاخص کل این بازار طی این مدت با رشدی فضایی مواجه بوده است و از ۲۵۰هزار واحد به بیش از یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار واحد رسیده است. بسیاری از کارشناسان رشد سریع […]

اصلاح شاخص بازارسرمایه آغاز شد؟

گروه بانک، بیمه، بورس- بازارسرمایه کشور از نیمه‌دوم سال۹۸ تاکنون رویایی‌ترین روزهای تاریخ عمرش را سپری کرده است. شاخص کل این بازار طی این مدت با رشدی فضایی مواجه بوده است و از ۲۵۰هزار واحد به بیش از یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار واحد رسیده است. بسیاری از کارشناسان رشد سریع شاخص کل بازارسرمایه را به‌دلیل افزایش قیمت دلار و ورود نقدینگی به این بازار می‌دانند. در این مدت کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند که شاخص کل بازار با افت‌های مقطعی یا همان اصلاح بازار مواجه شود اما شاخص کل نه‌تنها اصلاح خاصی انجام نداد، بلکه هر روز رکوردش را بهبود بخشید اما دیروز(شنبه) و در اولین روز کاری هفته شاخص کل این بازار با ریزش ۱۲هزار واحدی مواجه شد و حالا همگان این سؤال را دارند که آیا اصلاح شاخص بازارسرمایه آغاز شده است؟

نگاهی به معاملات اولین روز هفته

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دیروز(شنبه) با کاهش ۱۲هزار و ۴۰۷ واحدی روبه‌رو شد و رقم یک‌میلیون و ۷۴۱ واحد را ثبت کرد. معامله‌گران در بورس و فرابورس ۲۳ هزار و ۳۰میلیارد تومان اوراق مالی دادوستد کردند. همچنین شاخص کل با معیار هم‌وزن هفت‌هزار و ۳۷۹ واحد عقب‌نشینی داشته و به‌ رقم ۴۷۱ هزار و ۳۰۲ واحد رسید. ارزش بازار در بورس اوراق بهادار تهران به رقم بی‌سابقه شش میلیون و ۴۴۶ هزار میلیارد تومان رسیده است که اگر ارزش فرابورس ایران را هم به یک‌میلیون و ۱۸۵ هزار میلیارد تومان رسیده،‌ اضافه کنیم مجموع ارزش شرکت‌های حاضر در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران به بیش از هفت‌میلیون و ۶۳۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین معامله‌گران در بورس تهران بیش از ۹٫۵ میلیارد سهام،‌ حق‌تقدم و اوراق مالی در قالب یک‌ونیم میلیون نوبت معامله و به ارزش ۱۵هزار و ۷۸۳ میلیارد تومان دادوستد کردند که اگر ارزش فرابورس ایران را هم به این اضافه کنیم که به هفت‌هزار و ۲۴۱ میلیارد تومان رسید، یعنی ظرف چهار ساعت ۲۳ هزار میلیارد تومان در بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران معامله شد. در این بین برخی شرکت‌های تأمین سرمایه اقدام به انتشار اوراق تبعی برای تأمین مالی شرکت‌های پتروشیمی‌کرده‌اند. کارشناسان می‌گویند، اگر شرکت‌های بورسی و فرابورسی بتوانند فقط روزانه ۱۰درصد از ارزش معاملات بورس و فرابورس که بین دو تا سه‌هزار میلیارد تومان می‌شود، را به عنوان تأمین مالی جذب کنند، بازار سرمایه می‌تواند به محل مناسبی برای تأمین مالی و رونق طرح‌های توسعه‌ای در شرکت‌ها تبدیل شود. از طرفی کارشناسان به مردم تازه‌وارد در بورس مدام توصیه می‌کنند از روش سهامداری غیرمستقیم استفاده کنند؛ یعنی سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و هلدینگ‌هایی مانند شستا و یا شرکت‌های سرمایه‌گذاری را خریداری کنند تا با نوسان بازار دچار کمترین زیان شوند. همچنین دولت قصد دارد با افزایش عرضه اولیه شرکت‌های دولتی و شرکت‌های زیرمجموعه نهادهای عمومی و بنیادها به عمق‌بخشی بازار کمک کند و سرمایه‌های سرگردان مردم که وارد بورس شده است را به این وسیله به سیستم تولید کشور تزریق کند.

روز اصلاح بازار

با نگاهی به معاملات بورس درمی‌یابیم روز اصلاح بازار بوده، به‌گونه‌ای که شاخص کل بورس با شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی هرکدام ۷۱صدم درصد کاهش یافتند، همچنین شاخص کل با معیار هم‌وزن و شاخص قیمت با معیار هم‌وزن هرکدام یک‌ونیم درصد کاهش یافتند. شاخص آزاد شناور یک‌درصد افت کرده، شاخص بازار اول بورس ۱٫۱درصد عقب‌نشینی کرده و شاخص بازار دوم بورس تنها یک‌صدم درصد افزایش یافته است.

نمادهای اثرگذار و پربیننده

نمادهای شرکت شستا، پتروشیمی‌خلیج‌فارس و پالایش نفت تهران و پالایش نفت اصفهان به ترتیب بیشترین اثر تقویتی در شاخص بورس را داشته‌اند. همچنین سرمایه‌گذاری امید، مبپنا و بانک ملت بیشترین اثر کاهشی در شاخص بورس را داشته‌اند. نمادهای پربیننده مربوط به بانک ملت، صنایع‌ملی مس، فولادمبارکه، بانک تجارت، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران و پالایش نفت بندرعباس بوده‌اند.

رشد شاخص فرابورس

در فرابورس ایران شاخص کل فقط ۶۲صدم درصد رشد کرده و به ۱۸هزار و ۱۶۰ واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به یک‌میلیون و ۱۸۵ هزار میلیارد تومان رسید. معامله‌گران در فرابورس ایران ۳٫۵ میلیون ورقه سهام، حق‌تقدم، اوراق مالی و یا واحدهای سرمایه‌گذاری را در قالب ۷۵۱ هزار نوبت معامله و به ارزش هفت‌هزار و ۲۴۷ میلیارد تومان دادوستد کردند. نمادهای سنگ‌آهن گوهرزمین، پتروشیمی‌مارون، صباتأمین، پتروشیمی‌تندگویان بیشترین اثر تقویتی در شاخص فرابورس را داشتند و نماد هلدینگ معدنی خاورمیانه، پتروشیمی‌زاگرس و بیمه پاسارگاد بیشترین اثر کاهش فرابورس را داشتند. نمادهای پربیننده در فرابورس ایران شامل پتروشیمی‌تندگویان، بانک‌دی، ذوب‌آهن اصفهان، صنایع کاغذ پارس، سیمان لارسبزوار، توسعه و عمران استان کرمان و نیروی برق دماوند بوده‌اند.