راهکارهایی ساده برای کاهش مصرف پلاستیک

راهکارهایی ساده برای کاهش مصرف پلاستیک همه ساله بیش از یکصد میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود که علت آن توسعه صنایع پتروشیمی و تغییر در الگوهای مصرف بشر است. به گزارش ایسنا، همه ساله بیش از یکصد میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود که علت آن توسعه صنایع پتروشیمی، نفتی و تغییر […]

راهکارهایی ساده برای کاهش مصرف پلاستیک

همه ساله بیش از یکصد میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود که علت آن توسعه صنایع پتروشیمی و تغییر در الگوهای مصرف بشر است. به گزارش ایسنا، همه ساله بیش از یکصد میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود که علت آن توسعه صنایع پتروشیمی، نفتی و تغییر در الگوهای مصرف بشر است، در ایران نیز متأسفانه سالانه حدوداً ۱۸۵ هزار تن پلاستیک تولید می‌شود که به‌دلیل داشتن منابع نفتی و تولیدات پتروشیمی فراوان است و از این منظر جزء ۱۰ کشور پرمصرف ظروف یکبار مصرف در دنیاست. براساس آمار و ارقام در ایران، سالانه بیش از ۵۷۰ هزار تن زباله‌ پلاستیکی، تولید و در طبیعت ر‌ها می‌شود که براساس گزارش سازمان ملل متحد در ماه ژوئن ۲۰۱۸، ۹۰٫۵ درصد از پسماندهای پلاستیکی قابل‌بازیافت هرگز بازیافت نمی‌شوند. این آمار به شدت برای محیط‌زیست کره‌زمین نگران‌کننده است. از سوی دیگر حداقل زمان تجزیه اینها در طبیعت بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ سال است، بنابراین به علت غیرقابل تجزیه بودن، از زباله‌های پایدار و آلوده‌کننده محیط‌زیست به شمار می‌رود. معمولاً هر کیسه پلاستیکی را فقط یکبار می‌توان بازیافت کرد، ولی پس از آن تنها کاربردی که دارد ارزش حرارتی برای صنایع از جمله سیمان است. در ایران هم رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در بهمن‌ماه سال گذشته، با بیان اینکه میزان استفاده از پلاستیک و مشتقات آن در کشور بسیار زیاد و نگران‌کننده است تأکید کرد: با هدف حفظ محیط‌زیست باید استفاده از کیسه‌های پلاستیکی و سایر پلیمر‌ها در ایران کاهش یابد، اما تاکنون سیاستی برای کنترل مصرف کیسه‌ها و بطری‌های پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف از سوی سازمان محیط‌زیست و نهادهای قانون‌گذار در ایران در نظر گرفته نشده است. با اینکه وضع قوانین در حوزه کنترل تولید و مصرف پلاستیک می‌تواند نقش به‌سزایی در کاهش آلودگی ناشی از پلاستیک‌‌ها داشته باشد، اما نقش هریک از شهروندان در این موضوع غیرقابل انکار است. هر یک از ما می‌توانیم با رفتاری مسؤولانه نسبت به کاهش مصرف مواد پلاستیکی تأثیر بسیاری در محیط‌زیست شهر، کشور و در نهایت کره‌زمین داشته باشیم.

در ادامه چند راهکار ساده برای کاهش مصرف پلاستیک ارائه می‌شود:

*استفاده از ساک‌های پارچه‌ای به هنگام خرید از راه‌های مؤثر برای کاهش میزان ورود زباله‌ها به طبیعت است.

* استفاده از بطری آب چند بار مصرف: بطری‌های پلاستیکی آب پس از ته‌سیگار‌ها دومین آلاینده‌های یک بار مصرف این سیاره به شمار می‌روند، بنابراین می‌توانیم به جای اینکه هر روز یک یا چند بطری آب بخریم؛ از یک بطری دائمی (قمقمه) استفاده کنیم.

* حمل یک فنجان قابل استفاده مجدد: در برخی کشور‌ها برخی از فروشگاه‌ها وجود دارند که در صورت به همراه داشتن فنجان برای صرف قهوه به شما تخفیف خواهند داد.

* اجتناب از قاشق و چنگال‌های یک بار مصرف: اتحادیه اروپا در نظر دارد استفاده از قاشق، چنگال، چاقو، نی، بشقاب، گوش پاک‌کن و برخی اقلام یک بار مصرف دیگر را تا سال ۲۰۲۱ میلادی ممنوع سازد. متأسفانه در ایران در بسیاری از رستوران‌ها و سالن‌های غذاخوری ادارات و سازمان‌ها، از ظروف یکبار مصرف استفاده می‌شود که مسلماً راهکارهای جایگزین برای این موارد وجود دارد. برای مثال می‌توانیم در محل کار قاشق، چنگال، بشقاب خودمان را داشته باشیم تا از مصرف ظروف یکبار مصرف خودداری کنیم.