مردادماه؛ ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان چک برگشت خورد!

مردادماه؛ ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان چک برگشت خورد! همزمان با افزایش مبادلات چک، برگشتی‌های آن نیز عمدتاً به دلیل کسری و نبود موجودی حساب افزایش یافته است. روندی که انتظار می‌رود با راه‌اندازی سامانه صیاد و امکان استعلام از وضعیت صادرکننده چک در آینده‌ای نزدیک اصلاح شود. به گزارش ایلنا، تازه‌‌ترین آماری که […]

مردادماه؛ ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان چک برگشت خورد!

همزمان با افزایش مبادلات چک، برگشتی‌های آن نیز عمدتاً به دلیل کسری و نبود موجودی حساب افزایش یافته است. روندی که انتظار می‌رود با راه‌اندازی سامانه صیاد و امکان استعلام از وضعیت صادرکننده چک در آینده‌ای نزدیک اصلاح شود.

به گزارش ایلنا، تازه‌‌ترین آماری که بانک مرکزی از عملکرد چک‌های مبادله‌ای، وصولی و برگشتی منتشر کرده است نشان می‌دهد در مردادماه امسال در کل کشور بالغ بر ۹میلیون‌و۸۰۰هزار فقره چک مبادله شده که نسبت به تیرماه تا ۵٫۳ درصد افزایش دارد. مجموع چک‌های مبادله شده در این دوره مبلغی حدود ۶۲هزارو۸۰۰ میلیارد تومان را دربرمی‌گیرد که ۹٫۵درصد افزایش دارد.

در مردادماه در استان تهران حدود ۳٫۵میلیون فقره چک به مبلغی بالغ بر ۳۷هزارو۴۰۰میلیارد تومان مبادله شده که این رقم تهران را در صدر استان‌های کشور از لحاظ مبادله چک قرارداده است.

از چک‌های مبادله شده حدود هشت میلیون و ۳۰۰هزار فقره به مبلغی حدود ۴۹هزار میلیارد تومان وصول شده است. چک‌های وصولی از نظر تعداد ۵٫۹درصد و از لحاظ مبلغ تا ۱۰٫۶ درصد در قیاس با تیرماه رشد دارد.

همچنین از مجموع ۹٫۸میلیون فقره چک مورد مبادله بالغ بر ۱٫۵میلیون فقره برگشت خورده است. چک‌های برگشتی در مرداد ماه نسبت به ماه قبل ۲٫۱ درصد افزایش دارد. مجموع چک‌های برگشتی رقمی نزدیک به ۱۳هزارو۸۰۰ میلیارد تومان را در بر گرفته که ۵٫۹ درصد رشد پیدا کرده است.

از دلایل عمده برگشت حدود ۱٫۵ میلیون فقره چک، کسری یا نبود موجودی گزارش شده که این عامل موجب برگشت مبلغ نزدیک به ۱۳هزارو۴۰۰میلیارد تومان از کل برگشتی‌‌ها را تشکیل می‌دهد. در واقع باید گفت که از نظر تعداد ۹۷٫۳ درصد و از نظر مبلغ تا ۹۶٫۷ درصد از کل چک‌های برگشتی به دلیل کسری یا نبود موجودی بوده است.

در حالی حجم چک‌های برگشتی طی سال‌های گذشته رو به افزایش بوده که از اوایل دهه ۱۳۹۰ برنامه‌هایی همچون راه‌اندازی سامانه انتقال تصویر چک (چکاوک) و در ادامه راه‌اندازی سامانه یکپارچه‌سازی چک (صیاد) در دستور کار قرار گرفت. این در حالی است که در سال ۱۳۹۱ شورای پول و اعتبار در مصوبه‌ای طراحی و پیاده‌سازی سامانه چکاوک را با هدف عدم انتقال لاشه‌های چک و با قابلیت پذیرش و پردازش الکترونیکی چک‌های کاغذی بین بانکی و انجام تراکنش‌های الکترونیکی الزامی اعلام کرد و از مهرماه ۱۳۹۳ بود که بانک مرکزی چکاوک را به عنوان یکی دیگر از سیستم‌های پیش‌بینی شده در طرح استقرار نظام جامع پرداخت به‌طور رسمی راه‌اندازی و تا پایان خرداد ماه ۱۳۹۴ تقریباً در تمام استان‌های کشور عملیاتی شد.

 

گرچه انتظار می‌رفت چکاوک عاملی برای کاهش چک‌های برگشتی باشد اما به دلایلی چندان در این زمینه موفق نبود و در ادامه بانک مرکزی در دو ماه گذشته سامانه صیاد را به‌طور رسمی راه‌اندازی کرد. در سامانه صیاد چک‌‌ها به‌طور متحدالشکل بین تمامی بانک‌ها برای مشتریان صادر شده و از مهم‌ترین ویژگی‌های آن این است که دریافت کننده چک می‌تواند قبل از هر اقدامی درمورد صادرکننده چک استعلام گرفته و از وضعیت آن مطلع شود که این خود می‌تواند موجب کاهش چک‌های برگشتی باشد. البته بانک مرکزی هنوز جزییات چگونگی انجام این استعلام‌‌ها را اعلام نکرده است.