رشد ۲۳٫۲درصدی پرداخت وام قرض‌الحسنه

بانک مرکزی اعلام کرد رشد ۲۳٫۲درصدی پرداخت وام قرض‌الحسنه آخرین آمار عملکرد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری کشور حاکی از افزایش ۱۲ درصدی مبلغ کل تسهیلات اعطایی نسبت به اسفند ۹۵ است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بررسی جدید‌ترین آمار عملکرد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری کشور در دی‌ماه امسال نشان می‌دهد که کل تسهیلات اعطایی […]

بانک مرکزی اعلام کرد

رشد ۲۳٫۲درصدی پرداخت وام قرض‌الحسنه

آخرین آمار عملکرد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری کشور حاکی از افزایش ۱۲ درصدی مبلغ کل تسهیلات اعطایی نسبت به اسفند ۹۵ است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بررسی جدید‌ترین آمار عملکرد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری کشور در دی‌ماه امسال نشان می‌دهد که کل تسهیلات اعطایی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری ۱۰۱۸۹.۸ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به اسفند سال گذشته که ۹۱۰۱٫۱ هزار میلیارد ریال بود ۱۲ درصد افزایش یافته است.

همچنین تسهیلات قرض‌الحسنه ۵٫۶درصد از کل تسهیلات اعطایی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری قرض‌الحسنه را تشکیل داده و حجم عمده عملکرد تسهیلاتی بانک‌ها مربوط به مشارکت مدنی با ۳۷٫۹درصد و فروش اقساطی با ۲۵٫۸ درصد است.

به لحاظ عددی در دی امسال ۵۷۰٫۱ هزار میلیارد ریال از کل تسهیلات اعطایی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری کشور قرض‌الحسنه بوده که این میزان نسبت به اسفند سال گذشته که ۴۶۲٫۷ هزار میلیارد ریال بوده، ۲۳٫۲درصد رشد نشان می‌دهد.

با وجود این‌که از تیر سال ۹۴ آمار تسهیلات اعطایی بانک‌ها به تفکیک عقود مرابحه و استصناع به انواع تسهیلات اعطایی به تفکیک عقود اسلامی اضافه شده، اما در دی‌ماه امسال سهم استصناع از تسهیلات پرداخت شده بانک‌ها و مؤسسات اعتباری صفر بوده ولی منابع مرابحه ۷٫۷درصد بوده است.

وضعیت بانک‌های تجاری

بر پایه این گزارش، تسهیلات پرداخت شده در بانک‌های تجاری کشور در دی امسال متفاوت بوده به نحوی که ۷٫۶درصد از وام‌های بانک‌های تجاری قرض‌الحسنه بوده که رقم آن ۱۲۳ هزار میلیارد ریال بود. میزان تسهیلات اعطایی قرض‌الحسنه بانک‌های تجاری در اسفند سال گذشته ۱۰۲٫۳ هزار میلیارد ریال بوده است.

در بانک‌های تجاری کشور، سهم عمده تسهیلات پرداختی مانند بانک‌ها و مؤسسات اعتباری مربوط به فروش اقساطی به میزان ۲۹٫۲درصد است که رقم آن ۴۷۵٫۸ هزار میلیارد ریال در دی امسال بوده است. این میزان در اسفندماه سال گذشته ۲۹۶٫۹ هزار میلیارد ریال بود.

۲۵ درصد تسهیلات بانک‌های تجاری به رقم ۴۰۷ هزار میلیارد ریال در دی ماه امسال به صورت مشارکت مدنی پرداخت شده که این رقم در اسفندماه سال گذشته ۴۷۷٫۴ هزار میلیارد ریال بوده است. به صورت کلی، سهم عمده تسهیلات پرداختی بانک‌های تجاری در دی امسال به فروش اقساطی و مشارکت مدنی اختصاص یافته است.

وضعیت بانک‌های تخصصی

همچنین بررسی عملکرد بانک‌های تخصصی در پرداخت تسهیلات به بخش‌های مختلف در دی امسال نشان می‌دهد که ۲٫۵درصد تسهیلات اعطایی به میزان ۵۷٫۷ هزار میلیارد ریال در قالب قرض‌الحسنه پرداخت شده که این رقم در پایان سال گذشته ۴۷٫۳ هزار میلیارد ریال بود.

بزرگ‌ترین بخش تسهیلات پرداخت شده در بانک‌های تخصصی کشور مربوط به فروش اقساطی می‌شود به نحوی که در دی امسال ۵۷٫۶ درصد کل تسهیلات اعطایی این بانک‌ها به رقم ۱۳۰۸٫۱ هزار میلیارد ریال در بخش فروش اقساطی بوده و این رقم در اسفند سال گذشته به میزان ۱۲۴۱٫۷هزار میلیارد ریال بود.

بانک‌های تخصصی نیز در بخش مشارکت مدنی تسهیلات قابل توجهی پرداخت کرده‌اند به نحوی که ۱۸٫۳درصد کل منابع تسهیلاتی این بانک‌ها در دی امسال به میزان ۴۱۵٫۵هزار میلیارد ریال در این بخش پرداخت شده است.

وضعیت بانک‌های غیردولتی و مؤسسات اعتباری

در بخش بانک‌های غیردولتی و مؤسسات اعتباری نیز ۶٫۲درصد تسهیلات پرداخت شده در دی امسال به میزان ۳۸۹٫۴ هزار میلیارد ریال به عنوان قرض‌الحسنه و ۴۸٫۳ درصد کل اعتبارات ارایه شده به متقاضیان در بخش مشارکت مدنی به رقم ۳۰۳۷٫۱ هزار میلیارد ریال بوده است.

۳۵ هزار میلیارد تومان اسکناس و سکه دست مردم است

همچنین در حال حاضر بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان از انواع اسکناس و سکه‌های رایج(نیکل) در اختیار مردم است.

اسکناس و سکه‌های فلزی پول رایج ایران را با واحد ریال تشکیل می‌دهند. براساس قانون پولی و بانکی، امتیاز انتشار پول رایج کشور در انحصار دولت است و این امتیاز، با رعایت مقررات این قانون، منحصرا به بانک مرکزی واگذار شده است.

براساس آخرین آمار ثبت شده در صورت‌های مالی شبکه بانکی، تا پایان دی ماه سال جاری حدود ۵۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اسکناس و مسکوک در گردش بوده که این رقم در قیاس با دی ماه سال قبل ۸٫۲درصد و نسبت به اسفند سال قبل ۰٫۱درصد رشد دارد. مجموع اسکناس و مسکوک فعلی نسبت به دو سال گذشته حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش دارد.

از ۵۳ هزار میلیارد اسکناس و مسکوک موجود شبکه بانکی ۳۵ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان در دست مردم در گردش است. این مبلغ نسبت به اسفندماه ۸٫۹درصد کاهش دارد ولی در مقایسه با دی ماه سال قبل ۸٫۲درصد رشد داشته است. حدود ۱۰ هزار میلیارد دیگر در بانک‌ها قرار دارد و حدود ۷۰۰۰ میلیارد تومان سکه و اسکناس نیز جزو موجودی‌های بانک مرکزی که قابلیت انتشار دارد ثبت شده است.

طبق ضوابطی که بانک مرکزی برای چاپ و تزریق اسکناس در دستور کار دارد، به‌طور معمول عمر اسکناس‌های موجود در بازار حدود ۵ سال است که بعد از این مدت اسکناس‌های قدیمی به تدریج از چرخه خارج شده و چاپ‌های جدید وارد می‌شوند. به گونه‌ای که سالانه حدود ۶۰۰ میلیون برگ اسکناس امحا شده و نزدیک به ۹۰۰ میلیون برگ جدید براساس نیاز بازار، میزان امحا و همچنین ذخیره‌گیری زیر نظر هیأت نظارت بر اندوخته اسکناس چاپ و به مرور وارد چرخه پولی می‌شود.

در کنار چرخه معمول اسکناس و سکه، بانک مرکزی در طول سال و در چند مناسبت از جمله در آستانه نوروز و یا عید غدیر خم برای پاسخ به نیاز مردم اقدام به توزیع اسکناس نو نیز می‌کند. در حال حاضر توزیع اسکناس نو در بانک‌های منتخب در جریان است و تا ۲۶ اسفند ادامه دارد. متقاضیان می‌توانند اسکناس‌های ۱۰۰۰، ۲۰۰۰ و ۵۰۰۰ تومانی را از بانک‌ها تهیه کنند.