بازگشت شاخص کل به کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی!

بازگشت شاخص کل به کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی! شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات با ریزش ۴۳ هزار و ۳۸۳ واحد روبه‌رو شد. به گزارش فارس، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که این روزها روند نوسانی شدیدی در پیش گرفته و ریزش می‌کند، دیروز(یکشنبه) هم در پایان معاملات […]

بازگشت شاخص کل به کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی!

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات با ریزش ۴۳ هزار و ۳۸۳ واحد روبه‌رو شد. به گزارش فارس، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که این روزها روند نوسانی شدیدی در پیش گرفته و ریزش می‌کند، دیروز(یکشنبه) هم در پایان معاملات با ریزش ۴۳ هزار و ۳۸۳ واحدی به رقم یک میلیون و ۵۷۲ هزار و ۱۴۸ واحد رسید. همچنین شاخص کل بورس با معیار هم‌وزن با کاهش ۲٫۶ درصدی چهارهزار و ۷۳۶ واحد افت کرده و به رقم ۴۰۷ هزار و ۷۳۲ واحد رسید. معامله‌گران در بورس تهران بیش از ۶٫۹ میلیارد سهام، حق‌تقدم و اوراق مالی در قالب ۵۱۹ هزار نوبت معامله و به ارزش شش‌هزار و ۱۸۹ میلیارد تومان دادوستد کردند. همه شاخص‌های بورس کاهشی بوده به‌گونه‌ای که شاخص کل بورس نسبت به روز گذشته و شاخص قیمت با معیار وزنی ـ ارزشی هر کدام ۲٫۶۹ درصد کاهش پیدا کردند. همچنین شاخص کل بورس با معیار هم‌وزن و شاخص قیمت با معیار هم‌وزن هر کدام ۱٫۱ درصد کاهش یافته است. شاخص آزاد شناور ۲٫۶ درصد کاهش یافت. شاخص بازار اول بورس ۳٫۲ درصد کاهش یافت و شاخص بازار دوم بورس ۱٫۸۵ درصد افت کرد.

نمادهای اثرگذار و پربیننده

نمادهای شاخص‌ساز به دلیل ریزش قیمت همگی در افت شاخص مؤثر بودند، به‌گونه‌ای که نمادهای پتروشیمی‌خلیج‌فارس، فولادمبارکه، ملی مس، سرمایه‌گذاری غدیر، گل‌گهر، پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت تهران به ترتیب بیشترین اثر کاهشی در شاخص بورس را داشته‌اند. نمادهای پربیننده که مورد اقبال معامله‌گران قرار گرفتند، شامل: پالایش نفت اصفهان، بانک ملت، فولادمبارکه، پالایش نفت اصفهان، ملی‌مس ایران، پتروشیمی‌سرمایه ایرانیان، تأمین سرمایه امین و سایپا بودند.

کاهش شاخص فرابورس

در پایان معاملات فرابورس ایران شاخص کل ۲۵۱ واحد کاهش یافته و به رقم ۱۷هزار و ۹۵۰ واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از یک‌میلیون و ۲۰۲ هزار میلیارد تومان رسید. ارزش روز بازار بورس هم به بیش از پنج‌میلیون و ۸۹۷ هزار میلیارد تومان رسید، معامله‌گران در فرابورس ایران بیش از ۱٫۲ میلیارد سهام، حق‌تقدم و اوراق مالی در قالب ۳۳۹ هزار فقره معامله و به ارزش دوهزار و ۸۸۲ میلیارد تومان دادوستد کردند که اگر با ارزش معاملات بورس که شش‌هزار و ۱۸۹ میلیارد تومان بود ارزش معاملات امروز بوس اوراق و فرابورس ایران به بیش از ۹هزار و ۷۱ میلیارد تومان رسید. نمادهای پتروشیمی‌مارون و سرمایه‌گذاری مالی سپهر صادرات بیشترین اثر افزایشی در شاخص فرابورس را داشته و برعکس نمادهای آریاساسول، بیمه پاسارگاد، پتروشیمی‌زاگرس، ذوب‌آهن و بانک‌دی بیشترین اثر کاهشی در شاخص فرابورس را داشته‌اند. نمادهای پربیننده در فرابورس شامل بانک‌دی، پلیمر آریاساسول، پتروشیمی‌تندگویان، صباتأمین، پتروشیمی‌ارومیه، پتروشیمی‌زاگرس، ذوب‌آهن اصفهان و فولاد ارفع بودند.

رونق بازارسرمایه پس از نوسان‌ها برمی‌گردد

کارشناس بازارسرمایه پیش‌بینی کرد بازار سهام تا اواخر پاییز دستخوش برخی نوسانات شود، اما پس از آن بار دیگر به تعادل رسیده و به دوره رشد و رونق بازمی‌گردد. فرزاد نبی‌زاده در مورد نوسان بازار بورس در روزهای اخیر، اظهار داشت: بازارسرمایه برای خرید و فروش است و براساس عرضه و تقاضا و ارزشمندی سهام پایه‌گذاری شده است و باید اجازه دهیم تا مکانیسم عرضه و تقاضا بازار را به تعادل برساند. وی با بیان اینکه تجربه نشان داده، برخی جهت‌گیری‌ها چه در بورس ایران و چه در بورس‌های جهانی نتیجه معکوس داده است، تصریح کرد: معتقدم بازارسرمایه مسیر خود را پیدا کرده و از نوسانات فعلی عبور خواهد کرد. کارشناس بازارسرمایه پیش‌بینی کرد: بازارسرمایه در پاییز با نوساناتی همراه است، اما در صورت عملکرد درست متولیان در مدیریت مشکلات موجود، در پایان این فصل به تعادل رسیده و به مسیر رشد و رونق باز می‌گردد.

فشار ورود نقدینگی و افزایش ضریب نفوذ بازار

به اعتقاد نبی‌زاده، فشار ورود نقدینگی و افزایش ضریب نفوذ بازار سهام به یکباره در بین توده مردم که از ابتدای سال‌جاری اتفاق افتاد، سبب شد این بازار از روال منطق و عقلانیت لازم خارج شود، وجود حداقل ۱۵ میلیون کدبورسی فعال در بازار سهام حکایت از ورود قشر جدیدی به بازارسرمایه داشت که متأسفانه حرفه‌ای و تحلیلگر نبوده و عمدتاً دنباله‌رو بودند. وی ضعف در به‌کارگیری نهادهای مالی نقش‌آفرین در بازارسرمایه اعم از سبدگردان‌ها، مشاوران و صندوق‌های سرمایه‌گذاری در مدیریت معاملات تازه‌واردان به بورس را از عوامل به وجود آمدن جو سنگین ترس و نگرانی به‌خصوص در زمان افت شاخص‌های بورس ذکر کرد و افزود: خوشبختانه مطلع شدیم تقویت این ابزارها در دستور کار و برنامه‌های کوتاه‌مدت سازمان بورس قرار گرفته و قرار است صندوق‌ها و سبدگردان‌های جدید وارد عرصه شوند. نبی‌زاده خاطرنشان کرد: ما نیز پیش از این چنین اقداماتی را به سازمان بورس پیشنهاد کرده بودیم و حتی معتقدیم می‌توان سازوکارهایی را اتخاذ کرد که سهامداران خرد و تازه وارد، مستقیماً وارد عرصه معاملات نشوند و از طریق نهادهای مذکور و به صورت غیرمستقیم اقدام به سرمایه‌گذاری کنند. وی گفت: حتی سازمان بورس می‌تواند الزامات قانونی لازم و مشوق‌های مؤثر را در این باره به اجراء بگذارد، به‌گونه‌ای که افراد تازه وارد از فیلترهایی عبور کنند و کدهای جدید به طور مستقیم وارد بورس نشوند و سرمایه‌های کم به سمت صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردان‌ها هدایت شوند.

تأثیر برخی رخدادهای بین‌المللی بر بازار

مدیرعامل کارگزاری دلیران پارس با اشاره به اینکه برخی رخدادهای بین‌المللی موقتاً چشم‌اندازهای پیش‌روی بازار را با ابهام روبه‌رو کرده است، گفت: در عین حال همچنان بسیاری از صنایع در بازار مانند سهام کانی‌ها، فلزی، پالایشی، پتروشیمی ‌و دارویی دارای ارزش ذاتی بوده و می‌توان از سرمایه‌گذاری در آنها نتایج خوبی گرفت. نبی‌زاده در واکنش به نگرانی‌های اخیر سهامداران خرد در برابر نوسانات بازار تأکید کرد: توصیه‌ام این است که هیچگاه بازار سهام را یک بازار کوتاه مدت نبینید، سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت در بورس پاسخگو نبوده و برای حصول نتیجه باید به این بازار نگاه میان‌مدت و بلندمدت داشت. وی با اشاره به فرازونشیب‌های بازارسرمایه در ۲۰ سال اخیر تحت‌تأثیر رخدادهای سیاسی و اقتصادی مختلف گفت: بازار این دوره‌ها را نیز تجربه کرده و افرادی که صبر داشته باشند، سود خواهند برد.

نقش بورس در اصلاح ساختارهای اقتصادی

نبی‌زاده نقش بورس را در اصلاح ساختارهای اقتصادی و تأمین سرمایه کشور بسیار مهم ارزیابی کرد و اظهار داشت: متأسفانه خود شرکت‌های بورسی از روزهای پررونق بازار بهره‌ای نبردند و قانون افزایش سرمایه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تهران و فرابورس ایران از طریق صرف سهام با سلب حق‌تقدم دیر در دستور کار متولیان امر قرار گرفت. وی لزوم افزایش سرمایه از محل آورده سهامداران را امری ضروری جهت توسعه و رونق اقتصاد دانست و اجرای آن را پس از اصلاحاتی که از طریق تجدید ارزیابی در ساختار مالی شرکت‌ها ایجاد شد، محرکی در راستای رشد اقتصادی دانست. ضمن اینکه با جذب نقدینگی توسط شرکت‌ها هدف اصلی بازارسرمایه به عنوان بستر تأمین مالی نیز محقق خواهد شد. وی اضافه کرد: باید هر چه سریع‌تر راهکارها و بسترهای لازم ایجاد شود تا شرکت‌ها بتوانند با بازگشت اقبال به بازار، نسبت به افزایش سرمایه خود اقدام کنند.