معضل عدم موفقیت دانش‌بنیان‌ها در مناقصات دستگاه‌های دولتی!

معضل عدم موفقیت دانش‌بنیان‌ها در مناقصات دستگاه‌های دولتی! کارشناسان حوزه پژوهش و فناوری در میزگردی با تأیید نقش کمرنگ یافته‌های پژوهشی در زندگی مردم و جامعه، به بحث و تبادل نظر در خصوص چرایی این موضوع و راهکارهای رفع آن پرداختند که در ادامه شرح آن پیش روی شماست. به گزارش ایرنا، معاون پارک علم […]

معضل عدم موفقیت دانش‌بنیان‌ها در مناقصات دستگاه‌های دولتی!

کارشناسان حوزه پژوهش و فناوری در میزگردی با تأیید نقش کمرنگ یافته‌های پژوهشی در زندگی مردم و جامعه، به بحث و تبادل نظر در خصوص چرایی این موضوع و راهکارهای رفع آن پرداختند که در ادامه شرح آن پیش روی شماست.

به گزارش ایرنا، معاون پارک علم و فناوری چهارمحال‌وبختیاری با اشاره به مزیت‌های اقتصاد دانش‌بنیان اظهار کرد: این نوع از اقتصاد نیاز به ثروت چندانی ندارد و با فضای محدود و امکانات اندک می‌تواند برای افراد بسیاری کارآفرینی کند.

داراب ظفریان با بیان این‌که درآمد ناخالص کشورهای توسعه‌یافته مبتنی بر اقتصاد دانش‌بنیان است، افزود: توجه ویژه به سرمایه انسانی شاخص مهمی در اقتصاد دانش‌بنیان است و کشورهایی همچون کره جنوبی و ژاپن با تکیه بر چنین دانشی به پیشرفت‌های اقتصادی بسیاری در جهان دست یافته‌اند.

وی با اشاره به فعالیت محققان و شرکت‌های دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری استان تصریح کرد: ظرفیت انسانی و صاحبان ایده توانمندی در استان وجود دارد، اما برای این‌که بتوان خدمات و محصولات شرکت‌های فعال را در بازار و زندگی مردم وارد کرد، با چالش‌های بسیاری مواجه هستیم.

رییس کمیته نمایشگاه و فن‌بازار هفته پژوهش چهارمحال‌وبختیاری، امتناع دستگاه‌های اجرایی استان نسبت به خرید محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان را از چالش‌های این حوزه دانست و گفت: دستگاه‌های اجرایی، اعتماد لازم را به تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان ندارند و هنوز معتقدند تولید در صنعت غول پیکر ایجاد می‌شود.

ظفریان افزود: برای ارایه محصولات یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان استان به یک دستگاه اجرایی استان پس از ماه‌ها مراجعه باز هم موفق به انعقاد قرارداد نشدیم و همین موضوع باعث می‌شود تا انگیزه کار و تولید از مخترعان و مبتکران گرفته شود.

وی، بی‌اعتمادی به صاحبان ایده و مخترعان جوان را از دیگر چالش‌های حوزه فناوری دانست و گفت: در حالی که باید به جوانان فارغ‌التحصیل نوآور و نخبه اعتماد شود تا آنها بتوانند ایده خود را به منصه‌ظهور برسانند تا از قِبل آن شاهد توسعه محصولات دانش‌بنیان شویم، اما بی‌اعتمادی به آنها مانع از رشد و شکوفایی ایده‌های نو در کشور می‌شود.

ظفریان، جزیره‌ای عمل کردن نهادهای مختلف در کشور را مانع کاربردی شدن یافته‌های پژوهشی دانست و گفت: نیازمند همکاری و هم افزایی دستگاه‌های مختلف با نهادهای علمی و تحقیقاتی هستیم و تا زمانی که دستگاه‌ها جزیره‌ای عمل کنند و به نقش دانش و سرمایه انسانی داخلی بی‌توجه باشند، نتیجه آن چیزی جز افزایش آمار بیکاری و سهم اندک سرمایه انسانی در تولید ناخالص داخلی کشور را در پی ندارد.

معاون پارک علم و فناوری استان، قوانین دست‌وپاگیر و مخرب را مانع دیگری فراروی فناوری و تولید ثروت از دانش دانست و تصریح کرد: باید در قوانین حوزه فناوری و تأسیس شرکت‌های دانش‌بنیان تغییراتی داده شود، زیرا با این روند نمی‌توان انتظار پیشرفت در این حوزه داشت.

ظفریان محققان را جایگزین معادن، صنایع و منابع انرژی کشور عنوان کرد و افزود: سرمایه انسانی کشور ثروت پایان‌ناپذیری است که باید از آن در راستای توسعه‌یافتگی و پیشرفت کشور به نحو مطلوب بهره گرفت.

وی تصریح کرد: این موضوع می‌طلبد تا با حمایت از محققان و پژوهشگران کشور بتوان ایده‌های آنان را به تولید و ثروت تبدیل کرد تا در نهایت در ارتقای زندگی مردم مؤثر واقع شود و مسایل و مشکلات مردم را برطرف کرد.

معاون پارک علم و فناوری استان با اشاره به نقش این نهاد در تجاری‌سازی ایده‌های نو تصریح کرد: پارک علم و فناوری علاوه بر امکان فعالیت شرکت‌های کوچک و متوسط دانش محور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، بستر لازم را جهت انتقال و توسعه فناوری، تولید با ارزش‌افزوده بالا، جذب سرمایه‌گذار خارجی و تسهیل در تجاری‌سازی فناوری فراهم می‌کند.

ضرورت افزایش قدرت ریسک‌پذیری شرکت‌های دانش‌بنیان

ویشتاسب سلیمانیان افزود: باید سازوکاری تدبیر شود تا براساس آن ضمن افزایش قدرت ریسک‌پذیری شرکت‌های دانش‌بنیان، آنها را برای عرصه رقابت با کالاهای مشابه وارداتی آماده ساخت.

وی اعطای تسهیلات کم بهره به شرکت‌های دانش‌بنیان را از اهرم‌های حمایتی این حوزه دانست و گفت: انتظار می‌رود سیاست گذاران در سطح کلان به این موضوع بیش از پیش توجه کنند و تدبیری بیندیشند.

رییس مرکز رشد دانشگاه شهرکرد ادامه داد: تلاش ما بر این است تا در مرکز رشد دانشگاه فعالیت‌های تحقیقاتی را به حوزه زیست فناور و ژنتیک سوق دهیم، زیرا در این حوزه نمونه‌های مشابه چینی کم‌تر در بازار ایران وجود دارد و قدرت مانور شرکت‌های فناور بیش‌تر است.

امتناع دستگاه‌های اجرایی در نخریدن محصولات دانش‌بنیان بی‌انصافی است

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، نوسازی و تحول اداری استانداری چهارمحال‌وبختیاری نیز در این میزگرد اظهار کرد: اگرچه نمی‌توان گفت که همه دستگاه‌های اجرایی به جایگاه پژوهش و یافته‌های تحقیقاتی در پیشبرد امور خود واقف هستند، اما این‌که آنها را متهم به امتناع از خرید محصولات دانش‌بنیان کنیم، بی‌انصافی است بلکه قوانین و مقرراتی وجود دارد که براساس آن دستگاه‌های اجرایی ملزم به خرید مواد و وسایل مورد نیاز خود از طریق مناقصه هستند و هر شرکتی در این مناقصه پیروز شود با آن شرکت انعقاد قرارداد می‌شود.

وی ناتوانی شرکت‌های دانش‌بنیان در بازاریابی را از علل شکست این شرکت‌ها در عرصه رقابت دانست و گفت: یک صاحب ایده الزاماً نمی‌تواند یک بازاریاب و یا حسابدار موفق باشد، بلکه وی باید در پی تشکیل یک تیم قوی باشد.

لطفی‌پور، تکمیل زنجیره تجاری‌سازی ایده را راهکار موفقیت شرکت‌های دانش‌بنیان دانست و خاطرنشان کرد: کار تیمی، بسیار موفق‌تر از کارهای انفرادی است و محققان و پژوهشگران باید در این عرصه بتوانند تیم عملیاتی قوی و کارآمدی تشکیل دهند تا بتوانند در تولید ثروت و فروش محصولات خود موفق عمل کنند.

بر این اساس، آنچه می‌توان نتیجه گرفت این است که زمانی می‌توان شاهد کاربردی شدن یافته‌های تحقیقاتی محققان در زندگی مردم باشیم که بتوان شرکت‌های دانش‌بنیان قوی و توانمندی تشکیل داد که با رفع محدودیت‌های موجود و تغییر قوانین دست‌وپاگیر فراروی این شرکت‌ها و اعمال حمایت‌های لازم، زمینه را برای افزایش قدرت ریسک‌پذیری و رقابت در بازار برای آنها فراهم کرد.

 

در این راستا، اعتماد به جوانان فارغ‌التحصیل و صاحبان ایده از سوی دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی و فرهنگ‌سازی استفاده از تولیدات داخل در بین مردم می‌تواند مسیر موفقیت شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور را در جامعه تسهیل کند.