روش‌های مؤثر برای بالا بردن عمر خودرو

روش‌های مؤثر برای بالا بردن عمر خودرو با توجه به افزایش قیمت خودرو، نگهداری صحیح و اصولی از آن، ضرورتی است که در صورت غفلت و کم‌توجهی، می‌تواند هزینه‌های سنگین و سرسام‌آوری را به مالکان خودرو تحمیل کند. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، روش‌های مؤثر برای بالا بردن عمر خودرو حفظ و نگهداری صحیح و […]

روش‌های مؤثر برای بالا بردن عمر خودرو

با توجه به افزایش قیمت خودرو، نگهداری صحیح و اصولی از آن، ضرورتی است که در صورت غفلت و کم‌توجهی، می‌تواند هزینه‌های سنگین و سرسام‌آوری را به مالکان خودرو تحمیل کند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، روش‌های مؤثر برای بالا بردن عمر خودرو حفظ و نگهداری صحیح و اصولیِ خودرو از ضروریاتی است که توجه مضاعف به آن می‌تواند در بالا بردن عمر خودرو و کاهش استهلاک آن نقش به‌سزایی ایفا کند.

این امر زمانی محقق می‌شود که مجموعه‌ای از عوامل به هم پیوسته به صورتی دقیق مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد در غیراین‌صورت دیری نمی‌پاید که اتومبیل با مشکلات و نارسایی‌های بسیاری مواجه خواهد شد، خودرویی که این روز‌ها از تورم موجود در بازار و افزایش قیمت‌ها بی‌نصیب نمانده و قیمت آن، چُنان سر به فلک کشیده که می‌طلبد در گزارشی مجزا و مفصل به عوامل و دلایل افزایش قیمت آن مورد بحث و بررسی قرار گیرد اما آنچه در ذیل این گزارش بدان پرداخته می‌شود به راهکار‌ها و روش‌های کنترل، نگهداری و حفظ و سلامت خودرو باز می‌گردد.

در این میان برخی موارد علی‌رغم این‌که سطحی و پیش پا افتاده به نظر می‌رسد، بنابراین نقش نافذی در کنترل سلامت خودرو ایفا می‌کند که به سادگی به واسطه مالک خودرو عملیاتی می‌شود و البته برخی از موارد، نیازمند تخصص و شناخت کافی و کامل به موارد فنی اتومبیل است که عموماً توسط مکانیک‌ها میسر می‌شود.

بررسی آج‌های لاستیک و ضریب استهلاک آن

محمد‌خزایی، یکی از کارشناسان فنی خودرو در غرب استان تهران با اشاره به لزوم توجه به لاستیک‌های خودرو به عنوان یکی از قسمت‌های حایز اهمیت خودرو گفت: فارغ از نقش لاستیک‌‌ها در رانش و حرکت خودرو که اصلی‌‌ترین کارکرد اتومبیل به شمار می‌رود، وجود لاستیک مناسب در ایمنی خودرو نیز بسیار تأثیرگذار است.

وی افزود: ارزیابی آج آن از دیگر مؤلفه‌های حایز اهمیت در چرخ‌‌ها به شمار می‌رود و به واقع امر در صورت عدم برخورداری لاستیک از آج کافی و صاف شدن آن می‌تواند به بروز ترکیدگی آن منجر شود که در سرعت‌های بالا امکان به‌روز حوادث بسیار خطرناک دور از ذهن نخواهد بود.

خزایی گفت: بعضاً دیده می‌شود لاستیک‌ها به دلیل قرار گرفتن در میان سنگ‌های تیز و یا برخورد با اجسام خاص قلوه‌کن می‌شوند که بررسی این موضوع نیز به نوبه خود حایز اهمیت است و بنابر عمق آسیب‌دیدگی و محل آسیب باید نسبت به تعویض یا ترمیم آن اقدام شود.

بررسی فشار باد لاستیک

کارشناس فنی خودرو در ادامه با اشاره به اهمیت فشار باد لاستیک‌ها و ضرورت توجه به آن، تصریح کرد: باد موجود در لاستیک عامل اصلی میزان فشار موجود در آن است و این باد به فراخور شرایط آب و هوایی و نوسانات دمای هوا متغیر است، بنابراین بررسی و چک کردن منظم آن ضروری است.

خزایی گفت: در صورت عدم وجود مقدار باد و فشار کافی، علاوه بر فشار به لاستیک و تسریع استهلاک آن می‌تواند در کیفیت حرکت خودرو نیز مؤثر واقع شود.

وی افزود: اساساً نمی‌توان یک فشار واحد و یکسان را برای باد لاستیک‌ها در نظر گرفت، زیرا به فراخور نوع خودرو، سبک و سنگینی آن و حتی حرکت اتومبیل در جاده‌های برون شهری و یا خیابان‌ها و جاده‌های داخل شهری، این مؤلفه متفاوت است که البته عموماً فشار مناسب و باد مطلوب لاستیک‌ها در دفترچه راهنمای خودرو و یا پشت درب صندوق عقب یا ستون‌های داخل کابینِ خودرو درج می‌شود.

ترمز اتومبیل، اصلی ضروری در حفاظت از جان و سلامت خودرو و سرنشینان آن

در اهمیت سیستم ترمز خودرو‌ها در افزایش ضریب امنیت خودرو و سلامت سرنشینان، هیچ‌گونه شک و شبه‌های وجود ندارد و این امر آنچنان مبرهن است که نیازی به توضیح و تفسیر در این خصوص احساس نمی‌شود اما اشاره به راهکارهای بررسی میزان کارآیی ترمز‌ها موضوعی است که باید به آن پرداخته شود.

خزایی، کارشناس فنی خودرو گفت: لنت ترمز از نمونه قطعات مصرفی به شمار می‌رود که تعویض هر از چندگاه آن ضروری است و در این میان اندازه ضخامت لنت‌ها، نشانه بسیار خوبی برای میزان کارآمدی و استهلاک لنت‌‌ها است.

وی افزود: از دیگر سو، سیستم ترمز و قطعات و ادوات آن از دیگر مواردی است که هر از چندگاهی مستلزم تعمیر است.

خزایی تصریح کرد: دقت کردن در نوع توقف خودرو در هنگام فشار دادن پدال‌ترمز و میزان کشیدگی اتومبیل از دیگر عوامل مؤثر در بررسی کیفی سیستم ترمز به شمار می‌رود که امکان رؤیت آن در نگاه اول برای افراد غیرفنی میسر نیست و دقت در کیفیت نحوه ایستادگی خودرو و کشش یا عدم کشش اتومبیل در هنگام گرفتن ترمز، می‌تواند کمک خوبی برای ارزیابی وضعیت سیستم ترمز‌ها به شمار رود.

سیستم برق و باطری خودرو

یکی دیگر از مؤلفه‌های حایز اهمیت در سیستم خودرو معطوف به برق و باطری آن می‌شود و این موضوع از چنان اهمیتی برخوردار است که در مشاغل خدماتی مرتبط با اتومبیل، رسته‌ای جداگانه برای آن تعریف شده که به برق کار خودرو و یا باطری‌ساز موسوم است.

مرتضی‌اکبرزاده‌سراج، یکی از باطری‌سازان فعال در این عرصه در تشریح اهمیت سلامت سیستم برق خودرو اظهار کرد: در واقع امر، تمامی اجزا و قطعات خودرو مهم هستند و مجموعه قطعات و ادوات به‌کار رفته در آن به حرکت ایمن و با آرامش خودرو برای سرنشینان منتهی می‌شود اما با همه این اوصاف برخی بخش‌ها و اجزا از اهمیت بیش‌تری برخوردارند که سیستم برق اتومبیل از نمونه‌های آن به شمار می‌رود زیرا بروز هر گونه نارسایی در آن می‌تواند کارکرد عادی اتومبیل را تحت‌الشعاع قرار دهد و در مواردی حتی به آتش گرفتن خودرو نیز منتهی می‌شود.

اکبرزاده‌سراج گفت: با این اوصاف، توجه، بررسی و دقت نظر در سیستم برق خودرو برای مالک آن امری ضروری است که البته با عنایت به تخصصی بودن این امر، امکان آن برای هر مالک خودرویی فراهم نیست و جز باطری که نشانه‌هایی بارز در معیوب بودن آن وجود دارد در باقی اجزا، عدم شناخت کافی به سیستم برق خودرو، در شناسایی نواقص فنی مثمر‌ثمر نخواهد بود.

وی افزود: میزان عمر مفید باطری خودرو و زمان استفاده از آن یکی از موارد اساسی در ارزیابی کیفی کارکرد آن است، زیرا باطری خودرو به تناسب نوع خودرو و نوع باطری به‌کار رفته در آن از عمر معین و مشخصی برخوردار است و با پر شدن بازه زمانی تعریف شده برای آن تعویض باطری ضروری است.

این باطری‌ساز فعال در غرب استان تهران تصریح کرد: میزان توان باطری خودرو در نوردهی به چراغ‌های اتومبیل یکی از نشانه‌های بارز در کیفیت باطری است که البته در کنار آن برخی نشانه‌ها در نحوه استارت و روشن شدن اتومبیل، از مؤلفه‌های اساسی در ارزیابی این امر به شمار می‌رود.

سراج عنوان کرد: شمع‌های خودرو، وایرها، سیم‌های به‌کار رفته در آن از دیگر مواردی است که بررسی فصلی آن مناسب است در غیر اینصورت ممکن است در مواقع حساس، استهلاک همین موارد منجر به توقف و خاموش شدن خودرو شود و به تبع آن راننده را در شرایط خاص با مشکلات و دشواری‌هایی مواجه می‌سازد.

تعویض به موقع فیلتر هوا و فیلتر کابین اتومبیل

خزایی، کارشناس فنی خودرو با اشاره به ضرورت توجه به فیلترهوا و فیلتر کابین خودرو گفت: آنچنان که از نام این قطعات پیداست، کارکرد هر دو قطعه مذکور، تصفیه‌هوا است که فیلترهوا، تصفیه‌کننده هوای مورد نیاز موتور خودرو است و در صورت مستهلک شدن آن از شتاب و توان خودرو کاسته خواهد شد و فیلتر کابین نیز عهده دار تصفیه و تهویه هوای داخل کابین (قسمت سرنشینان) است.

وی افزود: معمولاً فیلتر هوای خودرو بعد از هر تعویض روغن انجام می‌شود که البته این امر بنابر محل تردد خودرو(مناطقی که کویری، خاکی) است و یا مناطق مرطوب و… متفاوت است اما عموماً بعد از هر تعویض روغن، این قطعه تعویض می‌شود.

خزایی تصریح کرد: عدم تعویض فیلتر کابین خودرو، مشکل حاد و مشخصی در سیستم موتور خودرو و رانش آن ایجاد نمی‌کند اما در صورت مستهلک شدن آن فضا و هوای داخلی کابین برای سرنشینان نامطبوع خواهد شد و به تبع این موضوع آرامش مطلوب و کافی را از سرنشینان خودرو در حین حرکت اتومبیل (علی‌الخصوص در مسافت‌های طولانی) سلب خواهد کرد.

وی در ادامه با اشاره به بررسی روغن خودرو به عنوان یک ضرورت اساسی در روغن کاری قطعات داخلی موتور افزود: در صورت بی‌توجهی به این امر، خودرو با مشکلات و آسیب‌هایی جدی مواجه می‌شود و می‌توان گفت یکی از پرهزینه‌‌ترین قسمت‌های خودرو برای تعمیر، مربوط به کم‌توجهی به روغن خودرو و به تبع آن آسیب دیدگی قطعات مرتبط با آن می‌شود.

کارشناس فنی خودرو چک کردن آب خودرو را یکی دیگر از الزامات حایز اهمیت برای مالکان خودرو عنوان کرد که به تبع با اتکای به آن دمای خودرو تنظیم و سیستم خنک‌کننده اتومبیل از همین آب موجود در موتور بهره‌مند می‌شود که امتزاج آن با ضدیخ در فصول سرد سال یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر به شمار می‌رود.

توجه به دفترچه راهنمای خودرو امری ضروری در بالا رفتن عمر اتومبیل

در پایان نباید این امر مهم را از نظر دور داشت که مطالعه دقیق دفترچه خودرو برای هر مالکی ضروری است زیرا در آن، شرکت‌های تولیدکننده اتومبیل بنابر شرایط خودرو و اقتضائات و الزامات آن به درج اطلاعاتی مبنی بر میزان کارکرد و عمر قطعات مصرفی داخلی خودرو مبادرت ورزیده‌اند که به تبع با مطالعه آن می‌توان به اشراف و آگاهی نسبی درخصوص زمان تعویض برخی از اقلام و قطعات مصرفی اتومبیل دست پیدا کرد.