عربستان، مقصر شکست احتمالی مذاکرات فریز نفتی

عربستان، مقصر شکست احتمالی مذاکرات فریز نفتی فعالان بازار جهانی نفت که عربستان را به عنوان مقصر اصلی عرضه نفت مازاد می‌شناسند، معتقدند این کشور باید با پذیرفتن سهم خود در آشفتگی بازار جهانی نفت با فریز نفتی موافقت کرده و بار اصلی کاهش تولید را به دوش بکشد. به گزارش ایرنا، در حاشیه پانزدهمین […]

عربستان، مقصر شکست احتمالی مذاکرات فریز نفتی

فعالان بازار جهانی نفت که عربستان را به عنوان مقصر اصلی عرضه نفت مازاد می‌شناسند، معتقدند این کشور باید با پذیرفتن سهم خود در آشفتگی بازار جهانی نفت با فریز نفتی موافقت کرده و بار اصلی کاهش تولید را به دوش بکشد.

به گزارش ایرنا، در حاشیه پانزدهمین نشست مجمع بینالمللی انرژی که در روزهای ٢٦ تا ٢٨ سپتامبر (پنجم تا هفتم مهر) در الجزایر برگزار می‌شود، قرار است اعضای اوپک گردهم جمع شوند تا طرح فریز نفتی (تثبیت تولید نفت) را بررسی کنند.

در صورت موافقت تولیدکنندگان نفت، قرار است با هدف ایجاد ثبات در بازار و جلوگیری از عرضه نفت مازاد، میزان تولید در سال ۲۰۱۶ و نیمه نخست سال ۲۰۱۷ ثابت باقی بماند.

با توجه به شواهد موجود و حمایت ضمنی و یا صریح بیش‌تر کشورها، امیدواری‌ها نسبت به ایجاد اجماع در این نشست افزایش داشته است. با وجود افزایش امیدواری برای دستیابی به توافق میان تولیدکنندگان برای فریز نفتی، نگرانی‌هایی نیز درباره کارشکنی دوباره عربستان وجود دارد.

برخی کارشناسان، نگرانند، ریاض همانند دور گذشته مذاکرات فریز نفتی که در فروردین ماه امسال در دوحه قطر برگزار شد، نشست الجزایر را نیز به شکست بکشاند.

خبرگزاری رویترز چندی پیش اعلام کرد ریاض پیشنهاد کاهش تولید نفت را به شرط تثبیت سطح تولید ایران، مطرح کرده است.

این خبرگزاری به نقل از ۴ منبع آگاه از مذاکرات نفتی اعلام کرده، عربستان سعودی در آستانه مذاکرات هفته آتی الجزایر آماده است که در صورت موافقت تهران با محدود کردن سطح تولید خود در سال جاری، تولید نفت خود را کاهش دهد.

به گفته این منابع، ریاض آماده کاهش تولید نفت خود به سطوح اوایل سال جاری (٢٠١٦)، در مقابل موافقت ایران با تثبیت تولید خود در سطح کنونی یعنی ۳ میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه در روز است.

هر چند برخی تحلیلگران از این شرط غیررسمی عربستان و احتمال شکست مذاکرات فریز نفتی نگران هستند، اما گروهی دیگر معتقدند ریاض تحت فشار سنگین کاهش درآمدهای نفتی که به روزانه ۲۲۵ میلیون دلار رسیده، ناچار به پذیرش این طرح خواهد بود و اعلام شرط برای ایران، تیری است که در تاریکی ر‌ها کرده، با این امید که شاید تهران آن را بپذیرد.

۱۸ کشور تولیدکننده نفت از جمله روسیه در اواخر فروردین ماه در شهر دوحه پایتخت قطر گردهم آمده بودند تا تولید نفت را تا اکتبر ۲۰۱۶ (مهر-آبان ۹۵) در سطح تولید ماه ژانویه (دی-بهمن ۱۳۹۴) گذشته تثبیت کنند.

دلیل اصلی شکست نشست دوحه کارشکنی عربستان و متحدانش و اصرار آن‌ها بر حضور ایران در طرح فریز نفتی اعلام شد؛ در واقع عربستان تلاش داشت که از طرح فریز نفتی به عنوان ابزاری برای اعمال فشار به ایران استفاده کند.

الکساندرنوواک، وزیر انرژی روسیه پس از برگزاری این نشست، درباره چرایی شکست نشست دوحه گفته بود: برخی کشور‌ها نفتی از جمله عربستان سعودی، امارات و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس شرط جدیدی را در نشست نفتی دوحه گذاشتند که «نشست هدف گذاری شده افزایش ندادن تولید نفت» در دوحه را بی‌نتیجه گذاشت. هر چند ایران در این نشست شرکت نکرد اما حمایت خود را از آن اعلام کرده بود.

بیژن زنگنه وزیر نفت با تأکید بر این‌که ایران از طرح فریز نفتی حمایت می‌کند، اما آن را کافی نمی‌داند، به اعضای اوپک و برخی کشورهای غیرعضو اوپک همچون روسیه گفته بود باید واقعیت بازگشت نفت ایران را به بازار درک کنند زیرا اگر ایران بخواهد تولید نفت را در سطح ماه ژانویه (زمان لغو تحریم‌ها) تثبیت کند بدان معناست که هیچ اتفاقی در رفع تحریم‌های این کشور نیفتاده است.

 

زنگنه، بازگشت به بازار نفت را حق ایران دانسته و تأکید کرده بود ایران نقشی در نامتعادل کردن بازار نداشته و زمانی که بازار نامتعادل شده و عرضه بیش از تقاضا بوده، ایران حداقل تولید تاریخی خود را داشته است.