موافق پرداخت پول به پژوهشگاه‌های دولتی بدون دستاورد نیستم

وزیر نفت در مراسم امضای ۵ قرارداد پژوهشی موافق پرداخت پول به پژوهشگاه‌های دولتی بدون دستاورد نیستم وزیر نفت، امضای ۵قرارداد جدید تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه اکتشاف را الگویی مناسب برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه دانست و گفت: با امضای این قراردادها، گام سوم همکاری بین صنعت نفت و دانشگاه‎‌‌‌ها برداشته شد. به […]

وزیر نفت در مراسم امضای ۵ قرارداد پژوهشی

موافق پرداخت پول به پژوهشگاه‌های دولتی بدون دستاورد نیستم

وزیر نفت، امضای ۵قرارداد جدید تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه اکتشاف را الگویی مناسب برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه دانست و گفت: با امضای این قراردادها، گام سوم همکاری بین صنعت نفت و دانشگاه‌‌‌ها برداشته شد.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از وزارت نفت، بیژن‌زنگنه در مراسم امضای قراردادهای پژوهشی در حوزه اکتشاف میان شرکت ملی نفت ایران و ۵دانشگاه معتبر کشور، ضمن تشکر از وزرای پیشین علوم، تحقیقات و فناوری یادآور شد: با امضای قراردادهای پژوهشی، سومین‌بار است که قراردادهای پژوهشی میان شرکتهای اصلی وزارت نفت با دانشگاه‌های معتبر امضا می‌شود.

وی با اشاره به اینکه نخستین قراردادهای پژوهشی مربوط به افزایش برداشت از میدان‌های نفتی بود که خوشبختانه با همکاری وزارت علوم و پیگیری دانشگاه‌ها این قرارداد‌‌‌ها اجرایی شده و در قالب آنها انستیتوهای نفت نیز فعال می‌شوند، ادامه داد: انجام پروژه‌های مربوط به مطالعه یک میدان یا مخزن، کاری گروهی است و این‌گونه نیست که یک استاد و یک دانشجو بتوانند آن را انجام دهند.

زنگنه ادامه داد: از این رو طیف وسیعی از متخصصان رشته‌های علوم پایه و مهندسی با یکدیگر در زمینه یک مخزن مطالعه می‌کنند و بعد از آن وارد کارهای پژوهشی می‌شوند تا نفت بیش‌تری از مخازن برداشت شود.

گام دوم؛ پژوهش در بخش پایین‌دستی

وزیر نفت، هدف از امضای قراردادهای پژوهشی در بخش پایین‌دستی را خلق و بهبود فرایندهای تولید در بخش پرمصرف مثل تولید متانول، اوره، آمونیاک، شیرین‌سازی گاز و بخشی از تصفیه نفت عنوان کرد و ادامه‌داد: در این بخش، دانشگاه‌ها برخلاف بخش بالادستی، بیش از ۶۰سال سابقه فعالیت و مطالعه دارند.

به گفته وی، سابقه دانشگاهی در بخش بالادستی در ایران به بیش از ۲۰سال نمی‌رسد و اساتید فعال در این حوزه اغلب جوان هستند.

زنگنه از امضای قراردادهای پژوهشی در بخش اکتشاف با ۵دانشگاه معتبر به عنوان سومین گام همکاری وزارت نفت با دانشگاه‌ها نام برد و افزود: به این ترتیب ۵دانشگاه دیگر به مجموع دانشگاه‌های همکار علمی وزارت نفت اضافه شده است و امیدواریم با علاقه‌مندی دانشگاه‌ها، این پروژه‌ها به سرعت اجرایی شود.

سرمایه‌گذاری در پژوهش بهترین است؛ اگر…

وی گفت: سرمایه‌گذاری در بخش پژوهش و تحقیقات جزو بهترین سرمایه‌گذاری‌‌‌ها در کشور است؛ هر چند موافق نیستم پول به پژوهشگاه‌های دولتی تابع وزارتخانه‌ها داده شود.

زنگنه یادآور شد: این‌طور نیست که پول بیش‌تر، خروجی بیش‌تری داشته باشد.

به گفته وزیر نفت، زمانی خروجی پروژه‌ها افزایش می‌یابد که متقاضی پروژه‌ نیز وجود داشته باشد تا بتواند از یافته‌های علمی در بخش‌های مختلف استفاده کند.

وی در ادامه با بیان این که بخش اکتشاف در این سال‌ها به دلیل کمبود منابع مالی و معضلاتی که صنعت نفت داشته است نتوانسته بسیاری از برنامه‌های خود را پیش ببرد، تصریح کرد: امیدوارم اجرای این قراردادهای پژوهشی، دستاورد زیادی برای صنعت نفت و دانشگاه‌ها داشته باشد.

زنگنه ادامه‌داد: امضای ۵قرارداد جدید تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه اکتشاف، الگویی مناسب برای ارتباط صنعت و دانشگاه است.

وزیر نفت درباره اعتبار در نظر گرفته شده برای این قرارداد‌‌‌ها هم توضیح داد: ارزش ریالی و ارزی ۵قرارداد پژوهشی که امروز با دانشگاههای کشور امضا شد، در مجموع بالغ بر ۱,۵میلیون یورو و حدود ۳میلیارد تومان در فاز نخست است که در مراحل بعدی افزایش می‏یابد.

زنگنه درباره این که آیا دانشگاه‌هایی که قرارداد پژوهشی با آنها امضا شد، میتوانند با شرکت‌های خارجی همکاری کنند، آن را تأیید کرد و گفت: در تمام قراردادهای پژوهشی که تاکنون امضا شده است بر این موضوع که دانشگاه‌های داخلی طرف قرارداد با وزارت نفت میتوانند با یک دانشگاه معتبر خارجی یا مؤسسات معتبر پژوهشی تعامل داشته باشند، توصیه و در برخی از قراردادهای گذشته این مهم محقق شده است.

بر این اساس، طرح پژوهشی «توسعه فناوریهای نوین ژئوشیمیایی اکتشافی با تأکید بر مدل‌سازی هیدروکربوری حوضه رسوبی در ناحیه دزفول شمالی» با همکاری دانشگاه شهید بهشتی و طرح «توسعه فناوری بهبود تصویرسازی زیرسطحی در اکتشاف منابع هیدروکربوری در حوضه رسوبی کپهداغ» با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد اجرا میشود.

دانشگاه خوارزمی در زمینه «توسعه فناوری‌های سنگهای کربناته شکافدار در ناحیه دشت‌آبادان» با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران همکاری خواهد کرد و «کاربرد ژئومکانیک در اکتشاف منابع هیدروکربوری و فناوریهای نوین حفاری و مهندسی نفت در چاههای اکتشافی» موضوع همکاری با دانشگاه صنعتی شاهرود خواهد بود.

طرح پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز «توسعه فناوریهای نوین ژئوشیمیایی اکتشافی با تأکید بر ژئوشیمی سطحی و زیرسطحی در ناحیه دشتآبادان» است.

مدت زمان اجرای هر یک از این قرارداد‌‌‌ها ۱۰سال خواهد بود و اعتبار در نظر گرفته شده برای اجرای تمام ۵طرح پژوهشی در فاز نخست، ۱,۵میلیون یورو و حدود ۳میلیارد تومان است.

براساس این گزارش، با امضای قراردادهای پژوهشی حوزه اکتشاف با دانشگاهها، نفت گام بلند دیگری در مسیر تقویت و تحکیم پیوند صنعت نفت و دانشگاه برداشته است. پیش از این، ۹قرارداد فناورانه در حوزه بالادست و ۱۲قرارداد فناورانه در حوزه پاییندست صنعت نفت ایران بین شرکتهای اصلی وزارت نفت و دانشگاه‌‌‌ها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور امضا شده بود و افزون بر این قراردادها، هر یک از شرکتهای اصلی و شرکتهای تابعه آنها، در حوزههای مختلف با دانشگاه‌‌‌ها و مراکز پژوهشی کشور همکاریهای خوبی دارند و بعضاً تفاهمنامه‌‌‌ها و قراردادهای همکاری مشترکی نیز به امضا رساندهاند.