ارتقای توان پیمانکاران داخلی در مشارکت با شرکت‌های خارجی

  وزارت نفت در دوران تحریم دچار آسیب‌های جدی شد که قرار است در پساتحریم در دو برنامه کوتاه مدت و بلندمدت برای رفع این آسیب‌ها، گام جدی‌بردارد. به گزارش معاونت برنامه‌ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت، صنعت نفت ایران پس از گذشت ۱۰۰ سال از زمان شکل‌گیری، هم اکنون در آغاز دوره‌ای […]

 

وزارت نفت در دوران تحریم دچار آسیب‌های جدی شد که قرار است در پساتحریم در دو برنامه کوتاه مدت و بلندمدت برای رفع این آسیب‌ها، گام جدی‌بردارد.

به گزارش معاونت برنامه‌ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت، صنعت نفت ایران پس از گذشت ۱۰۰ سال از زمان شکل‌گیری، هم اکنون در آغاز دوره‌ای مهم و تعیین کننده از حیات خود قرار دارد که ویژگی اصلی آن تلاش همه جانبه برای برون‌رفت از شرایط بحرانی تحریم و بازیابی جایگاه واقعی خود در عرصه بین‌المللی و ایفای نقش شایسته و کلیدی در منطقه و جهان است.

احیای ظرفیت‌های نهفته و بالقوه این صنعت و به فعلیت رساندن آن و موفقیت در این برهه مهم و حساس، مستلزم توجه ویژه به خرد جمعی و سرمایه انسانی در صنعت نفت و گاز و جلب مشارکت محافل علمی و دانشگاهی کشور از یکسو و دیپلماسی فعال با رویکرد تعامل مؤثر، سازنده و پایدار با بازیگران کلیدی بازار جهانی نفت و گاز از سوی دیگر است.

در سال‌های گذشته و در نتیجه اعمال تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی، صنعت نفت در حوزه‌های فروش نفت خام، میعانات گازی، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی، حمل و نقل نفت خام، میعانات گازی، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی، عملیات و نقل و انتقالات بانکی، تأمین مالی و سرمایه‌گذاری‌های مورد نیاز در صنعت نفت ایران، بیمه نفتکش، غرامت و خسارت محمولات نفتی، تأسیسات و تجهیزات نفتی و بیمه اتکایی و واردات و تأمین کالاها، تجهیزات، خدمات فنی و مهندسی و لیسانس‌‌ها دچار آسیب شد.

از مجموع مشکلات متعدد ناشی از تحریم‌های بین‌المللی در صنعت نفت، با توجه به گشایش و بهبود حاصل از برجام، پیش‌بینی می‌شود که بخش قابل توجهی از این چالش‌‌ها در کوتاه مدت و دیگر موارد نیز در میان مدت مرتفع شود.

بر اساس این گزارش، صنعت نفت از دو حیث در اقتصاد ایران حایز اهمیت است. نخست به عنوان تأمین کننده امنیت عرضه انرژی داخلی و دوم سهمی به‌سزا آن در تأمین منابع ارزی مورد نیاز دیگر صنایع و بخش‌های اقتصادی کشور. بنابراین این صنعت ارتباط تنگاتنگی با اقتصاد و رفاه مردم و جامعه دارد. از این رو گشایش در فضای توسعه صنعت نفت در پساتحریم، بدون شک سبب ارتقای رفاه عمومی جامعه را به‌دنبال خواهد داشت. اجرای برجام علاوه بر دارا بودن آثار و تبعات عمومی، دستاوردهای قابل توجهی نیز برای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کشور به همراه خواهد داشت که برخی در کوتاه مدت و برخی دیگر در میان مدت محقق خواهند شد.

براساس این گزارش افزایش صادرات نفت خام و فرآورده‌های نفتی، کاهش هزینه‌های مرتبط با صادرات نفت خام و فرآورده‌های نفتی، کاهش هزینه‌های توسعه و بهره‌برداری از میادین هیدروکربوری تسهیل در تأمین تجهیزات و تکنولوژی مورد نیاز صنعت نفت، دسترسی به بازارهای مالی بین‌المللی و تسهیل در تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای و تسهیل در نقل و انتقالات بانکی در سطح بین‌المللی از اهداف وزارت نفت در کوتاه مدت است.

 

ارتقای توان پیمانکاران، سازندگان و تأمین‌کنندگان داخلی در مشارکت با شرکت‌های خارجی، گسترش فعالیت‌های اکتشافی به منظور افزایش پشتوانه تولید و توسعه منابع نفت و گاز، افزایش ظرفیت تولید صیانتی و ضریب بازیافت میادین نفت و گاز کشور، توسعه و بهره‌برداری حداکثری از میدان‌های مشترک نفت و گاز، جلوگیری از سوزانده شدن گازهای همراه تولیدی از میادین نفتی، ایجاد بازارهای مطمئن و پایدار برای نفت خام ایران، افزایش ظرفیت پالایشی کشور و ارتقای سطح کیفی محصولات و فرآورده‌های نفتی تولیدی، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی با تأکید بر تکمیل زنجیره ارزش و تقویت نقش مؤثر در سازمان‌های بین‌المللی و ارتقای سهم ایران در بازارهای جهانی نفت و گاز از اهداف میان مدت و بلند مدت صنعت نفت در پساتحریم است.