سامانه هشدار زلزله به پالایشگاه‌ها ساخته شد

سامانه هشدار زلزله به پالایشگاه‌ها ساخته شد   محققان موفق به طراحی دستگاهی شدند که قادر است به هنگام زلزله به اماکن مهم همچون پالایشگاه‌ها هشدار دهد تا گاز قطع شود. به گزارش مهر، محمدحسین حکیمی، ‌مدیر یک شرکت دانش‌بنیان تولیدکننده سنسورهای هشدار زلزله خاطرنشان کرد: با توجه به شدت خسارات ناشی از زمین لرزه […]

سامانه هشدار زلزله به پالایشگاهها ساخته شد  

محققان موفق به طراحی دستگاهی شدند که قادر است به هنگام زلزله به اماکن مهم همچون پالایشگاهها هشدار دهد تا گاز قطع شود.

به گزارش مهر، محمدحسین حکیمی، ‌مدیر یک شرکت دانش‌بنیان تولیدکننده سنسورهای هشدار زلزله خاطرنشان کرد: با توجه به شدت خسارات ناشی از زمین لرزه که از مخرب‌ترین و ناشناخته‌ترین پدیده‌های طبیعی است، آگاهی از وقوع زلزله حتی در حد چند ثانیه می‌تواند در کاهش خسارات جانی و مالی تأثیر به‌سزایی داشته باشد.

وی با تأکید بر اهمیت این موضوع خاطرنشان کرد: از اینرو درصدد برآمدیم با همراهی و تأیید پژوهشگاه مهندسی زلزله سنسوری طراحی کنیم که بتواند در مواقع زلزله به اماکن حساس همانند پالایشگاه‌های گاز و… هشدار دهد.

وی با بیان اینکه ایده اصلی هشدار زلزله بر پایه دو اصل مهم استوار است، گفت: اولین اصل تفاوت سرعت موج غیرمخرب زلزله (امواج P) با امواج مخرب زلزله (امواج S یا امواج سطحی) است.

وی تأکید کرد: بر این اساس همیشه یک تأخیر زمانی برای رسیدن امواج مخرب زلزله نسبت به امواج اولیه وجود داشته در صورتی که می‌توان در این بازه‌زمانی از وقوع زلزله در یک منطقه مشخص مطلع شد.

مدیر این شرکت دانش‌بنیان ادامه داد: در چنین شرایطی هر چه سایت مورد نظر فاصله بیشتری نسبت به مرکز زلزله داشته باشد زمان هشدار بیشتری فراهم خواهد شد.

وی با بیان مثالی عنوان کرد: برای سایتی که در فاصله ۸۰ کیلومتری نسبت به مرکز زلزله قرار دارد زمانی در حدود ۱۵ ثانیه تنها ناشی از این اختلاف سرعت امواج در اختیار خواهیم داشت؛ دومین اصل بر پایه اختلاف سرعت امواج رادیویی و امواج زلزله است که با سرعتی بیشتر نسبت به امواج زلزله منتقل می‌شود.

حکیمی‌تأکید کرد: بنابراین می‌توان قبل از رسیدن امواج زلزله به منطقه هدف به کمک امواج رادیویی هشدار زلزله را به مناطق دورتر اعلام کرد.

وی با بیان اینکه این سیستم هشداردهنده می‌تواند با کمک امواج رادیویی به یک منطقه مشخص زلزله را هشدار دهد، گفت: البته که زمان هشدار به الگوریتم مورد استفاده در سامانه هشدار سریع نیز وابسته است؛ به طور کلی در سامانه‌های هشدار سریع از دو الگوریتم برجا (تک ایستگاهی) و ناحیه ای (شبکه لرزه‌ای) استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه این سیستم براساس حس زلزله و امواجی که دریافت کرده می‌تواند دستور قطعی گاز را به منطقه مشخص ارسال کند، گفت: آن منطقه که می‌تواند پالایشگاه گاز یا هر مکان مهم دیگری باشد بر مبنای کار خود دستور قطع گاز یا سوئیچ را می‌دهد.

این محقق با اشاره به مزیت‌های سامانه هشدار سریع زلزله گفت: این سیستم باعث جلوگیری از سقوط اجسام غیرسازهای، حفظ جان و پیشگیری از صدمات افراد، قطع شیر اصلی گاز به منظور جلوگیری از آسیب و آتش‌سوزی، جلوگیری از رخداد حادثه در اماکن خاص مانند اتاق عمل، متوقف کردن عملیات صنعتی، حفاظت از سامانه حمل‌ونقل و… می‌شود.

وی با بیان اینکه این سنسور در ایستگاه گاز استان تهران نصب شده است، گفت: این طرح پژوهشی بین پژوهشگاه مهندسی زلزله و زلزله شناسی و مرکز پژوهش‌های گاز استان تهران ساخته شده است.