ایران در یک قدمی ‌سبقت ۱۲۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز از قطر

ایران در یک قدمی ‌سبقت ۱۲۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز از قطر   به گفته مدیرعامل مجتمع گاز پارس‌جنوبی، با توسعه و افزایش تولید پارس‌جنوبی، سرانجام ایران برنده ماراتن نفس‌گیر تولید گاز شد و با تکمیل فازها، اختلاف تولید ایران و قطر، به بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.  به گزارش ایرنا،‌ […]

ایران در یک قدمی ‌سبقت ۱۲۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز از قطر

  به گفته مدیرعامل مجتمع گاز پارس‌جنوبی، با توسعه و افزایش تولید پارس‌جنوبی، سرانجام ایران برنده ماراتن نفس‌گیر تولید گاز شد و با تکمیل فازها، اختلاف تولید ایران و قطر، به بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.

 به گزارش ایرنا،‌ هادی‌هاشم‌زاده‌فرهنگ با اشاره به اینکه تا سه دهه پیش کمتر کسی در ایران بود که نام عسلویه، روستایی دورافتاده در حاشیه خلیج‌فارس را شنیده باشد، گفت: آن زمان عسلویه مانند هزاران روستای ایران بود که کمتر گذر غریبه‌ای به آنجا افتاده بود. با آغاز توسعه میدان مشترک پارس‌جنوبی از سوی ایران و گنبدشمالی از سمت قطر،‌ سیمای این روستا تغییرشکل داد و به‌تدریج به پایتخت انرژی ایران تبدیل شد.

وی افزود: اکنون ۲۳ سال از آغاز توسعه پارس‌جنوبی یا همان عسلویه می‌گذرد و ۲۲ سال است که شرکت مجتمع گاز پارس‌جنوبی برای بهره‌برداری از فازهای توسعه‌ای تأسیس شده است.

مدیرعامل مجتمع گاز پارس‌جنوبی اضافه کرد: این شرکت که در ابتدا با نام پالایش گاز عسلویه تأسیس شد، امروز با راهبری ۱۲ پالایشگاه به بزرگ‌ترین مجتمع پالایشگاهی گاز دنیا تبدیل شده و با تربیت نسلی بی‌همتا از کارکنان، کارشناسان و مدیران ایرانی به بلوغ کامل و خوداتکایی دست پیدا کرده است.

وی گفت: این مجتمع از همان ابتدا در چارچوب اعتلای نام ایران و تحقق استقلال و خودکفایی با اتکاء بر دانش و تولید پایدار و ایمن، پرچم اقتدار را در کشور برافراشته کرده است.

 میدان مشترک گازی پارس‌جنوبی در سال ۱۳۶۷ کشف شد و قطری‌ها به عنوان شریک ایران بخش متعلق به خود را از سال ۱۳۶۹ عملیاتی کرده و به استخراج از این مخزن مشترک پرداختند، بدون اینکه هیچ سهمی‌از آن وارد اقتصاد ایران شود.

 مهرماه سال ۱۳۷۶ امضای قراردادی با شرکت توتال با سهم ۴۰درصد و شرکت گازپروم روسیه و پتروناس مالزی هر کدام به ارزش ۳۰ درصد به عنوان یکی از طرفین قرارداد سرمایه‌گذاری با ایران برای توسعه فاز ۲ و ۳ پارس‌جنوبی با تولید روزانه ۵۶٫۶ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی و۴۰۰ تن گوگرد با مبلغ قراردادی دو میلیارد و ۱۲ میلیون دلار وارد فاز عملیاتی شد.

 شرکت مجتمع گاز پارس‌جنوبی به منظور بهره‌برداری از فازهای توسعه‌ای میدان گازی پارس‌جنوبی به عنوان یکی از شرکت‌های فرعی شرکت ملی گاز ایران در تاریخ ۲۸مهرماه سال ۱۳۷۷ تأسیس شد و مسؤولیت بهره‌برداری از پالایشگاه‌های پارس‌جنوبی را برعهده گرفت.

به گفته فرهنگ؛ پس از راه‌اندازی فازهای ۲ و ۳ در سال ۸۰ تولید گاز با روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب آغاز شد و امروز به حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعبی در روز رسیده است.

وی افزود: در سالیان اخیر و با توسعه و افزایش تولید سرانجام ایران برنده ماراتن نفس‌گیر تولید گاز شد و با تکمیل فازها اختلاف تولید ایران و قطر، به بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.

نکته مهمی‌که ارزش پیشی گرفتن ایران را بیشتر می‌کند این است که نگاهی به نقشه میدان مشترک پارس‌جنوبی نشان می‌دهد تنها حدود یکسوم از مساحت میدان در آب‌های ایران قرار دارد و دوسوم مساحت در آب‌های قطر قرار گرفته است. در واقع ایران با وجود آنکه فضای کمتری برای توسعه و حفاری چاه‌ها و نصب سکوها در اختیار داشت اما توانسته تولید روزانه خود را از رقیب و همسایه بیشتر کند.

فرهنگ اضافه کرد: هر چند که تحریم‌ها در سالیان اخیر هر روز بیش از پیش شده است، اما توانمندی ایجاد شده در نیروی انسانی مجتمع گاز پارس‌جنوبی همواره باعث دلگرمی‌بوده و تا به حال هیچ یک از واحدهای پالایشگاهی در مجتمع متوقف نشده است و تولید پایدار به عنوان هدف اصلی مجتمع همواره محقق شده است. تحریم‌های شدیدی که علیه کشورمان اعمال شده است، نتوانسته این روند تولید را متوقف کند و به دست نیروهای متخصص مجتمع دشوارترین کارها در حال انجام است.

وی تأکید کرد: تحریم‌ها هم با وجود اینکه در زمینه تأمین قطعات و نیز در زمینه ارائه دانش و خدمات فنی وجود داشت، گام‌های اساسی در چارچوب خودکفایی در این منطقه برداشته و پارس‌جنوبی در مسیر افزایش تولید پیش رفت.

فرهنگ گفت: سال‌های اخیر دوره شکوفایی شرکت در بخش نیروی انسانی، تجهیزات، دستگاه‌ها و ماشین‌آلات بوده و مجتمع گاز پارس‌جنوبی در سال‌های اخیر تبدیل به یک شرکت بین‌المللی شده است.

مدیرعامل مجتمع گاز پارس‌جنوبی با اشاره به اینکه امروز مجتمع گاز پارس‌جنوبی با بلوغی که در آن ایجاد شده، فارغ از ایجاد رفاه، آرامش، توسعه صنعتی و اقتصادی که در کشور ایجاد کرده است، گفت: ‌این مجتمع پشتوانه بزرگی برای منابع انسانی صنعت گاز و نفت است، همان‌طور که در سالیان گذشته مدیران قدیمی‌این مجتمع عظیم در بزرگ‌ترین شرکت‌های صنعت نفت مشغول خدمت و مدیریت شده‌اند و عملکرد آنها تأییدکننده این بلوغ است.

وی این را هم گفت: متخصصان امروز مجتمع، در شمار افرادی محسوب می‌شوند که در عین گمنامی، توانسته‌اند در بهره‌برداری و توسعه پارس‌جنوبی، طرح‌ها و ایده‌های خاص و نوینی را طرح کنند و به مرحله اجراء درآورند و به این وسیله ایران را در جهان سربلند کنند.

براساس این گزارش گاز شیرین تصفیه شده مجتمع گاز پارس‌جنوبی در سال۹۸ نسبت به سال ۹۲ حدود ۱۵۵درصد رشد داشته که این میزان در سال‌جاری نیز افزایش خواهد داشت. براساس اظهارات مسؤولین وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران، ظرفیت تولید گاز پارس‌جنوبی از ۲۸۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۱، به ۷۵۰ میلیون مترمکعب تا پایان امسال خواهد رسید.

علاوه براین در زمینه گازرسانی به روستاها با توسعه پارس‌جنوبی، اقدام شده و جمعیت روستایی تحت پوشش گازرسانی در سال ۹۲ بالغ بر ۱۴هزار روستا بودند و اکنون از مرز ۳۰ هزار روستا گذشته و تا پایان سال به بیش از ۳۲ هزار روستا می‌رسد.

از طرف دیگر ارزش‌افزوده ایجاد شده به‌دلیل جایگزینی مصرف گاز به جای سوخت مایع دستاورد ارزشمند دیگری به واسطه تولید گاز در پارس‌جنوبی است. تا چند سال پیش به دلیل کمبود گاز مصرف سوخت مایع بالا بود. به گفته وزیر نفت در سال ۹۲ نیروگاه‌ها ۲۷ میلیارد لیتر سوخت مایع مصرف کردند، اما این عدد در سال‌های اخیر به یک سوم تقلیل یافت و به ۹ میلیارد لیتر رسید که این مقدار باز هم کمتر می‌شود.

 ‌صادرات گاز هم با افزایش تولید گاز پارس‌جنوبی، ۹۰درصد افزایش نشان می‌دهد و ایران ‌اکنون به‌طور میانگین روزانه حدود ۸۰ میلیون مترمکعب گاز صادر می‌کند.

نکته مهم آنکه صادرات محصولات مختلف به ویژه گاز، علاوه بر ایجاد منابع مالی دستاوردهای فراوانی از جمله ایجاد مشترکات سیاسی و اقتصادی در پی دارد، که گاز پارس‌جنوبی این مهم را محقق کرده است. چنانچه کارشکنی‌ها و تحریم‌های ظالمانه نبود، ایران امروز به چند کشور همسایه یا غیرهمسایه دیگر نیز گاز خود را صادر می‌کرد.

 توسعه صادرات گاز نقش دیگری هم به شکل غیرمستقیم دارد و آن افزایش صادرات فرآورده‌های نفتی به دلیل توسعه طرح‌های گازرسانی در کشور است. امروز اعداد صادرات فرآورده‌ها رشد چشمگیری دارد و برای کشور درآمد به همراه داشته است.

تولید گاز در پارس‌جنوبی یک برنده دیگر نیز دارد که آن محیطزیست است، دیگر کمتر کسی هیزم و چوب برای گرم کردن خانه خود و پخت‌وپز مصرف می‌کند، از طرفی گاز یک انرژی پاک است که بی‌شک آثار زیستمحیطی توسعه گازرسانی در چند سال آینده بیشتر خود را نشان می‌دهد.