فرصت‌های طلایی اقتصادی با وجود نفت سفید دریاچه ارومیه

  گروه معدن و زمین- معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌ غربی گفت: لیتیوم موجود در دریاچه ارومیه فرصت ویژه اقتصادی برای استان است. به گزارش مناقصه‌مزایده، عبدالحمیدسرتیپی با اشاره به وجود عنصر لیتیوم در دریاچه ارومیه اظهار کرد: هم‌اکنون قیمت هر تن کربنات لیتیوم در بازارهای جهانی ۲۰ […]

 

گروه معدن و زمین- معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌ غربی گفت: لیتیوم موجود در دریاچه ارومیه فرصت ویژه اقتصادی برای استان است.

به گزارش مناقصه‌مزایده، عبدالحمیدسرتیپی با اشاره به وجود عنصر لیتیوم در دریاچه ارومیه اظهار کرد: هم‌اکنون قیمت هر تن کربنات لیتیوم در بازارهای جهانی ۲۰ هزار دلار است و در این رابطه کشورهایی مانند آرژانتین، شیلی و بولیوی بر روی استحصال لیتیوم در باتلاق‌‌ها و شوره‌زارهای نمکی خود سرمایه‌گذاری‌های کلان انجام داده‌اند.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان‌ غربی با بیان این‌که در دنیا لیتیوم به عنوان نفت سفید شناخته می‌شود، گفت: این ماده یک عنصر راهبردی است که می‌تواند پاسخگوی نیازهای اقتصادی بوده و بنابراین یکی از ظرفیت‌های عظیم استان در شورآبه‌های این منطقه، مسأله استحصال لیتیوم است.

وی با اشاره به این‌که هم‌اکنون پتاس سنگی در ایران در مناطقی همانند بندرامام، زنجان و آذربایجان‌غربی وجود دارد، افزود: باید به سرعت اکتشافات پتاس سنگی در استان انجام شود.

سرتیپی تصریح کرد: بنابراین اگر شرکتی معتبر که دارای دانش فنی و صاحب سرمایه بوده و در بحث پتاس سرمایه‌گذاری کند، بی‌شک بازخورد فراوانی داشته و زمینه توسعه اقتصادی استان را فراهم می‌کند.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی گفت: پتاس، تسلیحات نظامی و کودهای شیمیایی جزو مواردی است که در جمهوری اسلامی مورد نیاز بوده و در بسیاری از موارد واردات آن انجام می‌شود و در این باره در انگلستان پتاس سنگی وجود دارد که در منطقه حفاظت شده قرار داشته اما دولت انگلستان با به‌کارگیری روش‌های مشخصی توانسته این پتاس را استحصال کند.

وی با تأکید بر این‌که تنها راه توسعه اقتصادی آذربایجان‌غربی استفاده اقتصادی از ذخایر معدنی استان است، اظهار کرد: اگر بتوان از این ذخایر خدادادی استفاده اقتصادی کرد به سهولت ۲۰ درصد اقتصاد استان از این راه تأمین می‌شود.

سرتیپی تصریح کرد: در سال گذشته استان کرمان ۶۶ میلیون تن تولیدات معدنی داشته در حالی که استخراج مواد معدنی استان آذربایجان غربی ۱۰ میلیون تن بوده است.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی با تأکید بر این‌که باید اکتشافات معدنی استان را بسیار جدی گرفت گفت: چون حتی در این زمینه هزینه‌ای نیز انجام نشده و اگر اکتشافات نظام‌مندی بر روی این موضوع انجام شود به سهولت می‌توان ظرفیت و زمینه کار را افزایش دهد.

 

گفتنی است که لیتیم (گرفته شده از واژه یونانی lithos به معنی سنگ) با نماد شیمیایی Li یک فلز قلیایی نقره‌ای-سفید و نرم با عدد اتمی ۳ است. این عنصر در شرایط استاندارد دما و فشار سبک‌‌ترین فلز و کم چگالی‌‌ترین عنصر جامد است. مانند دیگر فلزهای قلیایی، لیتیم هم بسیار واکنش‌پذیر و آتشگیر است به همین دلیل بیش‌تر آن را زیر روغن صنعتی و یا نفت نگاه می‌دارند. اگر بر روی آن برشی پدید‌ آید، بخش بریده شده دارای جلای فلزی خواهد بود اما به دلیل واکنش پذیری زیاد آن خیلی زود با رطوبت هوا واکنش می‌دهد، هوا باعث خوردگی آن می‌شود و به رنگ نقره‌ای تیره مایل به خاکستری و سپس سیاه در می‌آید. به دلیل واکنش پذیری بالای لیتیم، هرگز نمی‌توان آن را به صورت عنصر آزاد در طبیعت پیدا کرد. بلکه همواره در بخشی از یک ترکیب شیمیایی که بیش‌تر یونی است، پیدا می‌شود. لیتیم در چندتا از کانی‌های پگماتیتی یافت می‌شود اما از آنجایی که در آب حل می‌شود، به صورت یون در آب اقیانوس‌‌ها و به صورت نمک در آب‌‌ها و رس دیده می‌شود. در رویکرد تجاری، لیتیم را از برق‌کافت آمیختهای از لیتیم کلرید و پتاسیم کلرید به‌دست می‌آورند. فلز لیتیم در شکل تجاری به صورت شمش، شکل‌های خاص، ساچمه‌ای و پودری وجود دارد. عمده‌‌ترین کاربرد فلز لیتیم در تولید ترکیبات اورگانومتالیک آلکیل و آریل لیتیم از طریق واکنش لیتیم پودری با ترکیبات هالیدی مواد متناظر است. فلز لیتیم در ساخت آلکوکساید‌ها و اورگانوسیلان و نیز برای احیا به‌کار برده می‌شود. سایر کاربردهای این فلز شامل ساخت باتری‌های لیتیمی و آلیاژهای لیتیم می‌باشد. همچنین از این فلز در ساخت هیدریدلیتیم و نیتریدلیتیم نیز استفاده می‌شود. باتری‌های لیتیمی دارای مصارف گوناگونی در پزشکی صنعت و کاربردهای نظامی می‌باشند. مزایای باتری‌های لیتیمی شامل سبکی و چگالی انرژی زیاد، تأخیر ولتاژی کم و سرعت کم در تخلیه خودبه‌خودی است. مصرف‌کنندگان، این باتری‌ها را در وسایل الکترونیکی همانند ساعت، دوربین و ماشین‌های محاسبه به عنوان پشتیبانی حافظه CMOS-RAM به‌کار می‌برند. باتری‌های لیتیمی دارای سازگاری خاصی در خصوص شکل‌های غیرمتعارف و کوچک ساخته شدن هستند که آن‌ها را برای کاربرد در وسایل الکترونیکی ظریف مناسب می‌سازد.