شناسایی۳۰ منطقه در ایران برای تبدیل به ژئوپارک

پیوستن دوباره ژئوپارک قشم به یونسکو شناسایی۳۰ منطقه در ایران برای تبدیل به ژئوپارک گروه معدن و زمین- عضو شورای جهانی ژئوپارک‌های یونسکو گفت: فهرست ۳۰ منطقه در کشور که قابلیت تبدیل به ژئوپارک را دارند توسط سازمان زمین‌شناسی شناسایی شده و در قالب کتابی منتشر می‌شود. به گزارش مناقصه‌مزایده، علیرضا امری کاظمی گفت: ژئوپارک […]

پیوستن دوباره ژئوپارک قشم به یونسکو

شناسایی۳۰ منطقه در ایران برای تبدیل به ژئوپارک

گروه معدن و زمین- عضو شورای جهانی ژئوپارک‌های یونسکو گفت: فهرست ۳۰ منطقه در کشور که قابلیت تبدیل به ژئوپارک را دارند توسط سازمان زمین‌شناسی شناسایی شده و در قالب کتابی منتشر می‌شود.

به گزارش مناقصه‌مزایده، علیرضا امری کاظمی گفت: ژئوپارک قشم به‌عنوان تنها ژئوپارک کشور و خاورمیانه در شبکه ژئوپارک‌های جهان ثبت شد، اما مهم این است که بدانیم چشم‌انداز کشور برای توسعه ژئوپارک‌ها در کشور چیست؟ قشم می‌تواند یک الگو و نمونه برای نقاط دیگر کشور و توسعه ژئوپارک‌ها باشد. ژئوپارک قشم در این زمینه مشارکت کرده و در راستای برنامه‌های توسعه‌ای، بخشی از هزینه مطالعات پتانسیل‌یابی کشور را به سازمان یونسکو پرداخته تا کارشناسان آنها با سازمان زمین‌شناسی در این زمینه همکاری کند.

مسؤول پرونده ثبت جهانی ژئوپارک قشم گفت: پتانسیل یابی برعهده سازمان زمین‌شناسی است و ما در این سازمان حدود ۱۷ سال است که این کار را انجام می‌دهیم و تا کنون حدود ۳۰ نقطه و پتانسیل کشور را برای ایجاد ژئوپارک جدید شناسایی کرده‌ایم. قرار است که اواخر اردیبهشت ماه این فهرست در کتابی منتشر شود.

امری کاظمی بیان کرد: حدود ۳۰ ژئوپارک در ۲۰ استان داریم. برخی از استان‌ها دارای دو ژئوپارک هستند ما این مناطق را به استان‌ها پیشنهاد می‌کنیم اما پیگیری و اجرایی شدن آن بستگی به همت استان دارد سازمان زمین‌شناسی تنها وظیفه‌‌اش شناسایی است اما بالفعل شدن آنها در اختیارات مدیریت استان‌هاست.

وی از تشکیل کمیته ملی ژئوپارک در کشور خبر داد و گفت: این کمیته با مشارکت سازمان‌های زمین‌شناسی، میراث فرهنگی و گردشگری، حفاظت از محیط‌زیست، جنگل‌ها و مراتع و کمیسیون ملی یونسکو تشکیل شده و در حال تدوین آیین‌نامه اجرایی آن هستیم تا بقیه مناطق کشور نیز از این حیث معرفی و شناسایی شوند و ژئوپارک در آن مناطق نیز فعال شود.

وی بیان کرد: به صورت کاملاً اتفاقی دو ژئوپارک ارس و قشم در محدوده مناطق آزاد قرار دارد این دلیل نمی‌شود که تصور کنیم در مناطق دیگر ژئوپارک نداریم. در قشم و ارس مدیریت این ژئوپارک‌ها بر عهده سازمان‌های مناطق آزاد و در بقیه شهر‌ها و استان‌ها مدیریت ژئوپارک برعهده فرمانداران و استانداران است.

تبدیل کارت قرمز به‌کارت سبز برای ژئوپارک قشم

در همین رابطه حمیدرضامؤمنی، رییس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با بیان این‌که عضویت مجدد ژئوپارک قشم از سوی شورای جهانی ژئوپارک‌های یونسکو به‌طور رسمی اعلام شد، گفت: ژئوپارک قشم که در سال ۱۳۸۵ برای نخستین بار عضو شبکه جهانی شده و در سال ۱۳۹۱ از این شبکه خارج شده بود، با تلاش‌های شبانه‌روزی جامعه محلی، کارشناسان و مدیران و با حمایت کامل مدیریت عامل سازمان منطقه آزاد قشم موفق شد دوباره به این عنوان ارزشمند دست یابد.

مؤمنی، خاطرنشان کرد: از سال ۹۴ مصمم به پیگیری موضوع ژئوپارک شدیم که در همین راستا از مشاوره علیرضا‌امری‌کاظمی، عضو شورای جهانی ژئوپارک‌های یونسکو و مسؤول پرونده ثبت جهانی ژئوپارک قشم و نصیری، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو برای برگزاری جلسات ارزیابی و ممیزی بهره بردیم.

وی با بیان اینکه اواخر سال ۹۵ آخرین جلسه با نمایندگان یونسکو در قشم برگزار شد، افزود: در این نشست به‌طور تلویحی به پذیرفته شدن مجدد ژئوپارک قشم در یونسکو اشاره شد، حالا این توفیق را داریم که خبر رسمی پذیرفته شدن این ژئوپارک و تبدیل کارت قرمز به‌کارت سبز را به‌طور رسمی اعلام کنیم.

این مقام مسؤول تصریح کرد: سازمان یونسکو، جزیره قشم را به عنوان میزبان نشست منطقه‌ای و کارگاه آموزشی ژئوپارک‌های جهانی انتخاب کرد.

وی ضمن ابراز امیدواری از اخذ نمایندگی یونسکو در منطقه قشم در آینده نزدیک، خاطرنشان کرد: امیدواریم از این پس با اخذ نمایندگی یونسکو در این منطقه مجوزهای ثبت ژئوپارک در منطقه خاورمیانه و آفریقا از سوی ایران صادر شود.

مؤمنی با بیان این‌که این افتخار با حمایت و پیگیری‌های دولت تدبیر و امید به نتیجه رسیده است، افزود: با گسترش ژئوپارک در منطقه آزاد قشم توسعه پایدار در جوامع محلی و افزایش تولیدات صنایع‌دستی جهت پیشبرد بخش اقتصادی این مناطق روی خواهد داد.

هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: ما به دنبال توسعه و رشد جوامع محلی بر پایه مسایل اقتصادی و جذب توریست داخلی و خارجی هستیم که خوشبختانه تاکنون در این زمینه به توفیق مناسبی نیز رسیده‌ایم.

این مقام مسؤول ضمن اشاره به سال تولید و اشتغال افزود: با توسعه اشتغال در منطقه قشم یکی از شاخص‌های اقتصاد مقاومتی عملی خواهد شد و جوامع محلی را توانمند و متکی به خود خواهد کرد.

به گفته مؤمنی ثبت ژئوپارک قشم در یونسکو به عنوان تنها ژئوپارک ایران و خاورمیانه باعث ارتقای سطح بین‌المللی کشورمان در این زمینه و ایجاد اثر تعیین‌کننده و نقش تأثیر‌گذار برای کشورمان خواهد شد.

به گزارش مناقصه‌مزایده ژئوپارک جهانی قشم با وسعتی بالغ بر ۳۰ هزار هکتار در غرب جزیره قشم واقع شده که شرق آن به روستای طبل و سلخ، غرب آن به روستای گوری و کانی، شمال آن به ساحل شمالی و جنوب آن به ساحل جنوبی منتهی می‌شود.

ژئوپارک جهانی قشم به عنوان اولین و تنها ژئوپارک خاور‌میانه سال۲۰۰۶در یونسکو به ثبت شبکه‌جهانی ژئوپارک‌ها رسید و ایران نیز به واسطه آن یکی از ۶ کشور صاحب ژئوپارک در قاره پهناور آسیا بعد از چین، مالزی، کره، ژاپن و ویتنام و به عنوان یکی از ۱۹ کشور جهان به‌طور رسمی کاندیدای بهره‌مندی از این امتیاز شده است.

ژئوپارک جهانی قشم به عنوان نخستین ژئوپارک ایران یکی از منحصر به فرد‌ترین ژئوپارک‌هایی جهان است که به واسطه قرار گرفتن در کنار سواحل زیبای خلیج‌فارس و جنگل دریایی حرا، چندین پدیده بارز زمین‌شناسی را در خود جای داده و به پارک زمین‌شناسی ایران تبدیل شده است.

 

وجود مجسمه‌های طبیعی و نقش برجسته‌های پراکنده، چین‌خوردگی‌‌ها و کوه‌های شگفت‌آور، سطوح تخت و صفه‌ها در ارتفاعات، ستون‌های حاصل از عوامل فرسایش، برجستگی‌‌ها و فرورفتگی‌های به‌وجود آمده از هوازدگی، مخروط افکنه‌ها و قطعه‌های فروافتاده در پای ارتفاعات، کوهسر‌ها و هیکل‌های که دست هنرمند طبیعت به تازیانه باد و باران پدید آورده، تندیس‌های اعجاب‌آوری که در شکل‌های مختلف همچون لاک‌پشت، سگ، مارمولک، اسب آبی و یا حتی چهره‌ آدمی در حالت خشم و فریاد، پدیده‌های زمین‌شناسی نادر و بی‌مانندی هستند که هریک به تنهایی جذابیت و زیبایی خاص دارند.