۵۹درصد سرمایه‌گذاری‌ها در معادن کوچک است

رییس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ۵۹درصد سرمایه‌گذاری‌ها در معادن کوچک است گروه معدن و زمین -رییس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران گفت: ۹۸٫۳ درصد معادن کشور را معادن کوچک تشکیل می‌دهند که ۷۳ درصد استخراج، ۶۵ درصد تولید و ۵۹ درصد سرمایه‌گذاری‌ها در این واحد‌‌‌ها صورت گرفته است. به گزارش مناقصه‌مزایده […]

رییس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی

۵۹درصد سرمایه‌گذاری‌ها در معادن کوچک است

گروه معدن و زمین -رییس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران گفت: ۹۸٫۳ درصد معادن کشور را معادن کوچک تشکیل می‌دهند که ۷۳ درصد استخراج، ۶۵ درصد تولید و ۵۹ درصد سرمایه‌گذاری‌ها در این واحد‌‌‌ها صورت گرفته است.

به گزارش مناقصه‌مزایده بهرام شکوری در همایش «معدن، فرصت‌‌‌ها و چالش‌ها» که در اتاق بازرگانی کرمان برگزار شد، اظهار کرد: ایران در کمربند مس، آهن و کرومیت و سایر مواد معدنی قرار گرفته و استان کرمان در این حوزه بسیار غنی است و هدف‌گذاری ۱۴۰۴ بر مبنای همین ظرفیت‌ها تعریف شده است.

وی افزود: می‌خواهیم به ۱۰ تن طلا، یک و نیم میلیون تن آلومینیم و نهایتاً ۵۵ میلیون تن فولاد در هدف‌گذاری برسیم و سهم معادن کوچک و متوسط در این حوزه بسیار پر اهمیت است.

شکوری بیان‌کرد: مشکل مواد معدنی یکی از بحث‌هایی است که در آینده کشور ما و دنیا را دچار مشکل خواهد کرد، زیرا میلیون‌‌‌ها سال طول می‌کشد ذخیره معدنی ایجاد شود و هر یک نفر در زندگی خود یک هزار و ۴۰۰ تن مواد معدنی، سوخت و انرژی مصرف می‌کند و هر روز این ظرفیت رو به کاهش است.

رییس کمیسیون صنایع و معادن اتاق ایران اظهارکرد: نیاز به وفاق ملی و همراهی همه اقشار و قوا برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در معدن داریم.

وی با بیان این‌که نباید از حجم نقدینگی در دست مردم غافل شویم، افزود: مؤسسات مالی و بانک‌ها با دادن سود بالا برای سپرده‌ها، منابع مردم را جذب کرده و در جاهایی برده‌اند که هر روز مشکلاتی برای مردم و سپرده‌هایشان ایجاد می‌کند.

شکوری در ادامه گفت: اگر بازار مصرف خوبی داشته باشیم، می‌توانیم موقعیت خوبی نسبت به سایر کشور‌‌‌ها داشته باشیم و موقعیت ژئوپلتیک ایران، کریدورهای مختلفی را داراست.

وی تصریح‌کرد: حلقه مفقوده، مدیریت است و تا زمانی که مدیریت درستی اعمال نکنیم، دسترسی به نوآوری‌ها و مدیریت کردن درست کشور اتفاق نمی‌افتد.

کم‌تر از ۱۰ درصد از اکتشافات معادن در استان کرمان انجام شده است

گفتنی است که در ادامه سیدمهدی‌طبیب‌زاده، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره به این‌که نیاز به نگاه ویژه به حوزه معدنی در استان کرمان داریم گفت: بنا به اعلام کارشناسان کم‌تر از ۱۰ درصد از اکتشافات معادن در استان کرمان انجام شده است.

 طبیب‌زاده اظهار‌داشت: اتاق بازرگانی وارد مقولات اقتصادی شده و سعی بر توسعه اقتصادی استان بیش‌تر از گذشته دارد.

وی با اشاره به این‌که بیش از ۱۲ تا ۱۳ میلیارد تومان در سال مصرف برق استان است گفت: ۲۲٫۵ میلیون تن حمل بار در سال در جاده‌های استان کرمان انجام می‌شود.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با بیان این‌که بخش معدن ویژگی بسیار خاصی برای استان کرمان دارد افزود: استان کرمان بهشت زمین‌شناسی ایران نام گرفته و از این نظر نیاز به نگاه ویژه به حوزه معدنی در استان کرمان داریم.

وی با اشاره به این‌که با شرایط فعلی معدن نمی‌تواند پیشران اقتصادی استان باشد، خاطرنشان‌کرد: اکتشافات در استان کرمان به عنوان حلقه اول معدن‌کاری به‌طور کامل انجام نشده و بنا به اعلام کارشناسان کم‌تر از ۱۰ درصد از اکتشافات معادن در کرمان انجام شده است.

طبیب‌زاده با بیان این‌که بیش از ۶۳ میلیون تن مواد معدنی در قالب ۴۲ نوع ماده در سال در استان کرمان استخراج می‌شود گفت: حدود ۲۰ درصد از مجموع فعالیت‌های معدنی کشور در استان کرمان انجام می‌شود.

وی با اشاره به این‌که دولت و مجلس تصویب کرده که شورای عالی معادن در استان کرمان تشکیل شود، افزود: متأسفانه اتاق بازرگانی در این شورا حق رأی ندارد و این موضوع خوب نیست.

صنعت زغال‌سنگ قیم ندارد

همچنین حسین‌امیری‌خامکانی، رییس فراکسیون توسعه صادرات مجلس گفت: صنعت زغال در دو وزارتخانه متمرکز شده که هیچ‌کدام مسؤولیت را نمی‌پذیرند و در واقع قیم ندارد.

امیری‌خامکانی با اشاره به وضع نه چندان مناسب فضای کسب و کار اظهارکرد: در حوزه معدن اشتغال خوبی می‌توان ایجاد کرد و به همین میزان مشکلات این حوزه بیش‌تر است.

وی اظهارکرد: معدن مزیت‌های زیادی دارد و اشتغال‌زاست و باید دست به دست هم داده و مشکلات را حل کنیم و در برنامه ششم وظایف شورای معادن به استان کرمان واگذار شده و امیدواریم تصمیمات جسورانه گرفته و این صنعت را نجات بدهیم.

امیری‌گفت: صنعت زغال در دو وزارتخانه متمرکز شده که مسؤولیت را نمی‌پذیرند و در واقع قیم ندارد و سیاست‌گذار واحدی می‌خواهد.

نماینده زرند و کوهبنان در مجلس بیان‌کرد: وضعیت معادن زغال‌سنگ نگران‌کننده است و طی ۴ سال گذشته جلسات بسیاری را برگزار کردیم که به دلیل واگذاری نااهل این حوزه، مشکلات ایجاد شده است.

وی تصریح‌کرد: مشخص نیست مسؤول مستقیم زغال‌سنگ در کشور کیست و باید تصمیم جدی برای زغال‌سنگ گرفته شود تا چالش بحث ایمنی معادن و امنیت شغلی کارگران رفع شود.

وی افزود: چالش بعدی که عمده صنایع وابسته معدنی و زغال با آن مواجه است، بحث ۴ درصد اضافه مشاغل سخت و زیان آور است که باید هر چه زودتر حل شود.

امیری تأکیدکرد: راهی جز نجات صنعت زغال کشور نداریم زیرا با توجه به چرخه فولاد در استان نمی‌توانیم این حجم زغال را وارد کنیم.

حوزه زغال‌سنگ، چالش جدی استان کرمان

در ادامه این مراسم مهدی‌حسینی‌نژاد، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: چالشی که استان کرمان درگیر آن است، در حوزه زغال‌سنگ است که قیمت تمام شده آن به‌واسطه نیروی انسانی مازاد بالاست و امیدواریم با دریافت یارانه بخش زغال، با کاهش نیرو‌‌‌ها و بازنشسته کردن شماری از آنها، بخشی از مشکل را کم کنیم.

حسینی‌نژاد اظهارکرد: ۳۰ درصد فعالیت‌های معدنی کشور در استان کرمان در حال انجام است و صنعت، معدن و تجارت سهم ۳۷ درصدی در جی‌دی‌پی استان دارد که براساس برنامه‌ریزی و چشم‌انداز این سهم به ۴۸ درصد افزایش خواهد یافت.

وی افزود: بخش معدن استان کرمان سهم ۳۹ درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور دارد و ذخایر معدنی شناسایی شده استان از ۴٫۷ میلیارد تن به ۵٫۸ میلیارد تن در دولت یازدهم افزایش پیدا کرده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با اشاره به این‌که آهن اسفنجی ۳٫۶ میلیون تن تولید داریم که می‌کوشیم در افق تعیین شده به ۱۰ میلیون تن افزایش پیدا کند، اظهارکرد: کرمان با تولید ۱۰ میلیون تن آهن اسفنجی، به زودی قطب فولاد کشور خواهیم شد.

حسینی‌نژاد تصریح‌کرد: اتفاقات خوبی در تکمیل زنجیره فولاد و مس در استان کرمان افتاده و استخراج مواد معدنی از ۴۵ به ۶۳ میلیون تن افزایش یافته که تا پایان برنامه ششم توسعه باید به ۹۰ میلیون تن برای تأمین نیاز صنایع فرآوری استان خواهد رسید.

وی خاطرنشان‌کرد: هم‌اکنون ۲۴ و نیم میلیون تن تولید کنسانتره در استان کرمان داریم که تا پایان سال ۹۸ به ۳۲ میلیون تن افزایش می‌یابد و ۱۵ میلیون تن تولید گندله داریم که به ۲۸ میلیون تن تا پایان ۹۸ می‌رسد.

وی خاطرنشان‌کرد: شناسایی ذخایر معدنی استان کرمان در دولت یازدهم ۲۳ درصد افزایش یافته و ۲۰ درصد مساحت استان در این دولت در قالب ۲۵ پهنه توسط اشخاص حقوقی توانمند بخش خصوصی اکتشاف شده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در ادامه گفت: عدم سرمایه‌گذاری کافی در ورود تکنولوژی و ماشین‌آلات معدنی نو، حمایت نکردن سیستم بانکی و صندوق توسعه دولتی از بخش معدن، نیروی انسانی مازاد در بخش معدن به ویژه زغال‌سنگ و کرومیت از جمله چالش‌های بخش معدن استان کرمان است.

 

وی افزود: سرمایه‌گذاری در صنایع پایین‌دستی مس، قطران و شمش فولادی، تحقیق و توسعه و فرآوری عناصر گرانبها نظیر رنیوم، واتادیوم، ورود به بخش اکتشاف در قالب پهنه‌های واگذار نشده و … از فرصت‌های بخش معدن استان کرمان است.