نرخ دلار فریاد بهارستان را بلند کرد!

نرخ دلار فریاد بهارستان را بلند کرد! رامین شاهی- ارز مهم‌ترین پارامتر اقتصادی کشور ماست و هرگونه نوسانات آن می‌تواند اقتصاد کشورمان را تحت تأثیر خود قرار دهد لذا کافیست یک اسکناس ۵هزارتومانی خود را از جیب خارج کنید تا بتوانید آن‌را برابر یک دلار بدانید. موضوعی که این روز‌ها همه را نگران کرده و […]

نرخ دلار فریاد بهارستان را بلند کرد!

رامین شاهی- ارز مهم‌ترین پارامتر اقتصادی کشور ماست و هرگونه نوسانات آن می‌تواند اقتصاد کشورمان را تحت تأثیر خود قرار دهد لذا کافیست یک اسکناس ۵هزارتومانی خود را از جیب خارج کنید تا بتوانید آن‌را برابر یک دلار بدانید. موضوعی که این روز‌ها همه را نگران کرده و در بهارستان نیز در خلال بررسی بودجه، داد و فریاد وکلای ملت را نیز برآورد.در این میان قول‌هایی داده شد تا با پیگیری مجلس مشکل افزایش نرخ ارز بررسی و حل شود.

تذکر ۹۰ نماینده مجلس به رییس‌جمهور درباره نابسامانی بازار ارز

عضو هیأت رییسه مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰نفر از نمایندگان مجلس درباره نابسامانی در بازار ارز به رییس‌جمهور تذکر دادند.

بهروزنعمتی در جلسه علنی نوبت عصر دیروز مجلس در تذکری شفاهی خطاب به آقای لاریجانی افزود: ۹۰نفر از نمایندگان درباره موضوع ارز و نابسامانی در بازار آن به رییس‌جمهور تذکر دادند.

وی گفت: تذکر نمایندگان در اعتراض به افزایش نرخ ارز جدی است.

عضو هیأت رییسه مجلس خطاب به آقای لاریجانی افزود: ما نمی‌دانیم علت این نابسامانی را از چه کسی بخواهیم و به چه کسی باید تذکر بدهیم، لذا هر چه سریع‌تر تذکر این نمایندگان درباره نرخ ارز را در دستور کار قرار دهید.

در ادامه نیز رییس مجلس نیز در پاسخ به تذکر این نماینده مجلس گفت: هیأت رییسه موضوع تذکر نمایندگان درباره موضوع نرخ ارز را پیگیری می‌کند

ارزش ریال ۲۵ درصد کاهش یافته است

رییس مجلس شورای اسلامی با انتقاد از وضعیت نرخ ارز از رییس بانک مرکزی خواست توضیحاتی در این زمینه ارایه کند.

محمدرضاپورابراهیمی در نشست علنی دیروز مجلس در تذکری عنوان‌کرد: بازار ارز وضعیت نگران‌کننده‌ای دارد، ظرف هفته‌های گذشته متأسفانه به دلیل عدم مدیریت صحیح بازار ارز ارزش پول ملی کشور حدود ۲۵درصد کاهش پیدا کرده است.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی ادامه‌داد: این وضعیت هم اثر منفی بر جذب سرمایه‌گذاری خارجی به واسطه افزایش ریسک سرمایه‌گذاری دارد و هم دستاورد دولت مبنی بر تک‌رقمی کردن نرخ تورم را زیر سؤال می‌برد.

این نماینده مجلس تأکیدکرد: به نظر می‌رسد بانک مرکزی توان لازم برای مدیریت بازار ارز را ندارد و انتظار داریم رییس مجلس در این زمینه به رییس‌جمهور تذکر دهد.

وی گفت: بازار ارز قابل مدیریت است و اعتقاد داریم عددی که اکنون معامله می‌شود؛ عدد واقعی نیست و امروز حبابی ایجاد شده و وضعیت تقاضای روانی در بازار ارز افزایش پیدا کرده است.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان‌کرد: این کمیسیون جلسات متعددی در این زمینه با محوریت کارشناسان داشته و اعتقاد داریم که راهکارهای عملیاتی قابل احصا است.

علی‌لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر گفت: رییس بانک مرکزی باید توضیح کافی در موضوع نرخ ارز و راهکارهای مدیریتی آن ارایه دهد.

وی ادامه‌داد: کمیسیون اقتصادی مجلس این موضوع را پیگیری کند، اگر در جلسات به پیشنهاداتی رسیدید؛ ارایه کنید همچنین شخصاً این موضوع را پیگیری خواهم کرد.

نرخ دلار از ابتدای انقلاب ۷۰۰۰برابر شده است

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش نرخ دلار در روزهای اخیر گفت: نرخ دلار از ابتدای انقلاب ۷هزار برابر شده است.

مصطفی‌کواکبیان در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی ضمن اهمیت شمردن مسأله ریزگرد‌ها در استان خوزستان گفت: موضوع دیگری که کل مملکت را در برمی‌گیرد وجود دارد که باید رییس‌جمهور نیز به آن توجه کند.

عضوکمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: از اول انقلاب تاکنون نرخ دلار ۷هزار برابر شده است و این موضوع باعث آسیب به مردم شده است و سؤال بنده این است که کشورهایی مانند عربستان و امارات چطور می‌توانند دلار را ثابت نگه دارند اما در ایران با تزریق روزی ۵میلیون‌دلار به بازار باز هم شاهد افزایش نرخ دلار هستیم.

وی با بیان این‌که رییس‌جمهور باید تدبیر ویژه‌ای برای جلوگیری از افزایش نرخ دلار و سکه داشته باشد، بیان‌داشت: نرخ دلار در اوایل انقلاب ۷تومان بوده و در روزهای اخیر شاهد بودیم که دلار به ۴هزارو‌۹۰۰تومان نیز افزایش پیدا کرد و به عبارتی بیش از ۲۰درصد ارزش پول ملی کشور کاهش یافته است.

تبعات جبران‌ناپذیر دستکاری نرخ ارز

در خصوص رشد نرخ ارز فرشادمؤمنی گفت: دولت به دلیل کسری مزمن بودجه اقدام به دستکاری نرخ ارز می‌کند، ولی به نظر من چنین بازی‌هایی را نباید فقط از منظر بازی با عدد و رقم کسری مالی دولت بررسی کرد، بلکه باید به تبعات ناگوار آن نیز توجه داشت.

این استاد دانشگاه با بیان این‌که بدون تردید نرخ ارز دستکاری می‌شود، بیان‌کرد: اکنون این مسأله مطرح است که دولت دچار کسری مزمن بودجه و بحران مالی بی‌سابقه شده، بنایراین اقدام به دستکاری نرخ ارز و بازی با آن و در عین حال بازی با قیمت‌های کلیدی دیگر می‌کند. به نظر من افزایش قیمت‌های کلیدی و چنین بازی‌هایی را نباید فقط از منظر مسأله بازی با عدد و رقم کسری مالی دولت بررسی کرد، بلکه باید به تبعات بدتر آن هم توجه داشت.

وی ادامه‌داد: مسأله اساسی‌تر این است که این جهت‌گیری‌ها بر انسجام اجتماعی، احساس تعلق به کشور و امید به آینده اثرات نامطلوبی به جای می‌گذارد و ما انتظار داریم قوه مجریه و مقننه و هم نهادهای نظارتی رویه‌های دورنگرانه و عاقبت‌اندیشی را جایگزین رویه‌های کوته‌نگرانه‌ کنونی خود کنند، وگرنه باید هزینه‌های بسیار سنگین‌تری را در آینده بابت آن بپردازیم.

او با اشاره به این‌که بهره‌مندان از رانت‌‌ها و غیرمولد‌ها اکنون از افزایش نرخ ارز استقبال می‌کنند، افزود: افرادی که نیروی جریان‌ساز برای افزایش گاه و بیگاه نرخ ارز هستند، رسانه‌هایی دارند که در نقش تریبون آنها افزایش نرخ ارز را تبلیغ می‌کنند. در چنین وضعیتی که مردم مظلوم و تولیدکنندگان محروم‌تر و مظلوم‌تر ما باید برای بقای خود تلاش کنند، ثروت بادآورده‌ای هم هست که نصیب غیرمولد‌ها می‌شود.

عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبایی اضافه‌کرد: بزرگ‌ترین توجیه دولت برای بازی با نرخ ارز این است که اگر نرخ ارز را بالا ببرد می‌تواند اوضاع و احوالش را از نظر مالی ساماندهی کند، ولی غافل از این‌که دولت به عنوان یک ابربنگاه که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده و بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاراست، بزرگ‌ترین زیان بیننده از بازی نرخ ارز هم هست.

مؤمنی در بخش دیگری از سخنانش اظهارکرد: اکنون ما با تحولات ساختاری بسیار خطرناکی روبه‌رو شده‌ایم که باید مورد توجه قرار گیرند. کشوری که در سال‌های پایانی دهه‌۱۳۷۰ دستیابی به درآمد ارزی سالانه ۱۵میلیارددلار را رویایی و آرمانی می‌پنداشت، اکنون با درآمد ارزی بالای ۵۰میلیارددلار قادر به مهار هیچ یک از بحران‌های کوچک و بزرگ موجود نیست. این یک تحول ساختاری و کیفی است. در این تحول ضربه‌های بسیار سهمگینی به بنیه تولید ملی وارد شده و ولنگاری‌های بی‌سابقه‌ای در الگوی مصرف جامعه پدیدار شده است. اکنون حلقه تکمیلی خطرناک که می‌تواند نقش میخ روی تابوت را بازی کند این است که اهتمام اصلی بخش‌های مهمی از تولیدکنندگان ما هم این است که از تولید به مثابه محملی برای بهره‌گیری از توزیع رانت استفاده کنند و در چنین شرایطی ما باید ویژگی‌های فوق‌العاده این شرایط را درک کنیم و بایسته‌های آن را هم رعایت کنیم.

وی ادامه‌داد: از موضع بقای نظام ملی باید این جهت‌گیری‌های خطرناک که به مردم و کیفیت زندگی آنها و همچنین بنیه تولید ملی پشت کرده را کنار بگذاریم و در عوض به آنها توجه کنیم و فشارهای طاقت‌فرسای کنونی بر عامه مردم و تولیدکنندگان را برداشته و فشار‌ها را به رانت‌خوار‌ها و رباخوار‌ها و دلال‌ها و وارکننده‌ها و مونتاژکار‌ها معطوف کنیم. راه نجات ما از این مسیر می‌گذرد و دولت هم بهتر است به جای کارهای نمایشی رویه‌های خود را اصلاح کند.

مؤمنی توضیح‌داد: در نمونه‌ای از رفتارهای نمایشی دولت باید به این اشاره کنم که دولت ادعا کرده در سند برنامه ششم توسعه بیش از ۱۶۰هدف کلی و بیش از ۵۶۰راهبرد را می‌خواهد در دوره ۵ساله دنبال کند، در حالی که باید یک هدف انتخاب کرده و آن هدف هم عبارت است از تمهید بستر نهادی برای بسط فرصت‌های شغلی مولد. باید از همه کسانی که دل در گرو ایران و جمهوری اسلامی دارند بخواهیم که شرافتمندانه اقتضائات این شرایط را درک کرده و همه به کمک بیایند که ما از طریق بسط فرصت‌های شغلی مولد و در راستای یک استراتژی توسعه عادلانه بتوانیم بخشی از خطاهای بزرگ که در دو دوره ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ به اوج خود رسید فاصله بگیریم و بتوانیم تهدیدهای بزرگی که متوجه نظام ملی است را به حداقل برسانیم و مسیر توسعه را در پیش ‌بگیریم.