بخش خصوصی فعال؛ شاه مهره صفحه شطرنجی تحریم‌ها

اتمام طرح‌های نیمه‌تمام آب و برقی با ابلاغ آیین‌نامه جدید بخش خصوصی فعال؛ شاه مهره صفحه شطرنجی تحریم‌ها گروه انرژی- وزارت نیرو از جمله ارگان‌هایی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی رویکرد خود را بر مبنای اعتماد‌سازی بازار مصرف و سازندگان تجهیزات برقی و آبی قرارداد تا نیاز‌های کالاهای مذکور را به صورتی منطقی […]

اتمام طرح‌های نیمه‌تمام آب و برقی با ابلاغ آیین‌نامه جدید

بخش خصوصی فعال؛ شاه مهره صفحه شطرنجی تحریم‌ها

گروه انرژی- وزارت نیرو از جمله ارگان‌هایی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی رویکرد خود را بر مبنای اعتماد‌سازی بازار مصرف و سازندگان تجهیزات برقی و آبی قرارداد تا نیاز‌های کالاهای مذکور را به صورتی منطقی و با ایجاد تعادل مناسب بین بازار عرضه و تقاضا تأمین کند.

در حال حاضر صنعت برق کشور ۹۵ درصد از ابزارهای مورد نیاز خود را مدیون بومی‌سازی‌هایی است که توسط بنگاه‌ها و شرکت‌ها و پیمانکاران صورت می‌گیرد.

این امر حضور فعال بخش خصوصی را بیش از پیش و به صورتی شفاف نشان می‌دهد؛ بنابراین می‌توان گفت توجه به اصل ۴۴ قانون اساسی که یکی از دغدغه‌های مهم در پیکره اقتصادی کشور محسوب می‌شود، در صنعت آب و برق درحال تقلا کردن برای رسیدن به یک نقطه قابل قبول است.

با توجه به این‌که یکی از ملزومات در صنایع توجه به امر سرمایه‌گذاری است، اگر قرار باشد این جریان در پروژه‌های صنعت آب و برقی تسری پیدا کند، باید بومی‌سازی، حمایت از کالا‌ها و در پی آن استفاده از تجهیزات ساخت داخل از اولویت‌های پروژه‌ای لحاظ و در انعقاد قرارداد‌ها ضمیمه شود.

البته به شرطی که کالا‌های تولیدی از کیفیت مطلوب و استاندارد مناسبی برخوردار باشند، تا کالای ایرانی به عنوان یک برند مطرح در بازار بین‌المللی به ثبت برسد.

اگر این مهم به صورتی فراگیر در پروژه‌ها براساس قوانین موجود اجرایی شود به‌ویژه آن‌که در شرایط سخت فعلی و ضرب‌الاجل آمریکا به شریک‌های تجاری ایران تکیه بر توان داخلی تنها گزینه باقی مانده برای کشور خواهد بود، می‌توان دوران بحرانی پیش رو را پشت سر گذاشت.

ساخت ۹۵ درصدی تجهیزات در صنعت برق

با توجه به اهمیت حمایت از کالای ایرانی که حتی سال ۹۷ را با این عنوان نامگذاری کردند، هر یک از مسؤولان در تدارک ارایه آمار و ارقام حوزه‌های استحفاظی خود برای نشان دادن عملکردشان در اجرای این رسالت مهم شدند.

رضا اردکانیان، وزیر نیرو در این خصوص بیان کرده است: درصد بسیار بالایی یعنی حدود ۹۵ درصد در صنعت برق داخلی شده است و در صنعت آب هم تقریباً اکثر ابزار به جز برخی ابزار دقیق مربوط به دستگاه‌های تصفیه آب، در داخل تولید می‌شود.

وی ادامه‌داد: نکته مهم موضوع ساخت داخل در صنعت آب و برق این است که تولید ملی ما به هر شکلی وابسته به دو صنعت آب و برق است.

وزیر نیرو با اشاره به تجهیز صنعت آب به خانه ملت گفت: ساخت سدها، شبکه‌های آبیاری، زه‌کشی نیروگاه‌های آبی، تصیفه آب و فاضلاب با توجه به توان داخل انجام می‌شود، اگر هم در بعضی نقاط مشارکت‌هایی با خارج کشور داریم بیش‌تر به ضرورت انتقال دانش است، این صنایع رو به نو شدن هستند و پیچیدگی در جهت افزایش راندمان این تجهیزات در دنیا مطرح است که در این زمینه‌ها مشارکت داریم.

عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه داد: در صنعت برق وضعیت به مراتب روشن‌تر است، نیروگاه‌های ما عمدتاً ساخت داخل است، البته به معنای بی‌نیازی ما از آخرین دستاوردهای علمی دنیا در این زمینه نیست، شرکت‌های بزرگ سازنده ما هر جا که ضرورت داشته باشد با شرکت‌های سازنده جهانی مشارکت خواهند داشت.

واقعی‌سازی یا گرانی نرخ آب و برق ؟

یکی از مهم‌ترین مسایل که وزارت نیرو با آن دست به گریبان است، افزایش قیمت دو کالای آب و برق است که هر یک از مدیران به نوعی در تلاش برای محقق شدن این امر هستند، امری که در بین صنف‌های مختلف با گرانی و البته به زعم دست‌اندرکاران امر به واقعی‌سازی تعبیر می‌شود.

اردکانیان با اشاره به ارایه گزارش از سوی بخش خصوصی و مرکز پژهش‌ها، اظهارداشت: مدیران سندیکاهای آب و برق کشور در بخش خصوصی دل نگران نقیصه‌های منابع مالی بودند، باید قیمت‌های دو کالای آب و برق را به سمت واقعی شدن پیش ببریم تا امکان پایداری و رقابت این صنعت وجود داشته باشد، وگرنه مشکلات زیادی در آینده خواهیم داشت.

ابلاغ آیین‌نامه جدید؛ به زودی

اما بخش دیگر چالش‌های پیش رو مربوط به عدم سرمایه و فرار سرمایه‌گذاران از صنایع می‌شود. در حال حاضر پروژه‌های نیمه‌کاره که فقط قدم اول را برای رونمایی و کلنگ‌زدن‌ها برداشته‌اند، به دلیل کمبود سرمایه و نقدینگی بلاتکلیف مانده‌اند.

وزیر نیرو با بیان این‌که قوانین خوبی در این زمینه وجود دارد، گفت: در حال حاضر طرحی در دستور کار صحن علنی مجلس است که امیدواریم با تصویب و ابلاغ این طرح امکان حمایت بیش‌تر از تولید و ساخت داخل و کالای ایرانی فراهم‌ شود.

وزیر نیرو با اشاره به مصوبه کمیسیون اقتصاد در زمینه آیین‌نامه اجرایی تبصره ۱۹ قانون بودجه سال ۹۷، بیان‌داشت: این تبصره جهش بلندی در زمینه تکمیل طرح‌های نیمه تمام کشور خواهد بود که به زودی توسط دولت نهایی و ابلاغ می‌شود، با ابلاغ این آیین‌نامه تعداد قابل توجهی از طرح‌های نیمه‌تمام کشور به اتمام می‌رسد و اشتغالزایی قابل توجهی ایجاد می‌شود.