انجام بزرگ‌ترین عملیات ژئوفیزیک هوایی در کردستان

برای نخستین بار رخ داد انجام بزرگ‌ترین عملیات ژئوفیزیک هوایی در کردستان مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) از انجام بزرگ‌ترین عملیات ژئوفیزیک هوابرد در پهنه‌های قروه و بیجار برای نخستین بار در استان کردستان خبر داد که به منظور شناسایی ذخایر پنهان فلزی منطقه انجام شده است. به […]

برای نخستین بار رخ داد

انجام بزرگ‌ترین عملیات ژئوفیزیک هوایی در کردستان

مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) از انجام بزرگ‌ترین عملیات ژئوفیزیک هوابرد در پهنه‌های قروه و بیجار برای نخستین بار در استان کردستان خبر داد که به منظور شناسایی ذخایر پنهان فلزی منطقه انجام شده است.

به گزارش مناقصه‌مزایده علی‌اصغرزاده با تأکید بر این‌که اقدام مزبور در چارچوب اقتصاد مقاومتی و فعال‌سازی قابلیت‌های معدنی استان کردستان عملی شده، تأکید کرد: این عملیات بخشی از برنامه اکتشافی ۲۵۰هزار کیلومترمربعی است و مساحت بیش از ۴۶۰۰ کیلومترمربعی را در برمی‌گیرد که با همکاری یک شرکت‌خصوصی انجام شد.

وی گفت: پهنه قروه کردستان به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شده و به دلیل این‌که بخش زیادی از ذخایر این پهنه با آبرفت پوشیده شده، منطقه مستعدی برای شناسایی ذخایر پنهان به شمار می‌آید.

به گفته اصغرزاده، انجام عملیات مزبور در چارچوب مجوز ژئوفیزیک هوایی برای دو بخش شرقی و غربی به ترتیب با مساحت دوهزار و ۵۵۷کیلومتر مربع و یکهزارو۴۸۱ کیلومتر مربع اخذ شد که عملیات ژئوفیزیکی بخش شرقی پارسال و بخش غربی آن نیز به تازگی پایان یافت.

وی افزود: اکنون اطلاعات به دست آمده در مرحله بررسی است تا پس از آن با سایر لایه‌های اطلاعاتی از جمله نقشه‌های زمین‌شناسی، ژئوشیمی، ماهواره‌ای و تکتونیکی تلفیق شود.

مدیر اکتشاف ایمیدرو تصریح کرد: شناسایی این نوع ذخایر با روش نوین ژئوفیزیک هوایی عملیاتی شد تا علاوه بر توده‌های نفوذی پنهان، ساختار عمیق توده‌های مغناطیسی (که می‌تواند دارای پتانسیل‌های سنگ‌آهن باشد) نیز شناسایی شوند.

اصغرزاده یادآور شد: این پهنه از نظر وجود عناصر مس، طلا، سنگ‌آهن، آنتیموان و عناصر همراه ارزش خاصی دارد.

پهنه بیجار

مدیر اکتشاف ایمیدرو همچنین درباره پهنه بیجار گفت: عملیات اکتشاف مراحل شناسایی و پی‌جویی به ترتیب در سال ۹۶ به وسعت یکهزارو۱۲۰ کیلومتر مربع انجام شد که منجر به معرفی ۶محدوده اکتشافی برای اخذ پروانه (به مساحت ۱۳۳کیلومتر مربع) و همچنین ادامه عملیات اکتشاف شد.

وی افزود: ۶محدوده اکتشافی مورد نظر، دارای پتانسیل‌های پلی‌متال و آهن است.

اصغرزاده ضمن یادآوری این‌که دو پهنه قروه و بیجار در استان کردستان، پیش از این توسط سازمان صنعت، معدن‌وتجارت استان کردستان برای اکتشاف به ایمیدرو معرفی شد، اظهار داشت: منطقه یادشده روی کمربند کانی‌سازی سنندج-سیرجان واقع شده و قرار بر این است که لایه‌های اطلاعاتی این دو پهنه تکمیل شود تا براساس آن اطلاعات، مناطق مستعد معدنی شناسایی شوند.

وی یادآور شد: اکتشافات ایمیدرو در مناطق کم‌برخوردار در سال‌های گذشته نظیر عملیات فعلی بی‌سابقه بوده و برای نخستین بار است که این حجم از داده‌ها از پهنه قروه و بیجار به دست می‌آید.

این متخصص اکتشاف پیش‌بینی کرد: گزارش نهایی این عملیات تا پایان آذر ماه نهایی شده و پس از آن برای دریافت پروانه اکتشاف اقدام شود.

ایمیدرو سال ۱۳۹۳ برنامه بررسی ذخایر معدنی در گستره ۲۵۰هزار کیلومتر مربع از مساحت ایران را به اجرا گذاشت که حاصل آن‌ شناسایی بیش از ۴۰۰محدوده معدنی در ۳۶ پهنه اکتشافی است.

میزان ذخایر شناسایی شده کشور تا پیش از آغاز فعالیت دولت یازدهم حدود ۶۰میلیارد تن اعلام شد که از این رقم حدود ۴۰میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است.

گفتنی است که سال ۱۳۸۳ سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با همکاری شرکت خارجی Fugro اولین برداشت ژئوفیزیک هوایی با رزولوشن بسیار بالا را در این استان آغاز کرد که در آن منطقه مرزی آلوت واقع در غرب استان با مساحت ۱۸۲۰ کیلومتر مربع شامل ۹۵۰۰ کیلومتر خطی با فواصل ۲۰۰متر تحت پوشش ژئوفیزیک هوایی به ۳روش مغناطیس سنجی- رادیومتری- الکترومغناطیس قرارگرفت.

در ادامه در سال ۱۳۹۷ با توجه به پتانسیل بالای معدنی استان کردستان به‌طور مجدد اجرای دومین پروژه ژئوفیزیک هوایی در مجاورت بلوک قبلی در منطقه‌ای با وسعت ۳۲۰۰ کیلومتر مربع مشتمل بر ۱۴۱۰۰کیلومتر خطی با فواصل ۲۰۰ متر و ارتفاع پرواز ۴۰ متر با رزولوشن بسیار بالا در دستور کار قرار گرفت. یادآور می‌شود، این برداشت دارای بالا‌ترین رزولوشن ممکن اکتشافی در کشور بوده که تاکنون برداشت مشابه با فواصل کم ۲۰۰متری برای دو روش مغناطیس – رادیومتری با این حجم در کشور انجام نشده است.