برگزاری اولین همایش ملی انجمن سنجش از دور زمین‌شناختی ایران

در آذر ۹۷ برگزاری اولین همایش ملی انجمن سنجش از دور زمین‌شناختی ایران گروه معدن و زمین- اولین همایش ملی انجمن سنجش از دور زمین‌شناختی ایران، آذر ۹۷توسط دانشگاه اصفهان، انجمن زمین‌شناسی اقتصادی ایران در دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان برگزار می‌شود. که مهم‌ترین مباحث این همایش عبارتند از -سنجش از دور […]

در آذر ۹۷

برگزاری اولین همایش ملی انجمن سنجش از دور زمین‌شناختی ایران

گروه معدن و زمین- اولین همایش ملی انجمن سنجش از دور زمین‌شناختی ایران، آذر ۹۷توسط دانشگاه اصفهان، انجمن زمین‌شناسی اقتصادی ایران در دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان برگزار می‌شود.

که مهم‌ترین مباحث این همایش عبارتند از -سنجش از دور و GIS در زمین‌شناسی و اکتشاف معدن- سنجش از دور و GIS در مخاطرات طبیعی (مانند سیل، خشکسالی، زلزله، آتشفشان) سنجش از دور و GIS در محیط‌زیست و منابع طبیعی- سنجش از دور و GIS در منابع آب و علوم خاک- سنجش از دور و GIS در بررسی ریزگردها- سنجش از دور و GIS در زمین‌شناسی شهری- سنجش از دور و GIS در زمین گردشگری و حفظ میراث زمین شناختی- روش‌های نوین پردازش تصویر در علوم زمین- کاربرد پهباد‌ها در علوم زمین می‌باشد.

سنجش از دور یک علم نسبتاً جوان می‌باشد که در طول چند دهه اخیر به صورت قابل توجهی رشد کرده است و مراکز معتبر علمی در دنیا به آموزش و تربیت نیروی متخصص در این رشته علمی پرداخته‌اند. اخیراً اهمیت این رشته در کشور ما نیز مورد توجه دانشگاهیان، دانش‌پژوهان و مسؤولین ذی‌ربط قرار گرفته است. به‌طورکلی توسعه کاربرد سنجش از دور از دیدگاه زمین‌شناختی می‌تواند در بررسی اثرات زیست‌محیطی، معدنکاری و فعالیت‌های جانبی معدنکاری به‌طور گسترده مورد استفاده قرار گیرد.

تاریخچه نخستین کاربرد تصاویر ماهواره‌ای در علوم زمین به سال ۱۹۷۲ بر می‌گردد، زمانیکه نخستین ماهواره لندست توسط سازمان فضایی آمریکا (ناسا) به فضا پرتاب شد. تا آن زمان زمین‌شناسان از عکس‌های هوایی در اکتشافات منابع معدنی و نفت استفاده می‌کردند. اما با تحول فناوری سنجش از دور و ظهور تصاویر ماهواره‌ای حاصل از ماهواره لندست که حامل سنجنده‌های MSS وRBV بود و همچنین با توجه به ویژگی‌های دید وسیع، یکپارچه و ابعاد اینگونه تصاویر ماهواره‌ای (۱۸۵ کیلومتر در ۱۸۵ کیلومتر)، امکان تهیه نقشه ساختارهای خطی و تولید نقشه خطواره‌های ساختمانی فراهم گردید. امروزه استفاده درست و به جا از فناوری سنجش از دور و تصاویر ماهواره‌ای به‌عنوان ابزاری مؤثر در اکتشافات موادمعدنی محسوب می‌شود.

این علم به‌طور برجسته‌ای توانایی انسان را در اکتشاف منابع زمینی، نقشه‌برداری و پایش محیط زمین در مقیاس‌های مختلف افزایش داده است و در بسیاری از زمینه‌های علمی و تحقیقاتی کاربردهای گسترده‌ای نشان داده است.

آنچه مسلم است در استفاده صحیح از سنجش از دور به‌عنوان یک ابزار اکتشاف مواد معدنی داشتن تحلیل درست از زمین‌شناسی ناحیه‌ای و ساختار زمین‌شناسی منطقه مورد اکتشاف (مدل زمین‌شناسی منطقه) امریست اجتناب‌ناپذیر و مقدم بر هر چیز. در این روش، زمین‌شناس بایستی با استفاده از نرم‌افزار‌های پردازش تصویر و نرم‌افزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS برای تلفیق اطلاعات زمینی، داده‌های مربوط به زمین‌شناسی ساختمانی و تصاویر ماهواره‌ای استفاده می‌کند.

 به کمک این فناوری می‌توان با سرعت و دقت بالا به شناسایی و اکتشاف بسیاری از پدیده‌های زمینی از قبیل اکتشاف منابع معدنی، نقشه‌برداری واحدهای زمین شناختی، گسل‌‌ها و نواحی آتشفشانی، پیش‌بینی زلزله، مطالعات ژئوترمال، مطالعات زیست‌محیطی و پایش محیط زمین در مقیاس‌های مختلف پرداخت. بدون شک استفاده از این فناوری در مطالعات علوم زمین نه تنها سرعت انجام مطالعات را بیش‌تر می‌کند، بلکه از نظر دقت، هزینه و نیروی انسانی نیز بسیار با صرفه‌تر است. امروزه در کشورهای پیشرفته دنیا سنجش از دور بخش جدایی‌ناپذیر بسیاری از پروژه‌های زمین‌شناسی محسوب می‌گردد. براساس جدید‌ترین کتب و مجلات معتبر منتشره در ایران و سایر نقاط جهان سنجش از دور به عنوان یکی از روش‌های اکتشاف مقدماتی برای بسیاری از مواد معدنی در مرحله مقدماتی محسوب می‌شود. همچنین از تصاویر ماهواره‌ای خاص با قابلیت‌های ویژه مثل تصاویر با قدرت مکانی بالا جهت تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی بزرگ مقیاس و تصاویر ابرطیفی جهت تهیه نقشه‌های دگرسانی در مراحل بعدی اکتشاف نیز استفاده می‌گردد. کشور ایران با در اختیار داشتن منابع طبیعی و معدنی فراوان و نیز به دلیل مستعد بودن نسبت به بلایای طبیعی چون زمین لرزه و سیل نیازمند بهره‌گیری از پتانسیل‌های سنجش از دور در علوم زمین به‌ویژه اکتشاف ذخایر معدنی، مدیریت منابع زمینی و بلایای طبیعی است. از طرف دیگر ویژگی‌های خاص اقلیمی و نبود پوشش گیاهی، دارا بودن منابع عظیم معدنی و وقوع بلایای طبیعی زیاد در بیش‌تر مناطق کشور آن را به یکی از بهترین نواحی آزمایشی در پژوهش‌ها و کاربردهای سنجش از دور زمین‌شناختی تبدیل کرده است. به‌طوریکه اهمیت وجود کارشناسان و متخصصان سنجش از دور زمین‌شناختی و تشکیل انجمن سنجش از دور زمین‌شناختی ایران دوچندان احساس می‌شود.

دانشجویان گرایش‌های مختلف رشته زمین‌شناسی به‌ویژه گرایش‌های سنجش از دور زمین‌شناختی، اقتصادی، تکتونیک، محیط‌زیست، گرایش‌های مختلف معدن خصوصاً اکتشاف و استخراج معدن، رشته‌های علوم خاک، مهندسی نقشه‌برداری، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، ژئوفیزیک و سایر رشته‌های مرتبط با زمین‌شناسی و سنجش از دور از جمله مخاطبان این انجمن هستند. مهم‌ترین اهداف و عرصه‌های فعالیت انجمن‌ سنجش از دور زمین‌شناختی ایران عبارت خواهند بود از:

– گسترش، پیشبرد و ارتقای علم سنجش از دور زمین‌شناختی.

– توسعه کمی و کیفی نیروهای متخصص.

– بهبود بخشیدن به امور آموزشی و پژوهشی در زمینه‌های مربوط به سنجش از دور و علوم زمین.

– انجام تحقیقات علمی و فرهنگی در سطح ملی و بین‌المللی با محققان و متخصصانی که به گونه‌ای با علم سنجش از دور زمین‌شناختی سر و کار دارند.

– همکاری با نهادهای اجرایی، علمی و پژوهشی در زمینه ارزیابی و بازنگری و اجرای طرح‌ها و برنامه‌های مربوط به امور آموزش و پژوهش در زمینه علمی موضوع فعالیت انجمن.

– ترغیب و تشویق پژوهشگران و تجلیل از محققان و استادان ممتاز.

– ارایه خدمات آموزشی و پژوهشی و فنی.

– برگزاری گردهمایی‌های علمی در سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی.

– تولید و انتشار نشریه علمی، کتاب و نشریات الکترونیکی، نرم‌افزارهای رایانه‌ای، تصاویر ماهواره‌ای و فیلم‌های علمی‌- آموزشی.

– برگزاری دوره‌های آموزشی تکمیلی، تقویتی و کارگاه‌های تخصصی.

– برنامه‌ریزی و اجرای بازدید‌های علمی از مراکز علمی، صنعتی و فناوری.

– ایجاد زمینه‌های مناسب برای شکوفایی استعدادها، برانگیختن خلاقیت علمی دانشجویان و دانش‌آموختگان سنجش از دور و علوم زمین.

– بهره‌گیری از توانمندی دانشجویان و دانش‌آموختگان در تقویت و تحقق فضای علمی.

– حمایت و تشویق مادی و معنوی از ابتکارات، خلاقیت‌های علمی، فعالیت‌های پژوهشی و اختراعات دانشجویان.

– ایجاد زمینه‌های مناسب برای شکوفایی استعدادها، برانگیختن خلاقیت علمی دانشجویان، دانش‌آموختگان و بهره‌گیری از توانمندی ایشان در تقویت و تحقق فضای علمی دانشگاه

– افزایش مشارکت و رقابت دانشجویان در فعالیت‌های علمی جمعی و نهادینه ساختن این فعالیت‌ها.

– حمایت از فعالیت‌های علمی دانشجویی و راهنمایی و هدایت دانشجویان در امر آموزش و پژوهش.

– تقویت و تحکیم پیوندهای نظام آموزش عالی با بخش‌های مختلف جامعه.

– تعمیق دانش و بینش علمی دانشجویان با بهره‌گیری از توان علمی اعضای هیأت علمی.

– همکاری علمی با سازمان‌های مرتبط مانند سازمان فضایی ایران، سازمان زمین‌شناسی کشور، وزارت صنعت معدن و تجارت، وزارت نیرو و… .

– اطلاع‌رسانی در خصوص کلیه فعالیت‌های مرتبط با اهداف انجمن.