بخش خصوصی در انتظار تأیید رگولاتوری!

حال صنعت فضایی رو به بهبود است… بخش خصوصی در انتظار تأیید رگولاتوری! گروه فناوری اطلاعات چندی پیش رییس سازمان فضایی خبر از تدوین پروانه‌های اپراتور ماهواره‌ای برای واگذاری این خدمات به بخش خصوصی داده بود که اکنون به مرحله بررسی و تأیید رگولاتوری رسیده است. پیش‌تر اعلام شده بود که موضوع ساخت ماهواره‌های بومی […]

حال صنعت فضایی رو به بهبود است…

بخش خصوصی در انتظار تأیید رگولاتوری!

گروه فناوری اطلاعات

چندی پیش رییس سازمان فضایی خبر از تدوین پروانه‌های اپراتور ماهواره‌ای برای واگذاری این خدمات به بخش خصوصی داده بود که اکنون به مرحله بررسی و تأیید رگولاتوری رسیده است.

پیش‌تر اعلام شده بود که موضوع ساخت ماهواره‌های بومی به عنوان اولویت نخست توسعه فضایی کشور در افق برنامه‌های سازمان فضایی و وزارت ارتباطات قرار دارد، اما در عین حال با تدوین پروانه اپراتورهای ماهواره‌ای، تلاش بر این است که اگر شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خصوصی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در بخش فضایی هستند، بستر برایشان آماده شود.

وعده اصلاح نقشه راه فضایی ایران به نتیجه رسید؟!

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اول خرداد ماه امسال گفته بود: ساختار کنونی زنجیره صنعت فضایی کشور مناسب نیست، باید اصلاح شود و با بخشی‌نگری نمی‌توان به اهداف خود در این صنعت رسید.

رییس سازمان فضایی ایران سیزدهم خردادماه اعلام‌کرد: اکنون چندین طرح ماهواره‌ای در دستور کار مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور قرار دارد که امید می‌رود امسال با تداوم روند کنونی پیشرفت کار، شاهد اتمام برخی از این طرح‌ها بوده و بقیه نیز در ابتدای سال آتی به پایان برسد.

مرتضی براری گفته بود: با توجه به برنامه راهبردی توسعه ماهواره‌های بومی طرح‌های جدیدی نیز امسال و سال‌های آتی تا افق چشم‌انداز ۱۴۰۴، تعریف و اجرایی می‌شود تا در افق چشم‌انداز، شاهد تأمین بخش عمده‌ای از نیازهای فضایی کشور از طریق ماهواره‌های بومی باشیم.

آغاز نگاه جدی به فضا

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: تلاش ما این است که اعتبارات لازم برای پیشبرد فعالیت‌های فناوری فضایی، تأمین و تخصیص داده شود تا طرح‌ها در موعد مقرر به سرانجام برسد.

محمدجواد آذری جهرمی در جلسه کنترل پروژه‌های پژوهشگاه فضایی ایران تأکیدکرد: پژوهشگاه فضایی ایران، بال سازمان فضایی در توسعه فناوری این صنعت است و باید به عنوان حوزه‌های اقتدار جمهوری اسلامی ایران با یکدیگر همکاری نزدیک داشته و همگرا باشند.

عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه‌داد: راهبرد ما این است که پژوهشگاه فضایی ایران با ظرفیت خود، مدیریت پژوهش بخش فضایی را برعهده گیرد و به عنوان تجمیع‌کننده محصول نهایی فناوری فضایی ایفای نقش کند، بدین صورت که مراکز دانشگاهی مرتبط با بخش فضا، هر یک در حوزه‌هایی از علوم و فناوری فضایی تبدیل به یک قطب علمی شوند و در مسیر برنامه‌ریزی شده توسط پژوهشگاه حرکت کنند.

آذری جهرمی تقویت کاربردهای فناوری فضایی در زندگی مردم را از اهداف بزرگ وزارتخانه برشمرد و افزود: اتصال چرخه اقتصادی فناوری فضایی به صنعت باید به عنوان یک محور جدی در دستور کار سازمان و پژوهشگاه فضایی قرار گرفته و پیگیری شود و پس از همگرایی نگرشی و مدیریتی در حوزه فنی، سازمان‌های دیگر نیز با بخش فضایی همگرا شده و دستاوردهای فضایی را به سمت صنعت هدایت کنند.

وی اضافه‌کرد: یکی از مسایلی که در حوزه فناوری فضایی دنبال می‌شود اصلاح ساختارهای موازی و فرایندهاست، به‌گونه‌ای که موجب تسریع در رشد مجموعه شده و بتوان این ساختار را به توسعه کشور گره زد.

اشتغال ۷۶۰۰ نفر در صنایع بالادستی صنعت فضا!

ساخت ماهواره و پرتاب‌گر آن از جمله صنایع بالادستی صنعت فضایی کشور به شمار می‌رود که به گفته معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اکنون ۷هزار و ۶۰۰ نفر در این بخش فعالیت دارند.

مرتضی براری گفت: فعالیت‌های خوبی در بخش صنایع بالادستی صنعت فضایی کشور در محیط دانشگاه‌ها برای ساخت ماهواره و پرتاب‌گر انجام شده است.

به گفته وی، تعداد محدودی شرکت‌های کوچک خصوصی نیز در بخش‌های پایین‌تر شکل گرفته‌اند. شرکت‌هایی نیز در بخش سنجش از دور به صورت قراردادهای کارفرمایی و پیمانکاری فعالیت دارند.

به گفته وی، سازمان فضایی ایران تلاش دارد با حمایت از بخش خصوصی و توسعه کسب و کارهای نوین راه ورود این بخش به صنعت فضایی را هموار کند.

برای ورود بخش خصوصی به فضا چه وعده‌ای داده بودند؟!

بیست و نهم خردادماه امسال رییس سازمان فضایی گفت: اکنون بخش فضایی به زنجیره بخش خصوصی اتصال یافته و آمار‌ها نشان می‌دهد از ۳۴۵ میلیارد دلار درآمد این حوزه، ۲۶۰ میلیارد دلار آن متعلق به بخش خصوصی است.

همانطور که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ۹۲ درصد این بخش را به شرکت‌های خصوصی واگذار کرده و اکنون به دنبال واگذاری ۸ درصد پایانی آن است، سازمان فضایی ایران باید زمینه و بستر لازم را برای رشد و توسعه قسمت‌های غیردولتی فراهم کند.

بالاخره واگذاری فضا به بخش خصوصی علنی شد

رییس سازمان فضایی گفت: دو پروانه اپراتوری ماهواره‌ای تهیه و به رگولاتوری تحویل شده که امیدواریم طی چندماه آینده در دستور کار بررسی قرار بگیرند تا بستر سرمایه‌گذاران خصوصی به بخش فضایی فراهم شود.

مرتضی براری با اشاره به تغییر سیاست‌ها و رویکرد‌های برنامه فضایی کشور از توسعه صرف فناوری فضایی به تکمیل زنجیره ارزش فضایی، اظهارداشت: اپراتورهای ماهواره‌‌ای بیش‌ترین نقش را در زنجیره ارزش صنعت فضایی دارند به‌طوری که ۲۰ تا ۴۰ درصد از ارزش افزوده زنجیره فضایی متعلق به اپراتورهای ماهواره‌ای است.

براری با اشاره به تدوین چند پروانه اپراتور ماهواره‌ای در کشور، توضیح داد: اخیراً پروانه اپراتور مخابراتی در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به تصویب رسید و به تازگی نیز پروانه اپراتور ماهواره سنجشی یا پروانه بهره‌برداری از ایستگاه دریافت داده‌های ماهواره‌ای آماده و به کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تحویل داده شده که در نوبت بررسی است.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه‌داد: در حال حاضر دو پروانه اپراتوری ماهواره‌ای به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تحویل داده شده که امیدواریم ظرف چند ماه آینده در دستور کار کمیسیون تنظیم قرار بگیرد و تأکید داریم که سریع‌تر بررسی شوند.

وی تأکیدکرد: با این اقدامات در بحث اپراتوری خدمات ماهواره‌ای در عمل در جایگاه سازمانی حاکمیتی و رگولاتوری که در اساسنامه سازمان فضایی ایران دیده شده قرار گرفته‌ایم. تلاشمان این است که اگر شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خصوصی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در بخش فضایی هستند بستر را برایشان آماده کنیم.

حرف آخر

با توجه به تغییر سیاست‌ها و رویکرد‌های برنامه فضایی کشور، علاوه بر تدوین برنامه فضایی کشور در افق ۱۴۰۴، تهیه معماری جامعه ساختار فضایی کشور نیز اخیراً در دستور کار قرار گرفته است؛ زیرا یک دهه در توسعه فناوری فضایی متمرکز بودیم و اکنون به جایگاهی رسیده‌ایم که به دنبال تکمیل زنجیره ارزش فضایی هستیم؛ به این معنا که علاوه بر توسعه فناوری به شکل‌گیری صنعت فضایی نیز کمک کنیم تا این صنعت رشد کند و شرکت‌های خصوصی توانمند برای حضور در صنعت فضایی کشور ایجاد شوند

منابع: روابط‌عمومی وزارت ICT؛ روابط‌عمومی سازمان فضایی؛ فارس؛ ایرنا