مزایده راهکار جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز معدنی در اسفراین

مزایده راهکار جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز معدنی در اسفراین گروه معدن-از آنجا که بهره‌برداری معادن در مناطق زیست‌محیطی و آثار باستانی ممنوع است و دلیل این ممنوعیت بیشتر برای حفظ آثار باستانی و محیط‌زیست انجام می‌شود تا استخراج مواد معدنی در برخی نقاط به زیستگاه حیوانات و دیگر موجودات زنده آسیبی وارد نکند. طبق قانون […]

مزایده راهکار جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز معدنی در اسفراین

گروه معدن-از آنجا که بهره‌برداری معادن در مناطق زیست‌محیطی و آثار باستانی ممنوع است و دلیل این ممنوعیت بیشتر برای حفظ آثار باستانی و محیط‌زیست انجام می‌شود تا استخراج مواد معدنی در برخی نقاط به زیستگاه حیوانات و دیگر موجودات زنده آسیبی وارد نکند. طبق قانون مدیریت بهسازی محیط‌زیست، برداشت مواد معدنی اعم از صدور پروانه‌های اکتشاف یا بهره‌برداری در داخل مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت از محیط‌زیست ممنوع است و فقط با اجازه شورای‌عالی حفاظت از محیط‌زیست امکان‌پذیر است.

همین امر موجب بوجود آمدن اختلاف نظرهای میان سازمان حفاظت از محیط‌زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت در بهره‌برداری از معادن می‌شودکه دود آن به چشم کسی می‌رود که پس از صرف وقت و هزینه پروانه بهره بردای گرفته بلا تکلیف بماندو محدوده معدنی تا اعلام نظر نهایی ر‌ها شود .حال اگر این محدوده معدنی ارزش زیادی داشته باشد پای افراد سود جو در بهره‌برداری از این معادن به میان می‌آید که با اجیر کردن افرادی به برداشتهای غیرمجاز ماده معدنی مبادرت می‌کنند که نمونه آن در کشور کم نیست. یکی از این موارد در منطقه حفاظت شده ساری گل شهرستان اسفراین قرار دارد، وجود یک معدن بزرگ با ماده معدنی سرب و روی به نام آلبلاغ .این در حالی است که به گفته مسؤولان صمت شهرستان اسفراین بیش از ۱۰ نفر جهت صدور پروانه بهره‌برداری از معدن آلبلاغ ساریگل در سامانه کادا ثبت درخواست کرده‌اند که بعد از استعلام از محیط زیست، به دلیل قرار داشتن این معدن در منطقه حفاظت شده اجازه بهره‌برداری از آن به هیچ شخصی داده نشده است.همین امر سبب شده است که ماده معدنی ااین معدن از چندوقت گذشته توسط افراد مختلف با مقادیر کم برداشت شده و سپس با کوله پشتی و الاغ از آن محل جابه‌جا ‌شود و در محلی دیگر دپو شود.

در این باره علی اصغر رضا زاده معاون صنعتی و معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی با اشاره به وجود معدنی در منطقه حفاظت شده ساری گل در شهرستان اسفراین گفت: ماده معدنی موجود در این معدن سرب و روی است اما از آنجایی‌که در منطقه حفاظت شده واقع شده است نمی‌توان آن را به اشخاص واگذار کرد.

رضا زاده افزود: همین امر سبب شده تا اشخاص به صورت غیرمجاز برداشت ماده معدنی را داشته باشند و مواد معدنی را با چهارپایانی مانند الاغ و کوله پشتی حمل کنند.

رضا زاده خاطرنشان کرد: از آنجا که عیار سرب و روی در معدن مزبور بالاست هم اکنون دست در این معدن زیادتر شده و افراد بیشتری برای برداشت غیرمجاز این ماده معدنی در این منطقه حضور پیدا کرده‌اند.

وی ادامه داد: مواد معدنی برداشت شده به روستاهای نزدیک این معدن (پرکانلو و برسطو) دپو می‌شود و زمانی که مقدار آن به اندازه یک کامیون می‌رسد به کارخانه‌ای در زنجان حمل می‌شود. در حقیقت افرادی هستند که افراد بومی منطقه را به کار می‌گیرند و مبالغ ناچیزی را برای برداشت این مواد معدنی به آن‌ها پرداخت می‌کنند.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا جلوی برداشت غیرمجاز از این معدن از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گرفته نشده است؟ تصریح کرد: حفظ این معدن بر عهده محیط زیست است و این اداره کل تمام امکانات از جمله محیط بان و … را در اختیار دارد و باید از برداشت‌های غیرمجاز این معدن جلوگیری کند.

این مقام مسؤول تأکید کرد: از سوی دیگر این سازمان با اداره کل محیط زیست بار‌ها مکاتبه کرده تا این منطقه را از منطقه حفاظت شده آزاد کند تا بتواند آن را در قالب مزایده به شخص حقیقی و یا حقوقی واگذار کند که در این صورت بتوان از برداشت‌های غیرمجاز آن جلوگیری کرد.

همچنین علی اصغر مطهری، مدیر کل محیط زیست خراسان شمالی در ادامه افزود: طبق ماده ۱۹ قانون معادن، سازمان صنعت، معدن و تجارت باید علیه هر گونه برداشت غیرمجاز ماده معدنی در معادن در هر منطقه‌ای اعلام جرم کند.

وی افزود: هم اکنون تعدادی از افراد در منطقه حضور پیدا کرده‌اند و با دادن پول به افراد محلی و روستایی آن‌ها را راغب به برداشت غیرمجاز این ماده معدنی می‌کنند.

مطهری ادامه داد: در همین راستا این اداره کل ۲۰۰ نفر از افراد بومی و محلی که اقدام به برداشت و جابه‌جایی غیرمجاز ماده معدنی روی و سرب را با کوله پشتی و الاغ می‌کردند را دستگیر و تحویل مراجع قضایی داده‌ایم. علاوه بر آن ۱۰۰ رأس الاغ نیز طی گشت زنی‌های محیط بانان این اداره کل توقیف شده‌اند.

به گفته این مقام مسؤول، هر فرد حدود سه تا چهار کیلوگرم از این مواد معدنی را برداشت و جابه‌جا می‌کنند.

وی تصریح کرد: حتی محیط زیست با شناسایی‌هایی که انجام داده چندین انبار که این مواد معدنی در آن دپو شده بودند را نیز کشف کرده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان باید به‌طور جدی برای برداشت غیرمجاز این ماده معدنی ورود پیدا کند و نیرو در آنجا به کار گیرد اما آن‌ها بیان می‌کنند از آنجایی‌که این معدن به نام شخص حقیقی و یا حقوقی ثبت نشده نمی‌توانند به آن ورود پیدا کنند.

وی در پاسخ به این سؤال که سازمان مذکور اعلام می‌کند که محیط زیست باید این معدن را از منطقه تحت مدیریت خود خارج کند تا بتوان آن را به مزایده گذاشت و سپس به شخص حقیقی و حقوقی واگذار کرد؟ توضیح داد: باید برای اجرای این امر به این اداره کل مکاتبه شود تا به وسیله کارشناسان بررسی‌های لازم به عمل آید، سپس این موضوع در شورای عالی محیط زیست در تهران مورد بررسی قرار گیرد و در صورت موافقت، مصوبه آزادسازی ارسال می‌شود که به‌طور کلی پروسه‌ای زمان بر است.

همچنین پیشتر حسین هراتی معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی از آلودگی‌های منابع آب ناشی از برداشت‌های غیرمجاز سرب و روی در اسفراین ابراز نگرانی کرده بود.

مسلم محمدیاران دادستان عمومی و انقلاب بجنورد بر عزم دستگاه قضایی برای برخورد قاطع با متجاوزان به ذخایر معدنی استان تأکید کرد و افزود: درباره تعدی به معادن، شماری از افراد متخلف دستگیر شدند و برای آن‌ها پرونده قضایی تشکیل شده است.

گفتنی است از موارد برداشتهای غیرمجاز می‌توان برداشت غیرمجاز از معدن طلای اندریان شهرستان ورزقان آذربایجان شرقی، برداشت غیرمجاز از معادن سلیس همدان و … نام برد.