دسترسی آزاد به داده‌های زمین‌شناسی با افتتاح سامانه مدیریت اطلاعات مکانی

به همت سازمان زمین‌شناسی محقق شد دسترسی آزاد به داده‌های زمین‌شناسی با افتتاح سامانه مدیریت اطلاعات مکانی محمدقره‌داغلی – هر فعالیت معدنی از اکتشاف تا استخراج و بهره‌برداری از معادن در ابتدای امر به اطلاعاتی نیاز دارد که پایه و اساس آن به علوم زمین‌شناسی باز می‌گردد بنابراین اطلاعات زمین‌شناسی از جمله نیازهای ضروری برای […]

به همت سازمان زمین‌شناسی محقق شد

دسترسی آزاد به داده‌های زمین‌شناسی با افتتاح سامانه مدیریت اطلاعات مکانی

محمدقره‌داغلی – هر فعالیت معدنی از اکتشاف تا استخراج و بهره‌برداری از معادن در ابتدای امر به اطلاعاتی نیاز دارد که پایه و اساس آن به علوم زمین‌شناسی باز می‌گردد بنابراین اطلاعات زمین‌شناسی از جمله نیازهای ضروری برای یک فعالیت معدنی می‌باشد.

با استفاده از همین اطلاعات روزبه‌روز بر شمار پروژه‌های بزرگ در حوزه راه، برق و دیگر امور زیربنایی و همچنین اکتشاف معادن افزوده می‌شود.

سازمان زمین‌شناسی همچون کشورهای دیگر با تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی، زمینه را برای انجام فعالیت‌های معدنی فراهم می‌کند. در واقع تدوین نقشه‌ها در مقیاس‌های مختلف از کوچک تا بزرگ صورت می‌گیرد که هرچه میزان مقیاس آن بزرگ‌تر باشد از دقت بالاتری برخوردار خواهد بود و جزییات دقیقتری در اختیار فعالان این عرصه قرار می‌دهد که اگر این اطلاعات به صورت آزاد در دسترس فعالان معدنی قرار گیرد، می‌تواند با ورود سرمایه بخش‌خصوصی موجب رونق بخش معدن و صنایع‌معدنی کشور شود.

به همین منظور سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در راستای قانون دسترسی و بهره‌مندی آزاد همگان به اطلاعات تخصصی علوم‌زمین در بخش علوم‌زمین، به سه ویژگی «ابزار ذخیره‌سازی اطلاعات»، «ابزار امنیت اطلاعات» و «پرداخت‌های الکترونیکی شفاف» سامانه مدیریت اطلاعات مکانی (WebGIS) به همت کارشناسان پایگاه ملی داده‌های علومزمین کشور افتتاح شد. این در حالی است که طبق اعلام‌های قبلی داده‌های پایه به صورت رایگان و خدمات دارای ارزش‌افزوده براساس تعرفه خدمات سازمان محاسبه می‌شود.

سرپرست پایگاه ملی داده‌های علومزمین کشور، گفت: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یکی از مهم‌ترین سازمان‌های تولیدکننده داده در زمینه تهیه و تکمیل و انتشار نقشه‌های تخصصی زمین‌شناسی و لایه‌های رقومی در کشور است که تاکنون بیش از ۱۰هزار لایه رقومی تخصصی علوم زمین را در قالب ۹۵ عنوان نقشه تهیه کرده است.

امید اردبیلی از مدیریت و ساماندهی داده‌ها به عنوان دارایی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یاد کرد و افزود: ایجاد درگاهی مناسب جهت ارائه اطلاعات به‌کاربران با سطح‌بندی صحیح از اهداف مدیریت داده در این سازمان است.

به گفته وی، با توجه به اینکه بخش بزرگی از اطلاعات موجود دارای مؤلفه مکانی و ماهیت مکان مرجع است، لذا سامانه مدیریت اطلاعات مکانی، سیستمی مناسب برای ذخیره و نگهداری این اطلاعات بوده که با ذخیره‌سازی این داده‌ها به‌ صورت متمرکز علاوه بر سهولت دسترسی و حفظ امنیت و تمامیت داده‌ها از انجام کارهای موازی و تکراری و اتلاف هزینه و زمان جلوگیری می‌کند.

اردبیلی با بیان اینکه پایگاه ملی داده‌های علوم زمین کشور از نیمه دوم سال ۱۳۹۷ اقدام به راه‌اندازی سرویس‌‌ها و زیرساخت‌های مورد نیاز جهت اجرای پروژه سامانه مدیریت اطلاعات مکانی (WebGIS) کرد، افزود: آماده‌سازی بستر مناسب ارائه اطلاعات و یکپارچه‌سازی و استانداردسازی اطلاعات مکانی جهت بارگذاری در سامانه توسط کارشناسان پایگاه ملی داده‌های علومزمین کشور انجام شد و اواسط اردیبهشتماه سال‌جاری به‌طور رسمی افتتاح شد.

سرپرست پایگاه ملی داده‌های علومزمین کشور خاطرنشان کرد: این سامانه جامع مکانی با هدف متمرکزسازی داده‌های علوم زمین به صورت همگون، یکپارچه و استاندارد، مدیریت داده‌ها و برقراری ارتباط میان لایه‌های رقومی مختلف برای مدیران سازمان و ارائه صحیح آنها با زبان مشترک فنی-تخصصی در سطح سازمان، کاربران و ذی‌نفعان حوزه علوم زمین با سرعت و کیفیت مناسب فعالیت می‌کند.

وی داده‌های سامانه اطلاعات مکانی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور را به دو دسته کلی موضوعات اکتشافی و زمین‌شناسی تقسیم‌بندی کرد و افزود: در این سامانه داده‌ها براساس مقیاس ملی و موضوعی تقسیم‌بندی شده‌اند و تاکنون بیش از یک هزار لایه اطلاعاتی به این سامانه وارد شده است.

اردبیلی با بیان اینکه نقشه‌های تهیه شده در سازمان در مقیاس ملی دسته‌بندی شدند، تصریح کرد: اطلاعات زمین‌شناسی تا مقیاس یک‌دویست‌پنجاه‌هزارم و اطلاعات اکتشافی تا مقیاس یکصدهزارم وارد سامانه شده و این کار ادامه دارد تا تمامی لایه‌های اطلاعاتی سازمان وارد سامانه شود.

شایان ذکر است؛ علاقه‌مندان جهت دریافت اطلاعات مورد نیاز می‌توانند به آدرس http: //webgis.ngdir.ir مراجعه نمایند.

گفتنی است که براساس آمار‌ها تاکنون سه‌بار پهنه ایران‌زمین تحت پوشش کامل مطالعات زمین‌شناسی از سوی سازمان زمین‌شناسی قرار گرفته و نقشه‌های ملی زمین‌شناسی ایران در مقیاس یکدومیلیونوپانصدهزارم، پوشش کامل یکدویستوپنجاه‌هزارم و پوشش کامل یکصدهزارم در مناطق دارای اولویت (به جز مناطق کویری) تهیه شده است.