برگزاری مناقصه احداث آب شیرین‌کن‌ در هرمزگان

موانع سرمایه‌گذاری در قراردادهای صنعت آب رفع شود برگزاری مناقصه احداث آب شیرین‌کن‌ در هرمزگان گروه انرژی- درحالی که باید تا پایان برنامه ششم تمهیدات لازم جهت تأمین، طراحی و ساخت آب‌شیرین‌کن‌های مورد نیاز در شهرهای حوزه خلیج‌فارس و دریای عمان در دستور کار قرار گیرد، دولت نیز در این راستا باید اقداماتی را با […]

موانع سرمایه‌گذاری در قراردادهای صنعت آب رفع شود

برگزاری مناقصه احداث آب شیرین‌کن‌ در هرمزگان

گروه انرژی- درحالی که باید تا پایان برنامه ششم تمهیدات لازم جهت تأمین، طراحی و ساخت آب‌شیرین‌کن‌های مورد نیاز در شهرهای حوزه خلیج‌فارس و دریای عمان در دستور کار قرار گیرد، دولت نیز در این راستا باید اقداماتی را با رعایت سیاست‌های کلی اصل۴۴ قانون‌اساسی در جهت اصلاح نظام بهره‌برداری آب آشامیدنی، بهره‌برداری استحصال و مصرف را حداقل معادل ۳۰ درصد ارتقا دهد.

این جریان با توجه به گسترش خشکسالی و خالی شدن جمعیت و سکنه از روستا‌ها به دلیل بحران کمبود آب اهمیت مضاعفی پیدا می‌کند.

اواسط سال گذشته وزیر نیرو از سرمایه‌گذاری دو هزار میلیارد تومانی بخش‌خصوصی در بخش آب‌شیرین‌کن‌ها برای شیرین کردن آب دریا در کشور خبر داد. به گفته اردکانیان دولت به‌دنبال توسعه سرمایه‌گذاری در نوار مرزی کشور است و با این سیاست طرح‌های از این قبیل را حمایت ویژه خواهد کرد.

بنابراین در ایجاد تمهیدات لازم باید تسریع شود تا با اولویت‌بندی مناقصاتی برای احداث تأسیسات آب‌شیرین‌کن‌ها توسط پیمانکاران برگزار شود. این در شرایطی است که شهرهای متعددی در مجاورت سواحل جنوبی با مشکل جدی کمبود آب مواجه‌اند و نظر به افزایش برداشت بی‌رویه از دشت‌ها و نیاز به ایجاد منابع آبی پایدار، وزارت نیرو اولویت خود را در شهرهای ساحلی توسعه آب‌شیرین‌کن‌ها قرارداده است.

اما نکته دیگر این است که با فراهم شدن زمینه جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بخش آب و برق و در راستای سیاست‌های دولت، مهم‌ترین وظیفه وزارت نیرو تلاش در جهت تسهیل روند سرمایه‌گذاری بخش‌خصوصی داخلی و خارجی و رفع موانع احتمالی در این مسیر است.

هرمزگان از جمله شهرهایی است که با تهدید بحران آب روبه‌رو است. هرچند بارش‌های خوبی در سطح کشور به‌ویژه استان هرمزگان صورت گرفت ولی سدهای این استان به‌طور کامل آب‌گیری نشدند.

در پی پروسه‌های احداث آب‌شیرین‌کن قرار است در چارک آب‌شیرین‌کن ۱۰ هزار مترمکعبی را راه‌اندازی کنند و با حدود ۷۰ کیلومتر خط انتقال، آب را به دو شهر بستک و جناح و همچنین ۳۶ روستای طول مسیر رسانده شود. با توجه به اینکه فاز نخست آن به اتمام رسیده در فاز دوم نیز پیمانکار در مرحله تجهیز کالاست که مناقصه آب‌شیرین‌کن آن‌ هم برگزار خواهد شد.

امین قصمی؛ مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان با بیان اینکه متوسط بارش در استان هرمزگان در سال زراعی پیش‌رو به ۴۳ میلی‌متر رسیده که می‌توان گفت وضعیت نسبتاً خوبی داریم، افزود: یک اختلاف ۹۹۰ لیتری را بین ظرفیت در دسترس و نیازمان مواجه هستیم، در شرکت آب و فاضلاب برای اینکه بتوانیم این موضوع کمبود را مدیریت کرده و خدمات مستمر ارائه دهیم در بخش‌های مختلف، استراتژی‌‌ها و رابطه‌های مختلفی را تعریف و در حوزه مدیریت عرضه و تقاضا، کاهش هدر رفت و بحث‌های سازه‌ای را دسته‌بندی و تعریف کردیم.

وی با اشاره به اینکه کلیه دستگاه‌های اجرایی مکلف به نصب لوازم و تجهیزات کاهنده مصرف هستند تا ۲۰ درصد از مصارف خود را نسبت به دوره مشابه قبل کاهش دهند، اظهار کرد: متأسفانه ۲۴ درصد از دستگاه‌های اجرایی علی‌رغم تمام محدودیت‌های آبی و تأکیداتی که بود، مصرفشان نسبت به سال۹۷ افزایش پیدا کرده ولی در کل میانگین مصرف دستگاه‌های اجرایی در بهار۹۸ نسبت به بهار۹۷، ۱۸درصد کاهش داشته است به‌طوری‌که ۳۳درصد از دستگاه‌های اجرایی استان توانستند بین ۲۰ تا ۷۰درصد، ۲۳ درصد از دستگاه‌های اجرایی مصارف خود را بین ۱۰ تا ۲۰درصد و ۲۰ درصد دستگاه‌ها نیز بین صفر تا ۱۰ درصد کاهش مصرف داشتند.

قصمی با تأکید بر اینکه با مشاوره دستگاه‌های اجرایی موفق که بین ۲۰ تا ۷۰ درصد کاهش مصرف داشتند از طریق مکاتبه با دستگاه‌های اجرایی که مصرف بالایی داشتند سعی در افزایش فرهنگ کاهش مصرف هستیم، تصریح کرد: بحث‌های مدیریت مصرفی و جایگزینی پساب تصفیه‌شده با آب شرب هم مدیریت مصرف را کاهش داده و هم منابع جایگزینی را در آنجا ایجاد کردیم که بسیاری از دستگاه‌های اجرایی آبیاری فضای سبز را از بحث شبکه شرب کاملاً منفک کردند.

وی ادامه داد: برای جبران ۹۰۰ لیتر کمبود در سطح استان از طریق سیستم ۱۵۲۲ در شرکت آب و فاضلاب، تیم‌های اجرایی را فعال کردیم در بحث کاهش مصرف و نصب پکیج‌های کاهنده منازل مشترکین، سه‌هزار و ۸۲۱ پکیج کاهنده مصرف را در منازل مشترکین در سطح استان نصب کردیم که پس از نصب میزان مصرف به ۱۳ مترمکعب کاهش پیدا کرد و حدود ۱۸٫۶ درصد صرفه‌جویی در مصرف آب در این منازل و صرفه‌جویی در هزینه‌های پرداختی را نیز برای این مشترکین در پی داشت.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان با اشاره بر اینکه آموزش‌وپرورش یکی از دستگاه‌هایی است که می‌تواند در توسعه ارتقای ما کمک کند، عنوان کرد: در هفته صرفه‌جویی با همکاری آموزش‌وپرورش قرار است حدود ۶۰۰ میلیون تومان شیرآلات کاهنده مصرف و پدالی را در ۶۰ مدرسه بزرگ سطح استان هرمزگان نصب کنیم که تمامی هزینه‌ها را خود شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان متقبل شده است، این پکیج‌‌ها در دانشگاه هرمزگان با نصب ۱۳۹ شیر پدالی به‌جای شیرهای عادی، متوسط مصرف آن را از ۲۸ مترمکعب در ماه به ۱۶ مترمکعب کاهش داده است.

قصمی با هدف‌گذاری این موضوع که تا پایان سال ۹۸ با همکاری شهرداری از طریق تصفیه پساب مصرف آب به‌طور کامل آبیاری فضای سبز را از شبکه‌های آب جدا می‌کنیم، ادامه داد: پکیج تصفیه فاضلاب به ظرفیت ۵۰ مترمکعب را خریداری کرده که در برخی بوستان‌ها نصب کردیم و در سال ۹۷ به بهره‌برداری رسانده و تحویل بوستان شهرداری دادیم تا با این پکیج‌های کوچک فاضلاب خام ر ا تصفیه کرده و در همان منطقه آبیاری فضای سبز و پارک‌ها را انجام دهند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان با بیان اینکه پیگیری تأمین آب شهرهای پارسیان، بیشکنار، دشتی، رویدر، بستک و جناح را در کنار شهر بندرعباس از اهم کار‌ها دانست و عنوان کرد: می‌خواهیم از طریق آب‌شیرین‌کن و تأسیسات نمک‌زدایی به‌صورت پایدار نیاز آبی این شهر‌ها را تأمین کنیم.

قصمی خاطرنشان کرد: پروژه‌های طرح آب‌رسانی به بشاگرد که با اعتباری بالغ ‌بر ۳,۵۰۰ میلیارد ریال در حال اجراست، فاز اول آن در مراحل نهایی قرار گرفته و در تابستان سال‌جاری آب‌رسانی به بشاگرد از سد جگین را به بهره‌برداری خواهیم رساند و نیاز آبی بسیاری از روستاهای بزرگ و همچنین دو شهر سردشت و گوهران را از مخزن سد آب جگین تأمین خواهیم کرد.

این مقام مسؤول طرح آب‌رسانی به رویدر و کهورستان را از مشکلات جدی ارزیابی کرد و افزود: سال گذشته با حضور استاندار فاز اول آن کلنگ زنی شد که تاکنون ۲۳ کیلومتر آن انجام‌ شده است؛ مناقصه فاز دوم آن برگزارشده که امسال فاز دوم آن انجام خواهد شد و فاز سوم آن نیز قرار است از آب‌شیرین‌کن یک‌میلیون مترمکعبی نیاز آبی مجموعه شهرستان خمیر و رویدر و کهورستان را تأمین کند.

وی در پایان آب‌رسانی به بستک و جناح را نیز یکی از پروژه‌های ملی بسیار بزرگ عنوان کرد و گفت: به دنبال آن هستیم که در چارک آب‌شیرین‌کن ۱۰ هزار مترمکعبی را راه‌اندازی کرده و با حدود ۷۰ کیلومتر خط انتقال، آب را به دو شهر بستک و جناح و همچنین ۳۶ روستای طول مسیر برسانیم که فاز اول آن به اتمام رسیده در فاز دوم نیز پیمانکار در مرحله تجهیز کالاست که مناقصه آب‌شیرین‌کن آن‌ هم برگزار خواهد شد.