آیا امضای مبایعه‌نامه در زمان فروش خودرو به معنای واگذاری مالکیت کامل ماشین است؟

آیا امضای مبایعه‌نامه در زمان فروش خودرو به معنای واگذاری مالکیت کامل ماشین است؟   گروه خودرو- تمام افرادی که حتی فقط یکبار اقدام به خرید یا فروش خانه، خودرو یا هر کالای قیمتی را داشته‌اند، به‌طور یقین واژه‌ مبایعه‌نامه را شنیده‌اند. مبایعه‌نامه در فقه و قانون مدنی عبارت است از: بیع‌نامه یا قراردادی که […]

آیا امضای مبایعه‌نامه در زمان فروش خودرو به معنای واگذاری مالکیت کامل ماشین است؟

 

گروه خودرو- تمام افرادی که حتی فقط یکبار اقدام به خرید یا فروش خانه، خودرو یا هر کالای قیمتی را داشته‌اند، به‌طور یقین واژه‌ مبایعه‌نامه را شنیده‌اند.

مبایعه‌نامه در فقه و قانون مدنی عبارت است از: بیع‌نامه یا قراردادی که در آن بیع واقع شده است. بیع به قراردادی اطلاق می‌شود که طبق آن مالی به دیگری فروخته می‌شود. به‌طور کلی به قرارداد مکتوبی که بین طرفین(فروشنده و خریدار یا بایع و مشتری) تنظیم می‌گردد و براساس آن مالی در مقابل دریافت عوض یا بهاء یا قیمت فروخته می‌شود، مبایعه‌نامه به شمار می‌رود.

اما آنچه در زبان حقوقی مبایعه‌نامه می‌گویند، همان چیزی است که در عرف، قولنامه نام دارد و نمی‌توان بر این اساس که لفظ قولنامه و مبایعه‌نامه با هم متفاوت است، آثار حقوقی متفاوتی بر آنها بار کرد. قولنامه مانند سایر قراردادهایی که طرفین برای انجام تعهدی تنظیم می‌کنند، در دادگاه معتبر است و باید مفاد آن را اجرا کنند و به موجب آن، می‌توان الزام (اجبار) طرفی را که از انجام تعهدش خودداری می‌کند، از دادگاه درخواست کرد. بدین ترتیب، اگر فروشنده از حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی به خریدار خودداری کند، خریدار می‌تواند از دادگاه صالح درخواست کند تا او را مجبور به انجام این کار کند.

از آنجا که خرید و فروش خودرو نکته‌ها و ریزه‌کاری‌های مخصوص خود را دارد که در بسیاری از مواقع فروشندگان یا خریداران به آن توجه کافی ندارند، به همین جهت اقدام به امضای مبایعه‌نامه می‌کنند که بر اثر همین بی‌توجهی و ناآگاهی در مورد عواقب امضای این مبایعه‌نامه با مشکلات زیادی مواجه و متحمل زیان‌های مالی فراوانی می‌شوند که حتی ممکن است در این بین خودروی خود را بدون دریافت کامل وجه از دست بدهند.

گاهی پیش می‌آید که در زمان فروش خودرو خریدار و فروشنده توافق می‌کنند که ابتدا قولنامه تنظیم کنند و حتی فروشنده موافقت می‌کند تا زمان تنظیم سند رسمی و در مقابل دریافت بخشی از بهای خودرو، ماشین را در اختیار فرد خریدار قرار دهد.

لازم است که بدانید تنظیم مبایعه‌نامه و امضای آن در قبال دریافت بخشی از وجه فروش ماشین، حکم فروش کامل آن را دارد و بعد از امضای مبایعه‌نامه دیگر آن ماشین متعلق به فروشنده نیست.

خریدار با همان مبایعه‌نامه می‌تواند خودرو را به فرد دیگری بفروشد و این موضوع می‌تواند برای فروشنده اول خودرو تعهدات و مشکلاتی را به همراه داشته باشد.

ممکن است فرد خریدار اقدام به سرقت با خودرو کند که عواقب آن برعهده شخص فروشنده خواهد بود.

نمونه‌ای از مشکلات خرید و فروش قولنامه‌های خودرو

۱- درخواست الزام به انتقال سند

۲ – الزام به انجام تعهدات برای فروشنده‌ای که سند به نام او نیست.

۳ – درخواست فسخ معامله به دلیل معیوب بودن خودرو هنگام معامله و پنهان کردن آن توسط فروشنده

۴ – عدم پرداخت مبلغ خلافی هنگامی که خودرو در اختیار فروشنده بوده است.

۵ – پرداخت نکردن بخشی از مبلغ خودرو از سوی خریدار

۶ – ایراد قانونی در مدارک خودرو مثل شماره بدنه و سند مالکیت آن

۷ – نداشتن سند مالکیت خودرو

۸ – معاوضه به صورت سند به سند

قولنامه یا مبایعه‌نامه مانند سایر قراردادهایی که طرفین برای انجام تعهدی تنظیم می‌کنند در دادگاه معتبر است و باید مفاد آن را اجرا کنند.

برای رهایی از دردسر‌های فروش خودرو با مبایعه‌نامه لازم است، در هنگام فروش خودرو بعد از دریافت کامل وجه خودرو، اقدام به تنظیم سند رسمی و تعویض پلاک به نام خریدار و در نهایت تحویل خودرو کنید تا از تمام دردسر‌های و ضرر‌های حقوقی امضای مبایعه‌نامه دور بمانید.

به لحاظ حقوقی امضای مبایعه‌نامه به معنای فروش خودرو و انتقال مالکیت قطعی است.

به همین جهت اگر پیش از انجام هر معامله‌ای با افراد باتجربه و ماهر مشورت کنیم یا درباره هر خرید و فروشی چه مراحل قانونی و حقوقی آن، چه روند پیدا کردن خودرو یا خریدار و فروشنده اطلاعات کافی داشته باشیم می‌توانیم خرید یا فروش خوبی انجام دهیم که همراه با سود و منفعت باشد.