ایجاد تغییر در نحوه پرداخت به پیمانکاران طرح‌های EPC/EPD

وزیر نفت در پنجمین کنگره راهبردی نفت و نیرو مطرح کرد ایجاد تغییر در نحوه پرداخت به پیمانکاران طرح‌های EPC/EPD بابک زنجانی‌سنج ندارم! سمیه مهدوی- وزیر نفت ضمن اشاره به اینکه قیمت فروش کوچک‌‌ترین محموله نفتی حداقل ۵۰ میلیون دلار است و وزارت نفت نمی‌تواند به‌راحتی به کسی اعتماد کند از تغییر در نحوه پرداخت […]

وزیر نفت در پنجمین کنگره راهبردی نفت و نیرو مطرح کرد

ایجاد تغییر در نحوه پرداخت به پیمانکاران طرح‌های EPC/EPD

بابک زنجانی‌سنج ندارم!

سمیه مهدوی- وزیر نفت ضمن اشاره به اینکه قیمت فروش کوچک‌‌ترین محموله نفتی حداقل ۵۰ میلیون دلار است و وزارت نفت نمی‌تواند به‌راحتی به کسی اعتماد کند از تغییر در نحوه پرداخت به پیمانکاران در طرح‌های EPC/EPD سخن گفت.

بیژن زنگنه دیروز (سه‌شنبه، ۱۶مهرماه) در آیین گشایش پنجمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو در مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما با ابراز خوشحالی از حضور در میان همکاران صنعت نفت و قدردانی از برگزارکنندگان این کنگره، درباره تعیین‌تکلیف توسعه میدان‌های مشترک اظهار کرد: ما در میدان گازی پارس‌جنوبی حرکت بزرگی کردیم و انشاا… تا اواخر امسال یا اوایل سال آینده همه بخش دریایی ۲۷ فاز پارس‌جنوبی پایان می‌یابد و پالایشگاه فاز ۱۴ نیز سال ۱۴۰۰ تکمیل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه عملیات طرح توسعه فاز ۱۱ پارس‌جنوبی امسال آغاز می‌شود، افزود: ما می‌خواستیم این کار را به دلیل استفاده از فناوری فشارافزایی در دریا با شرکت فرانسوی توتال انجام دهیم که متأسفانه در اعمال تحریم‌ها، هم توتال و هم شرکت سی‌ان‌پی‌سی‌آی چین کنار رفتند، حرفشان هم دوستانه بود و ما هیچ بحث و دعوایی با یکدیگر نداشتیم. شرایط تحریم به گونه‌ای بود که آنها نمی‌توانستند و نمی‌خواستند؛ فکر می‌کردند نمی‌توانند کار کنند و به هر حال کنار رفتند.

وزیر نفت با بیان اینکه وضع ما در فازهای میدان گازی پارس‌جنوبی بسیار خوب است، ادامه داد: امسال تا آخر سال روزانه حدود ۷۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین از این فاز‌ها وارد شبکه خواهیم کرد.

زنگنه با اشاره به اینکه پنجمین کنگره راهبردی نفت و نیرو با موضوع آینده‌نگری فضای کسب‌وکار در صنایع نفت و نیرو ایران با محوریت بخش خصوصی برگزار شده است، گفت: به نظر بنده ظرفیت‌های ما برای توسعه و تحرک در صنعت نفت در شرایط کنونی کماکان فوق‌العاده است.

 وی با بیان اینکه در جغرافیای نفت تغییرات بسیار مهمی اتفاق افتاده که در ۱۰ سال گذشته قابل پیش‌بینی نبوده است، ادامه داد: کسی نمی‌توانست پیش‌بینی کند آمریکا به بزرگ‌‌ترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شود، کشوری که بزرگ‌‌ترین واردکننده بود، اکنون نه‌تنها بزرگ‌‌ترین تولیدکننده نفت جهان شده، بلکه صادرات نفت، گاز و میعانات گازی را آغاز کرده است.

به گفته وزیر نفت، با وجود همه اینها، همچنان ظرفیت‌های بسیار مهم و فوق‌العاده‌ای در حوزه کشورهای خلیج‌فارس و تولیدکنندگان سنتی برای توسعه و تحرک وجود دارد و نفت کماکان با آن معنای واقعی‌اش می‌تواند محرک و پیشران اقتصاد ایران باشد.

زنگنه با تأکید بر توسعه جهشی صنایع بالادستی نفت و گاز و در ادامه تأمین خوراک و توسعه صنایع بالادست و پایین‌دست پتروشیمی و در کل تکمیل زنجیره ارزش در صنعت نفت اظهار کرد: فعال بودن صنعت نفت بخش بسیار مهمی از دیگر صنایع کشور و خدمات فنی و مهندسی را تحریک و فعال می‌کند.

وی افزود: حجم سرمایه‌گذاری‌های نفت طوری است که می‌تواند بخش عظیمی از خدمات مهندسی و حتی غیرمهندسی را فعال کند و حتی در اشتغال کشور نقش مهمی داشته باشد.

وزیر نفت با بیان اینکه در سال ۸۳ چشم‌انداز ۲۰ ساله برای کل صنعت نفت همسو با چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور تهیه شد، تصریح کرد: اهداف کلان این چشم‌انداز واقع‌گرایانه و قابل دسترس بود و همه ابعاد نفت در آن ترسیم شده بود. هم‌اکنون هم با کمی روزآمد کردن می‌توان توقع داشت که آن اهداف تحقق یابد، گرچه کشورهای منطقه بیکار ننشسته‌اند و در این ۱۵ سال پیشرفت‌های چشمگیری در همه زمینه‌ها داشته‌اند.

وزارت نفت اسامی ۱۶ شرکت E&P را اعلام کرد

زنگنه با اشاره به اینکه هر چند سال یک بار ضربه‌های کشنده‌ای به صنعت نفت ایران وارد می‌شود، گفت: تاکنون سعی کردیم از این ضربه‌ها زنده بیرون بیاییم و این مشکل را حل کنیم. به هر حال تحریم‌ها بزرگ‌‌ترین ضربه‌ها را به صنعت نفت وارد می‌کنند و جایگاه جهانی ما را کاهش می‌دهند؛ گرچه ما مقاومت می‌کنیم.

وی به زمینه‌های فعالیت بخش خصوصی در صنعت نفت اشاره و اظهار کرد: بخش خصوصی می‌تواند در زمینه فعالیت‌های پیمانکاری نقشی به‌سزا داشته باشد. هم‌اکنون پیمانکاران EPC در صنعت نفت در حال گرفتن نقش قالب هستند، زیرا با توجه به نظام اجرایی نفت که نمی‌خواهد کار امانی انجام دهد و کار‌ها را کوچک کند و حتی عملیات نگهداشت تولید را هم که اقدامی بود که همیشه به صورت امانی انجام می‌شد و چند پیمانکار با هم کار می‌کردند هم‌اکنون این نظام یک نظام EPC/EPD است که همه کار‌ها را یک پیمانکار از آغاز زنجیره تا انتها انجام می‌دهد و پرداخت هم تابع تولید است، نه فقط تابع پیشرفت فیزیکی طرح.

وزیر نفت ادامه داد: زمینه فعالیت پیمانکاران در نفت شناخته‌‌ترین زمینه است که مهم‌ترین آن در بخش بالادست نفت و کوچک‌ترین‌‌ها در شبکه‌های گازرسانی توزیع در شهر‌ها و روستاهاست که در حال انجام است.

وزیر نفت با بیان اینکه در قراردادهای EPC/EPD تعدادی کالاها به‌طور مشخص ذکر شده است که پیمانکاران مکلف‌ هستند از داخل خریداری کنند، گفت: در بخش‌های زیادی هم تاکنون پیشرفت داشته‌ایم. آخرین آن ورق‌های مقاوم به اسید و گاز ترش است که برای نخستین بار خطوط لوله در صنعت نفت با همکاری فولاد مبارکه و فولاد اکسین خوزستان برای خط لوله گوره ـ جاسک در حال ساخت است.

وی درباره بهینه‌سازی مصرف انرژی ادامه داد: این موردی است که می‌توانست با توجه به ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید حجم عظیمی از کار و فعالیت را برای سازندگان و شرکت‌های خدمات مهندسی ایجاد کند. با توجه به مشکلاتی که در هدفمندی یارانه‌ها بود و اولویت‌دهی به هدفمندی یارانه‌ها و اختصاص منابع برای آن، این کار تقریباً جز در بخش قراردادهای بالادستی نفت (IPC و بیع متقابل) و مقداری هم در بخش گاز، متوقف شد که باید به این موضوع توجه ویژه شود.

وزیر نفت درباره شرکت‌های اکتشاف و تولید (E&P) ایرانی گفت: وزارت نفت اسامی ۱۵، ۱۶ شرکت را برای فعالیت در فعالیت‌های اکتشاف و تولید اعلام کرده است. این شرکت‌های می‌توانند نقش به‌سزایی در آینده کسب‌وکار صنعت نفت داشته باشند. حتی در شرایط کنونی تحریم نیز این شرکت‌ها می‌توانند فعالیت خوبی داشته باشند.

فضایی باز برای صادرات فرآورده‌های نفتی

به گفته زنگنه، هم‌اکنون فضایی باز برای صادرات فرآورده‌های نفتی مانند نفت گاز، بنزین، نفت و کوره و… حتی نفت خام و میعانات گازی وجود دارد.

وی به ابعاد بزرگ صنعت نفت اشاره کرد و ادامه داد: حضور بخش خصوصی در این صنعت به سه عامل «توانمندی و ساختار مدیریتی مناسب»، «توانمندی فناوری و تعامل» و «سرمایه کافی و توانمندی برای تجهیز منابع مالی از بازارهای پولی و سرمایه» نیاز دارد.

وزیر نفت با اشاره به اینکه تأمین منابع و سرمایه در مقیاس‌های بزرگ یکی از نیازهای بخش خصوصی ما برای حضور جدی در بخش بالادستی نفت و بازرگانی نفت است، اظهار کرد: تاکنون همه برای تأمین مالی دنبال صندوق توسعه بودند که این دیگر جواب نمی‌دهد. ما باید فکر کنیم چطور می‌توانیم منابع را تأمین کنیم و کمتر به این موضوع فکر شده است. ما مقداری در نحوه پرداخت به پیمانکاران در طرح‌های EPC/EPD تغییر ایجاد کردیم، حتی بعضی از پیمانکاران بزرگ ما قادر نیستند خود را با این رویه هماهنگ کنند.

زنگنه با اشاره به اینکه می‌دانم پیمانکاران مشکلاتی دارند، افزود: لازم می‌دانم از هر کسی که چرخی را در این کشور به گردش در می‌آورد تشکر کنم و مشخص است که این کار با چه مشکلات و مشقت‌هایی همراه است. اما به هر حال نمی‌توان برای تأمین مالی فقط به دولت اتکاء کرد و وزارت نفت در صورتی در تأمین مالی به پیمانکاران کمک می‌کند که خودشان نیز مقداری آورده داشته باشند.

باید در فروش محموله‌های نفت احتیاط کرد

وی با اشاره به رقم‌های بالا در قراردادهای فروش نفت ادامه داد: قیمت فروش کوچک‌‌ترین محموله نفتی حداقل ۵۰ میلیون دلار است و وزارت نفت نمی‌تواند به‌راحتی به کسی اعتماد کند. من بابک زنجانی‌سنج ندارم، در نتیجه باید در فروش محموله‌های نفتی احتیاط کنیم.

وزیر نفت تأکید کرد: باید درباره ایجاد راهکارهای ابتکاری برای بزرگ کردن اندازه شرکت‌ها یا متشکل کردن آنها یا همکاری آنها با یکدیگر و تجهیز منابع آنها و استفاده از پول‌هایی که در جامعه است بیشتر تفکر شود.

زنگنه با اشاره به دستاوردهای کیفی و کمی در صنعت پالایش اظهار کرد: برای نخستین بار امسال با افزایش تولید بنزین صادرکننده بنزین شدیم. هم‌اکنون بنزین یورو۴ و گازوییل بدون گوگرد در کلانشهر‌ها توزیع می‌شود. همه فرآورده‌های پالایشی هم‌اکنون مازاد از نیاز داخل تولید و مابقی صادر می‌شوند.

وی با بیان اینکه تکمیل پالایشگاه‌های سیراف با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه در اولویت وزارت نفت قرار دارد، گفت: این طرح زنجیره‌ای از پالایشگاه و پتروپالایش است که باید ذیل سیراف واحدهای پتروشیمیایی ایجاد شود، زیرا تولید اصلی پالایشگاه‌های سیراف نفتاست و ما برای نخستین بار پالایشگاه را برای سوخت احداث نکرده‌ایم و این گام اول آن است و بعد وارد واحدهای الفینی برای تولید پلاستیک و… می‌شود.

گفتنی است، پنجمین کنگره راهبردی نفت و نیرو از صبح دیروز(سه‌شنبه) آغاز به کار کرده است و امروز (چهارشنبه، ۱۷ مهرماه) به کار خود پایان می‌دهد.