توجه به ظرفیت بخش‌خصوصی در قراردادهای BOO

مشاور حقوقی مدیرعامل شرکت نفت مطرح کرد توجه به ظرفیت بخش‌خصوصی در قراردادهای BOO مشاور حقوقی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ضمن تشریح چگونگی بهره‌مندی از قراردادهای BOO (ساخت، تملک و بهره‌برداری) در صنعت نفت، گفت: از جمله اهداف اصلی استفاده از این نوع قراردادها چابک‌تر کردن فرآیند انجام کار است. به گزارش مناقصه‌مزایده، زهرا […]

مشاور حقوقی مدیرعامل شرکت نفت مطرح کرد

توجه به ظرفیت بخش‌خصوصی در قراردادهای BOO

مشاور حقوقی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ضمن تشریح چگونگی بهره‌مندی از قراردادهای BOO (ساخت، تملک و بهره‌برداری) در صنعت نفت، گفت: از جمله اهداف اصلی استفاده از این نوع قراردادها چابک‌تر کردن فرآیند انجام کار است.

به گزارش مناقصه‌مزایده، زهرا گودرزی در نشست تخصصی «معرفی فرصت‌ها و چارچوب سرمایه‌گذاری در پروژه‌های فرآورش نفت‌خام» اظهار کرد: پیوستگی پروژه‌های توسعه‌ای با پروژه‌های میان‌دستی و پایین‌دستی سبب شده است روش‌هایی لحاظ شود که در کمترین زمان ممکن و به شکل مطمئن به تولید محصول و نفت فرآوری شده بینجامد.

وی افزود: مدیریت سرمایه‌گذاری شرکت ملی نفت ایران در تلاش است با رویکرد استفاده از توانمندی بخش‌خصوصی و در راستای اجرایی کردن سیاست‌های اصل۴۴ قانون اساسی، در جهت کاهش هزینه‌های بالادستی گام بردارد.

عضو هیأت‌مدیره شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه تغییر رویکرد این شرکت از قراردادهای EPC به سمت قراردادهای BOO به چابک‌تر کردن فرآیند انجام کار منتهی شده است، افزود: در این نوع قراردادهای سرمایه‌گذاری پیمانکار اختیار بیشتری پیدا می‌کند و این قراردادها انعطاف بیشتری دارد، مضاف بر اینکه مالکیت تأسیسات در اختیار سرمایه‌گذار ‌می‌ماند.

گودرزی تصریح کرد: این نوع قراردادها این امکان را فراهم خواهد کرد تا استفاده از ظرفیت بخش‌خصوصی مورد توجه باشد و به همین ترتیب سرمایه‌گذار می‌تواند از ارزش دارایی ایجادشده بهره ببرد.

وی عنوان کرد: مزیت دیگری که در این طرح پیش‌بینی شده این است که امکان دریافت تسهیلات از بانک‌ها و تأمین‌کنندگان مالی به پشتوانه تأسیسات ایجاد شده است و هم‌اکنون این موضوع در مرحله آزمایش قرار دارد.

مشاور حقوقی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه به شرایط کنونی حاکم بر کشور و مشکلات ناشی از تحریم‌های اقتصادی ناعادلانه و یکجانبه اشاره کرد و گفت: باید همه در سایه همبستگی و تعامل تلاش کنیم تا هر چه سریع‌تر از ظرفیت‌ها و منابع مالی داخلی استفاده کنیم و این موضوع مستلزم این است که ما بتوانیم بستری ایجاد کنیم تا براساس آن سرمایه‌گذار بتواند از منابع مالی موجود در داخل کشور استفاده کند و تأسیساتی که خودش براساس قرارداد مالک آن است، پشتوانه تأمین مالی باشد.

گودرزی تأمین منافع دوجانبه را از مؤلفه‌های مهم و تأثیرگذار در اجرای پروژه‌ها دانست و یادآور شد: امیدوارم نشست تخصصی پیش‌رو مقدمه‌ای باشد برای تعیین روش‌های مرسوم در فعالیت‌های شرکت نفت و گاز و فتح بابی باشد برای حرکت روبه جلو به‌منظور صیانت از منابع کشور، افزایش بهره‌وری و استفاده بیشتر از ظرفیت‌ها، فرصت‌ها و موقعیت‌ها.

تسهیم حداکثری ریسک و منافع در پروژههای فرآورش نفت‌خام

همچنین در ادامه این نشست مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران به تشریح چارچوب سرمایه‌گذاری در پروژه‌های فرآورش نفت‌خام با استفاده از تجهیزات سریع‌الاحداث کارخانه‌ای و در قالب قراردادهای ساخت، بهره‌برداری و مالکیت (B.O.O) پرداخت و گفت: توجه حداکثری شرکت ملی نفت ایران به تسهیم متعادل منافع و ریسک پروژه بین کارفرما و سرمایهگذار، از مزیتهای چارچوب تدوینشده است.

تالین منصوریان تصریح کرد: رویکرد اتخاذشده برای احداث واحدهای فرآورش نفت‌خام پیشساخته قابل جابه‌جایی در قالب قراردادهای BOO، رویکرد نوینی است که با در نظر گرفتن تسهیم ریسک و منافع بین کارفرما و سرمایه‌گذار دنبال میشود.

وی افزود: این رویکرد، جذابیتهای زیادی را برای سرمایهگذار درنظر گرفته است. شرکت ملی نفت ایران در این قراردادها، فرآورش نفت را به‌عنوان خدمت خریداری و در ازای آن، حقالعمل‌کاری پرداخت میکند.

منصوریان دوره بهرهبرداری برای هر پروژه را حداکثر ۱۰ سال عنوان کرد و گفت: پروژه میتواند در قالب دو یا سه فاز هم اجرا شود. مشخص است مالکیت نفت‌خام و نفت فرآورش شده و هر محصول دیگری در قرارداد متعلق به شرکت ملی نفت ایران و مالکیت تأسیسات فرآورشی در اختیار سرمایه‌گذار است.

براساس گزارش وزارت نفت، منصوریان ابعاد اقتصادی و تجاری این مدل قراردادی و نحوه پرداختها، جرایم، تضامین و… را نیز تشریح کرد و گفت: تأسیس این واحدهای فرآورشی در مقایسه با مدلهای قدیمی، با هزینههایی به مراتب کمتری قابل اجراست و شرکت ملی نفت ایران نیز تمهیداتی به‌کار گرفته تا جذابیت این مدل چارچوب سرمایه‌گذاری برای متقاضیان افزایش یابد، از جمله اینکه تضامین صندوق شکوفایی و نوآوری کنونی و همین‌طور صندوق پژوهش و نوآوری نفت که در شرف راهاندازی است، از سوی شرکت ملی نفت ایران مورد قبول واقع میشود.

گفتنی است؛ نشست تخصصی فرصت‌ها و چارچوب سرمایه‌گذاری در پروژه‌های فرآورش نفت‌خام با استفاده از تجهیزات سریع‌الاحداث کارخانه‌ای و در قالب قراردادهای ساخت، بهره‌برداری و مالکیت (B.O.O) در کوشک نفت برگزار شد.