افزایش طلاق‌‌ها در سنین زیر ۱۸ سال

مدیر بخش مطالعات زنان انجمن جامعه‌شناسی عنوان کرد افزایش طلاق‌‌ها در سنین زیر ۱۸ سال مدیر بخش مطالعات زنان انجمن جامعه‌شناسی ایران در خصوص پراکندگی جغرافیایی ازدواج کودک در شهر‌ها و روستاهای کشور اظهار کرد: نمی‌توان مدعی شد که بیش‌ترین آمار ازدواج کودکان متعلق به روستاهاست چرا که براساس آمارها، این ازدواج‌ها در شهر‌ها بیش‌تر […]

مدیر بخش مطالعات زنان انجمن جامعه‌شناسی عنوان کرد

افزایش طلاق‌‌ها در سنین زیر ۱۸ سال

مدیر بخش مطالعات زنان انجمن جامعه‌شناسی ایران در خصوص پراکندگی جغرافیایی ازدواج کودک در شهر‌ها و روستاهای کشور اظهار کرد: نمی‌توان مدعی شد که بیش‌ترین آمار ازدواج کودکان متعلق به روستاهاست چرا که براساس آمارها، این ازدواج‌ها در شهر‌ها بیش‌تر از روستا‌ها صورت می‌گیرد.

به گزارش ایلنا، شهلااعزازی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی در سمینار ازدواج کودک که توسط جمعیت امداد دانشجویی امام علی در دانشگاه علم و صنعت تهران برگزار شد، افزود: این در حالیست که در طول زمان تعداد ازدواج کودکان در حال افزایش است به‌طوری که سال گذشته نسبت به سال قبل‌تر، آمار ازدواج کودکان در ایران ۱۰هزار نفر بیش‌تر شده و به مراتب طلاق در سن ۱۰ تا ۱۸ سالگی در کشور بیش‌تر شده است.

وی با اشاره به جایگاه کودک همسری در روزگار امروز اظهار کرد: مورخان مدعی هستند دنیا تا شروع مدرنیته برای کودکان مانند زندان بود اما با شروع مدرنیته فهمیدند که کودکان تفاوت‌هایی با بزرگسالان دارند بنابراین قوانین منع کار کودک و منع از تحصیل کودک در جوامع مدرن وضع شد این در حالی است که در پیش از مدرنیته کودکانی که به دنیا می‌آمدند به نوعی نتیجه خواست یا ناخواسته روابط جنسی پدر و مادرشان بودند و چنانچه به خاطر آلودگی و مسایل دیگر نمی‌مردند، در زمان بزرگسالی به عنوان برده از آن‌ها استفاده می‌شد. در جامعه‌ای که تحرک اجتماعی خیلی کم بود، وقتی نوزادی به دنیا می‌آمد، صبر می‌کردند ببینند که وی اصلاً زنده می‌ماند یا نه و پس از آن کودک به عنوان یک ابزار استفاده می‌شد.

وی در ادامه عنوان کرد: در ایران برای رشد کودکان، دارای وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و وزارت بهداشت هستیم، زیرا کودکان در جامعه‌ای که مدام در حال تغییر است زندگی می‌کنند و دولت‌‌ها مسؤول آنان هستند.

اعزازی ادامه داد: با وجود این‌که کودک تا ۱۸ سالگی نمی‌تواند به لحاظ حقوقی قراردادی را امضا کند و حتی گواهینامه رانندگی اخذ کند اما می‌بینیم خانواده‌ها در مسایل شخصی کودکان خود از جمله ازدواج، تحصیل، کار، مسافرت و غیره… حتی پس از ۱۸ سالگی هم نظارت دارند به‌طوری که وقتی دختر در هر سنی تصمیم به ازدواج می‌گیرد اجازه پدر برای وی واجب است تا جایی که حتی دختر ۳۰ ساله و دختر زیر ۱۸ سال در این مورد در مقابل قانونی یکی هستند و برای ازدواج نیاز به اجازه پدر دارند و در صورت موافقت پدرشان می‌توانند به عقد دیگری در بیایند.

اعزازی ادامه داد: یکی از ابعاد ازدواج کودک، افزایش تعداد طلاق است به‌طوری که می‌توان حدس زد علت ازدواج کودکان ناآگاهی والدین و فرهنگ بوده و حتی در بعضی از مناطق عدم دسترسی آموزشی به عبارتی فقر فرهنگی در افزایش تعداد این ازدواج‌ها مؤثر است؛ این‌که چرا خانواده‌ها دچار فقر فرهنگی هستند و چطور دچار معضل ازدواج کودک می‌شوند؟ سؤالاتی است که مسؤولان باید پاسخ دهند.

وی ادامه داد: تغییرات هورمونی پس از ازدواج باعث تغییرات رفتاری در کودک می‌شود. به این ترتیب وی در سن کم به اجبار مادر شده و این در حالی است که این سؤال مطرح می‌شود که چطور می‌شود که دختر بچه‌ای که خود نیاز به تربیت دارد برای فرزندی دیگر مادری کند؟.

مدیر بخش مطالعات زنان انجمن جامعه‌شناسی ایران ضمن تأکید بر این‌که برای فقر باید مقابله با فقر صورت بگیرد و کودک یک وسیله ابزاری نیست اظهار کرد: اگر دولت مسؤولیت کودک را بر عهده گرفته است چرا باید کودک قربانی بی‌مسولیتی جامعه شود؟ این در حالی است که اقدام خانواده و تربیت برای کودکان مسأله‌ای آزاردهنده‌ای است. باید از خود بپرسیم که چگونه «یک کودک همسر» می‌تواند به حفظ و بقای نسل یک جامعه کمک کند؟ زیرا این فرد نه تنها یاری‌دهنده نیست بلکه در چنین شرایطی آسیب‌زننده نیز هست.

وی گفت: در ازدواج کودک، کودک قربانی شده و دچار ضربه و خطر می‌شود و بهتر است بگوییم که کودکان قربانی بی‌توجهی جامعه، مسؤولان و خانواه‌هایشان هستند.

اعزازی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به لزوم حمایت کودکان در تمامی عرصه‌ها گفت: آموزش‌های عمومی از طریق صدا و سیما و ارایه الگوهای رفتاری والدین با کودک همچنین ترسیم ویژگی‌های روانی کودکان و توجه به اوقات فراقت کودکان از جمله مسایلی است که می‌تواند در کاهش آسیب‌های دوران کودکی مثل ازدواج کودکان در سنین پایین کمک کند.

وی با اشاره به مسؤولیت دولت‌ها در قبال خانواده‌ها تأکید کرد: در بسیاری از کشورها، دولت به مسایل داخل خانواده مثل تعداد فرزندان هم دخالت دارد. این در حالی است که ازدواج دختران و پسران در سنین پایین در ایران بدون هیچ نظارتی از سوی دولت انجام می‌شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۴۳ هزار ازدواج دختر بچه‌های ۱۰ تا ۱۵ ساله در کشور داریم که از این تعداد ۲۰۰۰ دختربچه و پسربچه از همسر خود جداشده یا بیوه شده‌اند.

این جامعه‌شناس افزود: مسأله ازدواج در سنین پایین به همان اندازه که برای دختران آسیب دارد، برای پسران هم مشکل آفرین است اما مشکلات جسمانی و اجتماعی برای ازدواج دختران در سنین پایین بیش‌تر است.

وی تأکید کرد: در ازدواج کودکان، نقش همسری، مادری و اجتماعی همزمان برای کودک تعریف می‌شود و شرایط به گونه‌ای است که با یک معاینه ساده جسمانی، بلوغ جنسی دختر تأیید و مجوز قانونی ازدواج داده می‌شود.

 

عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: در جامعه ایران نوعی رفتار دوگانه دیده می‌شود که اساس آن برخورد جنسیتی و طبقاتی است، زیرا طبقاتی از جامعه از مواهب اجتماعی محروم هستند و در کنار آن عدالت جنسیتی در بسیاری موارد دیده نمی‌شود.