چرا نظر بخش‌خصوصی در زمان تنظیم طرح صیانت اخذ نشد؟

یکی از سؤالات پُرتکرار و انتقادهای همیشگی بخش‌خصوصی از طراحان و موافقان طرح صیانت این است که اگر قرار است نظر بخش‌خصوصی مهم باشد، چرا نظر آن‌ها قبل از اصل ۸۵ای شدن طرح اخذ نشد؟ به گزارش تسنیم، این روز‌ها کمیسیون مشترک بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی وارد […]

یکی از سؤالات پُرتکرار و انتقادهای همیشگی بخش‌خصوصی از طراحان و موافقان طرح صیانت این است که اگر قرار است نظر بخش‌خصوصی مهم باشد، چرا نظر آن‌ها قبل از اصل ۸۵ای شدن طرح اخذ نشد؟ به گزارش تسنیم، این روز‌ها کمیسیون مشترک بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی وارد بخش جدی مأموریت خود شده است.کمیسیون مشترک براساس اصل۸۵ قانون اساسی تشکیل شده است که یعنی وظیفه صحن برای قانون‌گذاری به این کمیسیون داده شده است. تنها فرقی که در این نوع روش قانون‌گذاری وجود دارد این است که وقتی طرحی در مجلس تصویب شود و موافقت شورای‌نگهبان را بگیرد تبدیل به قانون دائمی می‌شود؛ اما وقتی طرحی در کمیسیون مشترک تأیید شد و مورد موافقت شورای‌نگهبان قرار گرفت، برای اجرای آزمایشی ابلاغ می‌شود، یعنی قانون آزمایشی است و بنابراین نظرات کارشناسان در بازخوردهای مختلف این قانون مهم خواهد بود که فرصت غنی شدن قانون را فراهم می‌کند. اخیراً، پس از بررسی آیین‌نامه اداره کمیسیون مشترک در چندین جلسه و به پایان رسیدن این امور، بررسی کلیات طرح آغاز شده است که مرحله اصلی و جدی کار از این جا شروع می‌شود. در این مرحله، نمایندگان مجلس در کمیسیون که ۲۳ نفر هستند، بار دیگر از همه شخصیت‌‌های حقیقی و حقوقی توانمند منتقد و موافق طرح در عرصه فضای مجازی، دعوت کرده‌اند که مباحث خود را در کمیسیون مشترک مطرح کنند و اگر سؤال یا نظری داشتند آن را بیان کنند؛ رسانه‌ها هم می‌توانند با هماهنگی در نشست‌‌های کمیسیون حضور داشته باشند. جلسات کمیسیون باید عین جلسات صحن علنی مجلس باشد و منطق علنی بودن جلسات مجلس این است که قانون را نمی‌توان پشت درهای بسته نوشت زیرا قانون بر زندگی مردم تأثیر می‌گذارد.

انتقاد بخش‌خصوصی به تصویب طرح پشت درهای بسته

اما بخش‌خصوصی هنوز انتقادهای بسیاری به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی دارند. یکی از اختلاف نظرهای جدی هم بر سر اصل هشتادوپنجی شدن طرح است. همچنان که سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور با انتشار بیانیه‌‌ای که در آن مخالفت خود را با طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی منتشر کرده بود، خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که «بدنه صنعت فناوری اطلاعات نگران تبعات تصویب چنین طرحی است. به‌خصوص که ظاهراً برخی نمایندگان قصد دارند این طرح را در چارچوب اصل۸۵ قانون اساسی، از صحن علنی مجلس دور کرده و پشت درهای بسته کمیسیون به تصویب برسانند.»

نظر بخش‌خصوصی قبل از هشتادوپنجی شدن طرح پرسیده نشد؟

در این باره یکی از سؤالات پرتکرار و انتقادهای همیشگی بخش‌خصوصی از طراحان و موافقان طرح صیانت این است که اگر قرار است نظر بخش‌خصوصی مهم باشد، چرا نظر آن‌ها قبل از اصل ۸۵ای شدن طرح اخذ نشد؟  این سؤال را از سهیل یحیی‌زاده؛ عضو کمیسیون تخصصی تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که اخیراً ریاست کمیته فناوری اطلاعات و ارتباطات فراکسیون راهبردی مجلس را هم برعهده گرفته جویا شدیم. یحیی‌زاده؛ درباره اتفاقاتی که به تصمیم اصل ۸۵‌ای شدن طرح منجر شد، گفت: دلیل اینکه این طرح اصل هشتادوپنجی شد، این بود که در صحن اصلی مجلس، نماینده‌های مجلس از طیف‌های مختلف و با تخصص و دانش مختلف حضور دارند و حوزه تخصصی همه آن‌ها حوزه ICT نیست؛ از اینرو ممکن است در جریان بررسی طرح، نظراتی غیرتخصصی و غیرکارشناسی به طرح اضافه شود یا از آن کم شود؛ اما وقتی طرح اصل هشتادوپنجی شود و در کمیسیونی با حضور افراد متخصص بررسی شود، این افراد می‌توانند بهترین تصمیم را بگیرند. در این فرآیند بخش‌خصوصی هم می‌تواند در بررسی درگیر شود و به بهتر شدن طرح کمک کند. وی گفت: قبل از اصل هشتادوپنجی شدن طرح جلسه‌‌ای با بخش‌خصوصی در کمیسیون اصل۹۰ مجلس داشتیم و آقای پژمانفر؛ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هم در این جلسه حضور داشتند، در این جلسه بخش‌خصوصی اعلام کرد که می‌تواند درگیر بررسی این طرح شود. آقای پژمانفر هم به همه حاضران از بخش‌خصوصی در مجلس، گفتند که همه بروید درباره این طرح اطلاع‌‌رسانی کنید، توئیت بزنید و صحبت کنید که این طرح در حال اصل هشتادوپنجی شدن است. نظر آقای پژمانفر این بود که این طرح بالاخره باید اتفاق بیفتد، یا امروز یا فردا یا سال دیگر؛ زیرا نیاز کشور است و اگر امروز این طرح تهیه نشود در آینده حتماً تصویب خواهد شد؛ اما بهتر این است که اصل هشتادوپنجی شود.

بخش‌خصوصی مخالف ۸۵‌ای شدن طرح بود یا موافق؟

یحیی‌زاده؛ می‌گوید: در جلسه آن روز، بخش‌خصوصی از اصل هشتادوپنجی شدن طرح حمایت کردند که این افراد شامل نمایندگان سازمان نظام صنفی نظام رایانه‌‌ای و انجمن کسب‌وکارهای اینترنتی هم بودند. وی گفت: بنابراین قبل از اینکه رأی‌گیری انجام شود که طرح اصل هشتادوپنجی شود یا خیر، نمایندگان بخش‌خصوصی با این موضوع موافق بودند و معتقد بودند این بهترین حالت است. یعنی از حالتی که طرح در صحن تصویب شود بهتر است.