فعالان اقتصادی نمی‌توانند چک‌های خود را پاس کنند!

رکود به اوج خود رسید‌ فعالان اقتصادی نمی‌توانند چک‌های خود را پاس کنند! چک برگشتی در ۳ سال دو برابر شد روحانی کشور را با حدود ۵ میلیون چک برگشتی به ارزش ۴۶ هزار میلیارد تومان تحویل گرفت و اکنون با گذشت بیش از ۱۱۰۰ روز این تعداد چک به حدود ۸ میلیون فقره به […]

رکود به اوج خود رسید‌

فعالان اقتصادی نمی‌توانند چک‌های خود را پاس کنند!

چک برگشتی در ۳ سال دو برابر شد

روحانی کشور را با حدود ۵ میلیون چک برگشتی به ارزش ۴۶ هزار میلیارد تومان تحویل گرفت و اکنون با گذشت بیش از ۱۱۰۰ روز این تعداد چک به حدود ۸ میلیون فقره به ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

بانک مرکزی از پایان سال ۹۴ تا‌کنون آمار جدیدی از چک‌های برگشتی منتشر نکرده و به نظر می‌رسد که اگر آمار ۴ ماهه نخست امسال هم اعلام شود میزان چک‌های برگشتی از این هم بیش‌تر می‌شود.

به گزارش نسیم آنلاین،‌ ولی‌ا…سیف، رییس‌کل بانک مرکزی دولت تدبیر و امید در بدو نشستن بر صندلی ریاست ساختمان میرداماد، وعده‌های فراوانی را به مردم و فعالان اقتصادی داد. یکی از این وعده‌ها در خصوص چک بود. رییس کل بانک مرکزی با گلایه از افزایش میزان چک‌های برگشتی در دولت‌های نهم ‌و دهم وعده داد که اعتبار را به چک باز می‌گرداند. اما با گذشت بیش از ۳ سال از آغاز به‌کار دولت تدبیر و امید نه تنها این وعده عملیانی نشده بلکه آمار چک‌های برگشتی بسیار نگران‌کننده‌تر از قبل هم شده است.

طبق آخرین آمار بانک مرکزی، حسن‌روحانی کشور را با حدود ۵ میلیون چک برگشتی به ارزش ۴۶ هزار میلیارد تومان تحویل گرفت و اکنون با گذشت بیش از ۱۱۰۰ روز این تعداد چک به حدود ۸ میلیون فقره به ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است یعنی عملاً میزان چک‌های برگشتی در سال‌های فعالیت دولت تدبیر و امید دو برابر شده است. این در حالی است که بانک مرکزی از پایان سال ۹۴ تا‌کنون آمار جدیدی از چک‌های برگشتی منتشر نکرده و به نظر می‌رسد که اگر آمار ۴ ماهه نخست امسال هم اعلام شود میزان چک‌های برگشتی از این هم بیش‌تر می‌شود.

بسیاری از اقتصاددانان و فعالان اقتصادی معتقدند که دو برابر شدن میزان چک‌های برگشتی در کم‌تر از ۳ سال حضور حسن‌روحانی در رأس قوه‌مجریه، ناشی از رکود گسترده اقتصادی در ۱۱۰۰ روز گذشته است. در همین خصوص عبدالحمیدانصاری، مدیرعامل اسبق بانک ملی به ‌نسیم آنلاین گفت: وقتی فضای کسب‌وکار اقتصاد در کشور مشکل دارد و کار‌‌ها روان پیش نمی‌رود، نباید انتظاری جز این هم داشته باشیم، چون در حال حاضر چک یکی از ابزارهای بسیار مهم در معاملات در همه جای دنیا به شمار می‌رود.

وی خاطرنشان ‌کرد: چک‌هایی که پرداخت می‌شود به شکلی است که یا صادرکننده چک از اول می‌داند که این چک وصول نخواهد شد و یا وقتی چک را صادر و کالا را دریافت کرد در پروسه اجرا و عملیاتی شدن و مراحل مختلف تجاری به بن‌بست می‌خورد که رکود اصلی‌‌‌ترین دلیل آن است.

مدیرعامل اسبق بانک ملی تصریح ‌کرد: رکود سال‌های اخیر که اقتصاد کشور با آن دست به گریبان شده، در دهه‌های گذشته سابقه نداشته است. در حال حاضر دو برابر شدن آمار چک‌های برگشتی در کم‌تر از ۳ سال باعث شده که ریسک معاملات افزایش یابد و اقتصاد کشور به کندی از رکود خارج شود.

دولت یازدهم طی ۳ سال گذشته علی‌رغم کاهش تورم توفیقی در از بین بردن رکود اقتصادی نداشته و برخی از سیاست‌های دولت هم حتی منجر به عمیق‌تر شدن رکود در اقتصاد کشور شده است.

طبق آخرین آمار بانک مرکزی در حال حاضر ۱۰۳۸ هزار میلیارد تومان نقدینگی در اقتصاد کشور وجود دارد که نسبت به نقدینگی ۴۹۲ هزار میلیارد تومانی ابتدای دولت روحانی افزایش سرسام‌آوری پیدا کرده است. اما از این حجم نقدینگی هیچ سهمی به واحدهای تولیدی نرسیده و طبق آمار گمرک در سال‌های اخیر بسیاری از کارخانه به دلیل رکود واردات مواد اولیه مورد نیاز برای تولید را متوقف کرده‌اند. همچنین بسیاری از واحدهای تولیدی فعال هم ترجیح داده‌اند که با ۳۰ در از ظرفیت خود به فعالیت ادامه دهند، بنابراین بسیاری از نیروهای خود را تعدیل کرده‌اند.

 

شاید این مسأله به خوبی دلیل افزایش چشمگیر چک‌های برگشتی برای اقتصاد ایران طی سال‌های فعالیت حسن‌روحانی در قوه‌مجریه باشد. باید دید مسؤولان اقتصادی کشور به خصوص مسؤولان بانک مرکزی که وعده بازگشت اعتبار به چک‌های برگشتی را داده بودند، چه پاسخی برای افزایش شدید میزان چک‌های برگشتی دارند؟ آیا در شرایط فعلی هیچ فعال اقتصادی جرأت استفاده از چک را در فعالیت‌های اقتصادی خود دارد؟