ضرورت ورود جدی دولت و مجلس برای ساماندهی نرخ اجاره‌بها

روایت نرخ سربه‌فلک گذاشته قیمت مسکن و بازار داغ اجاره‌نشینی ضرورت ورود جدی دولت و مجلس برای ساماندهی نرخ اجاره‌بها بازار نابسامان مسکن هر روز توان مالی مردم برای خانه‌دار شدن را کاهش داده و میل به اجاره‌نشینی را از سر ناچاری بیش از پیش می‌کند. آشفتگی بازار اجاره‌بها که این روز‌ها با بحرانی شدن […]

روایت نرخ سربه‌فلک گذاشته قیمت مسکن و بازار داغ اجاره‌نشینی

ضرورت ورود جدی دولت و مجلس برای ساماندهی نرخ اجاره‌بها

بازار نابسامان مسکن هر روز توان مالی مردم برای خانه‌دار شدن را کاهش داده و میل به اجاره‌نشینی را از سر ناچاری بیش از پیش می‌کند.

آشفتگی بازار اجاره‌بها که این روز‌ها با بحرانی شدن شرایط اقتصادی بسیاری از مردم به ویژه اقشار ضعیف و متوسط جامعه را درگیر کرده است نیازمند مکانیزمی برای قاعده‌مند شدن است.

رکود بازار مسکن که به گفته کارشناسان بیش از ۷۰ شغل را درگیر کرده این روز‌ها سربار بخش اجاره‌بها نیز شده است به گونه‌ای که با افزایش هر روزه نرخ‌ها توان مالی مردم برای اجاره خانه‌ای مطلوب آب می‌رود.

متأسفانه با وجود این‌که در سال‌های اخیر با سخت شدن شرایط اقتصادی کشور رهبر انقلاب بار‌ها در خصوص گرانی مسکن هشدار داده و خواهان ورود مسؤولان برای مهار قیمت‌ها هستند اما شاهد انجام اقدامی درخور توجه در این زمنیه نبوده‌ایم.

اکنون با کاهش قدرت خرید مردم خانه‌دار شدن برای بسیاری از اقشار جامعه رویایی دست‌نیافتنی شده به گونه‌ای که مردم به ناچار به اجاره‌بها روی آورده‌اند که در این میان برخی موجران و مشاوران املاک برندگان این بازی ناعادلانه هستند که هر روز با اعمال سلیقه بیش‌تر پول‌های بیش‌تری را به جیب می‌زنند.

با وجود تأکید کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس بر نبود ضابطه مشخص در ایجاد ثبات در نرخ اجاره‌بها اما هیچ اقدام عملی در راستای قاعده‌مند کردن این مهم تاکنون صورت نگرفته است که این خود دغدغه عظیمی برای مردم را رقم زده است.

خلأ مدیریتی در بحث اجاره‌بها مشهود است

عبدالکریم‌حسین‌زاده با انتقاد از وضعیت کنونی بازار مسکن و اجاره‌بها، گفت: اجاره‌بها و قیمت املاک دچار یک حباب عظیم شده و وضعیت مطلوب و درستی ندارد.

به گزارش خانه‌ملت، نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که هر خانوار ایرانی در حدود دوسوم درآمد ماهیانه خود را برای اجاره‌بها یا خرید مسکن کنار می‌گذارد، افزود: سیاست‌گذاری‌های ما در حوزه مسکن درست نبوده و در تبدیل کردن مسکن از یک کالای سرمایه‌ای به کالای مصرفی موفق عمل نکرده‌ایم.

این نماینده مردم در مجلس نهم، با تأکید بر این‌که مردم و بخش زیادی از جامعه بخش اعظمی از دارایی‌های خود را در بخش مسکن سرمایه‌گذاری می‌کنند، تصریح کرد: دولت باید با مدیریت بازار اجاره‌بها و کنترل قیمت املاک براساس سیاست‌گذاری‌های دقیق از حضور دلالان و واسطه‌ها در این بازار جلوگیری کند.

وی با اشاره به عرضه انبوه مسکن در سال‌های اخیر، تأکید کرد: با وجود تولید و عرضه بیش از حد مسکن در سال‌های اخیر متأسفانه در نتیجه ضعف مدیریت و برنامه‌ریزی در این حوزه همچنان قیمت مسکن و اجاره‌بها بالا است که این نشان می‌دهد که دولت خلأ مدیریتی و سیاست‌گذاری را پر نکرده است.

حسین‌زاده با بیان این‌که عدم همکاری وزارت راه و شهرسازی و همچنین شهرداری با یکدیگر مشکلات بخش مسکن را بیش از پیش کرده است، تصریح کرد: تنها وزارت راه و شهرسازی در این بخش دخیل نیست؛ بلکه شهرداری‌ها نیز عاملی بر آشفتگی بازار مسکن هستند که در صورت وحدت‌رویه، وضعیت مسکن به‌طور حتم در کلان‌شهر‌ها قابلیت تثبیت خواهد داشت.

وی با تأکید بر این‌که نباید این گونه تصور شود که شهرداری تهران حکم یک بنگاه املاک یا معاملاتی کلان را در کشور بازی کند، تصریح کرد: شهرداری نیز همسو با دولت باید ورود کرده و با طرح‌های جامع، توسعه‌ای و سطح شهری در راستای ساماندهی به بازار مسکن و اجاره‌بها گام‌ بردارد.

حسین‌زاده افزود: قیمت مسکن و اجاره‌بها از اقتصاد سیاسی و اقتصاد شهری تبعیت کامل می‌کند.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، تأکید کرد: شرکت‌های انبوه ساز در راستای به‌کارگیری منطقی و عقلانی از ظرفیت‌های حوزه مسکن و همین طور آتیه سرمایه‌گذاری‌ها در این حوزه نیازمند برنامه‌ریزی اساسی هستند.

بنگاه‌های معاملاتی به حباب قیمتی اجاره‌بها دامن می‌زنند

علیم‌یارمحمدی با اشاره به آشفتگی بازار اجاره‌بها در فصل نقل و انتقالات، گفت: بنگاه‌های معاملاتی و مشاوران املاک عاملان اصلی تأثیرگذاری بر نرخ اجاره‌بها برای کسب سود بیش‌تر هستند.

نایب‌رییس کمیسیون عمران مجلس، با انتقاد از فعالیت دلالانه بنگاه‌ها و مشاوران املاک در کشور، گفت: بنگاه‌های معاملاتی دامن زننده به حباب‌قیمتی اجاره‌بها هستند.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که ارتباط دادن کاهش نرخ سود بانکی با نرخ اجاره‌بها دیگر دلالی بنگاه‌های معاملاتی در روزهای اخیر بوده است، افزود: بسیاری از مشاوران املاک با اشاره به کاهش نرخ سود بانکی افزایش نرخ اجاره‌بها را امری توجیه‌پذیر می‌خوانند.

وی با تأکید بر این‌که تا سال‌های قبل نرخ اجاره‌بها تابعی از یک چهارم قیمت واحد مسکونی لحاظ می‌شد، تصریح کرد: متأسفانه اکنون این نرخ نیمی از قیمت خانه را شامل می‌شود که برای اقشار متوسط و ضعیف جامعه بسیار رقم بالایی است.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان این‌که بسیاری از بنگاه‌های معاملاتی و موجر‌ها خواهان دریافت رقم بیش‌تری به عنوان اجاره در هر ماه هستند، گفت: با توجه به کاهش نرخ سود بانکی بازار اجاره‌بها ملتهب که در این میان قشر متوسط و ضعیف جامعه برای داشتن سرپناه مجبور هستند درآمد بیش‌تری را صرف اجاره خانه کنند.

یارمحمدی از ورود کمیسیون عمران مجلس به ساماندهی بحث اجاره‌بها خبر داد و گفت: این کمیسیون با دعوت از مسؤولان مربوطه حباب قیمتی در بحث مسکن را از بین خواهد برد.

وی با بیان این‌که باید برخورد قاطعی با نرخ‌های نجومی اجاره‌بها صورت بگیرد، تصریح کرد: هیچ ضابطه و قانونی در بحث تعیین نرخ اجاره‌بها و مسکن درحال حاضر وجود ندارد.

نایب رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: با توجه به رکود موجود در بازار مسکن باید اقدامی ضربتی برای ساماندهی این بازار صورت بگیرد.

کاهش نرخ اجاره‌بها همسو با تورم ضروری است

مجیدکیان‌پور با اشاره به آشفته بازار اجاره‌بها، گفت: با توجه به قرارگرفتن در فصل جابه‌جایی، بازار اجاره‌بها ملتهب شده و اعمال قیمت‌های سلیقه‌ای را شاهد هستیم.

نماینده مردم درود و ازنا در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که از اوایل خرداد تا پایان شهریورماه زمان نقل و انتقالات است، افزود: بی‌برنامگی در بحث تنظیم بازار مسکن فشارهای بسیاری را بر مردم به ویژه اقشار متوسط و ضعیف جامعه تحمیل کرده است.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با تأکید بر این‌که افزایش نرخ مسکن به ویژه در بحث اجاره‌بها با نرخ تورم فاصله فاحشی دارد، تصریح کرد: دولت باید همسو با کاهش نرخ تورم به کاهش نرخ سود بانکی، اجاره‌بها و سایر مؤلفه‌هایی که تأثیرگذاری بر بهبود اقتصادی دارد اقدام کند.

وی با بیان این‌که افزایش نرخ اجاره‌بها باید با نظارت‌های بیش‌تر از سوی وزارت راه و شهرسازی، مشاوران املاک، سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان مالیاتی همراه شود، گفت: بسیاری از افزایش قیمت‌ها در بحث اجاره‌بها نتیجه ضعف نظارت‌ها و اعمال سلیقه است.

کاهش نرخ سود بانکی ملاکی برای قیمت مسکن نیست

کیان‌پور با تأکید بر ضرورت تسریع در ساماندهی بازار مسکن به ویژه اجاره‌بها، افزود: برای تحقق این مهم نیازمند تشکیل کارگروهی از مسؤولان مربوطه هستیم تا مبادی تخلف در زمینه اعمال سلیقه در نرخ‌گذاری‌های مسکن را ببندیم.

وی با بیان این‌که ربط دادن افزایش نرخ اجاره‌بها به کاهش نرخ سود بانکی‌بهانه تراشی برخی برای اعمال افزایش قیمت‌ها است، ادامه داد: نباید کاهش نرخ سود بانکی را ملاکی برای قیمت مسکن در نظر بگیریم.

کیان‌پور تأکید کرد: با توجه به تک رقمی شدن نرخ تورم باید تمامی مؤلفه‌های مرتبط با اقتصاد به این آمار و ارقام نزدیک شود.

حباب قیمتی اجاره‌بها باید شکسته شود

وی با بیان این‌که شکستن حباب قیمتی اجاره‌بها با نزدیک شدن نرخ آن به تورم ممکن می‌شود، گفت: بالا بودن نرخ اجاره‌بها در حالی که کاهش تورم رخ داده منطقی نیست.

این نماینده مردم در مجلس دهم، تأکید کرد: باید زمینه‌سازی برای حضور بخش خصوصی و سرمایه‌هایی که در بانک‌ها سپرده شده‌اند در بخش تولید مسکن صورت بگیرد تا به این ترتیب کمبود واحد مسکونی‌بهانه‌ای برای رشد قیمت مسکن و اجاره‌بها نباشد.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: در حال حاضر ارقامی که برای اجاره‌بها لحاظ می‌شود؛ بسیار بالاتر از میزان ارزش واقعی واحد مسکونی است.

توان پایین مردم برای خرید خانه بازار اجاره‌بها را داغ کرده است

اقبال‌محمدیان با انتقاد از افزایش هر ساله اجاره‌بها و نبود دستگاهی مشخص برای نظارت بر آن، گفت: در موضوع افزایش اجاره‌بها مجموعه‌ای از عوامل بسیار دخیل است و نمی‌توانیم تنها مشاوران املاک را به عنوان این عامل معرفی کنیم.

نماینده مردم رامهرمز و رامشیر در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که حوزه مسکن موتور محرکه اقتصاد کشور است، افزود: هر زمانی که مسکن از رکود خارج شود حرکت‌های خوبی در حوزه اشتغال، اقتصادی و رفع نیازهای مردم شکل خواهد گرفت.

وی با اشاره به تکرار رکود در مسکن هر چند سال یک بار، تصریح کرد: معمولاً در کشور ما مسکن یک خواب ۴ یا ۵ ساله داشته، بعد جهشی بی‌سابقه را تجربه می‌کند که بخشی از این جهش کاذب بوده و با واقعیت‌ها همخوانی ندارد.

جهش‌های کاذب در بحث مسکن نرخ اجاره‌بها را افزایش داده است

محمدیان با بیان این‌که جهش‌های کاذب در بحث مسکن باعث می‌شود که اجاره‌بهای مسکن افزایش یافته و مشکلاتی را برای مردم ایجاد کند، گفت: اقشار کم درآمد جامعه که توان خرید مسکن را نداشته و به اجاره واحد مسکونی روی می‌آورند مهم‌ترین خسارت دیدگان از افزایش نرخ اجاره‌بها هستند.

وی با تأکید بر این‌که با توجه به وضعیت پرداخت‌ها در کشور بسیار از مردم توان خرید مسکن را ندارند، تصریح کرد: نابسامانی وضعیت اجاره‌بها در شرایط فعلی اقتصاد کشور مشکلات زیادی را برای اقشار ضعیف و متوسط جامعه ایجاد کرده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، از تلاش کمیسیون عمران مجلس برای ضابطه‌مند کردن بحث اجاره‌بها خبر داد و افزود: اقدامات خوبی بحث مسکن در کمیسیون عمران مجلس در حال انجام است تا ساماندهی خوبی صورت بگیرد که نهایت آن رضایتمندی مردم خواهد بود.

خلأ ضابطه برای ساماندهی وضعیت اجاره‌بها

قلی‌ا…قلی‌زاده با اشاره به نابسامانی بازار اجاره‌بها در کشور، گفت: نبود ضابطه و قانون مشخص در بحث ساماندهی بازار اجاره‌بها توان مالی مردم برای داشتن سرپناه را هر روز کم‌تر می‌کند.

به گزارش خانه‌ملت نماینده مردم کلیبر، خداآفرین و هوراند در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که رکود موجود در بازار مسکن بسیاری از مشاغل را به آستانه تعطیلی کشانده است، افزود: با خروج مسکن از رکود بازار اجاره‌بها نیز به سمت قیمت تعادلی سوق خواهد یافت.

کاهش نرخ سود بانکی نیز نتوانسته کمکی به ثبات نرخ‌ها در بازار اجاره‌بها کند

وی با تأکید بر این‌که کاهش نرخ سود بانکی نیز نتوانسته کمکی به ثبات نرخ‌ها در بازار اجاره‌بها کند، تصریح کرد: با کاهش نرخ سود بانکی موجر‌ها خواهان اجاره دادن ملک مسکونی خود به صورت اجاره هستند تا رهن تا به این ترتیب بتوانند ماهیانه پول‌هایی را از عواید خانه به جیب بزنند.

قلی‌زاده با بیان این‌که کاهش نرخ سود بانکی تا رسیدن به حد مشخص و همسو با نرخ تورم می‌تواند تا حدودی بازار مسکن را ساماندهی کند، افزود: دولت و حتی مجلس باید در زمینه ایجاد ثبات در نرخ مسکن و اجاره‌بها ورود داشته باشند.

ضرورت تشکیل کارگروهی متشکل از دولت و مجلس برای قاعده‌مند کردن بحث اجاره‌بها

وی از ضرورت تشکیل کارگروهی متشکل از دولت و مجلس برای قاعده‌مند کردن بحث اجاره‌بها خبر داد و گفت: باید با همکاری دولت و مجلس لایحه‌ای مشخص برای ساماندهی بازار اجاره‌بها مصوب شود تا به این ترتیب با ابزارهای قانونی بتوان از نابسامانی بازار اجاره‌بها جلوگیری کرد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان این‌که در حال حاضر متولی مشخصی برای بحث اجاره‌بها در کشور وجود ندارد، افزود: با تدوین طرحی مشخص می‌توانیم متولی مشخصی برای ضابطه‌مند کردن بحث اجاره‌بها و تعیین نرخ‌ها تعیین کنیم.

قلی‌زاده ادامه داد: با اوج‌گیری نابسامانی اقتصادی بسیاری از موجران به فشار آوردن بر مستأجران با اعمال نرخ‌های نجومی اقدام می‌کنند که این به سخت شدن شرایط زندگی مردم منجر می‌شود.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: با قانونمند شدن بحث اجاره‌بها اعمال نرخ‌ها به دلخواه دیگر نخواهد بود و با هر نوع تخلفی در این رابطه برخورهای قانونی صورت خواهد گرفت.