کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعب مصرف آبهای زیرزمینی در برنامه ششم معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با هشدار جدی بودن بحران آب در کشور گفت: امروز شاهد بروز نشست زمین (حتی در شهرها) یا شکافهایی در دل دشتهای کشور هستیم که در واقع زبان فریاد طبیعت است؛ زیرا از این منابع خدادادی بهخوبی […]
کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعب مصرف آبهای زیرزمینی در برنامه ششم
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با هشدار جدی بودن بحران آب در کشور گفت: امروز شاهد بروز نشست زمین (حتی در شهرها) یا شکافهایی در دل دشتهای کشور هستیم که در واقع زبان فریاد طبیعت است؛ زیرا از این منابع خدادادی بهخوبی استفاده نمیشود.
رحیممیدانی در گفتوگو با ایرنا افزود: بحران آب در کشور وجود دارد و بسیار جدی است اما برخورد بدون تعارف با این مسأله مدیریت بحران را میسر میسازد.
این مسؤول بیان داشت: هنر امروز ما باید تغییر روندهای مصرف و اصلاح رویکردها در قبال مسأله آب باشد و باید با خودداری از فریب مردم و بهرهبرداران، نسبت به بستن چاههای غیرمجاز و نجات دشتها همت کنیم.
میدانی اضافه کرد: بحران به وجود آمده در زمینه کیفیت آب و میزان آبهای سطحی در دسترس نیز قابل مدیریت است و پیش از ایران، بسیاری کشورها گرفتاریهای امروز ایران را داشتند که نمونه بارز آن در کالیفرنیای آمریکا بود که مدیریت شد.
وی گفت: اگر امروز آحاد جامعه و مسؤولان دستبهدست هم داده و در مسأله مدیریت بحران آب جدی باشند و به سخنان کارشناسان و دلسوزان آب اعتماد کنند، ارایه پایدار خدمات آب میسر میشود که مطابق با روح اقتصاد مقاومتی و دستیابی به توسعه پایدار و پایداری منابع آب است.
معاون وزیر نیرو گفت: امروز به فنآوریهایی دست یافتهایم که حتی با کاهش مصرف آب میتوان سطح تولید محصول را افزایش داده و به ارتقای بهرهوری آب دست یافت.
وی یادآور شد: محدودیت منابع مالی کشور، امکان تجهیز زمینها به طرحهای آبیاری تحت فشار و نوین در ۵ سال آینده را با شک و شبهه همراه کرده است. در این شرایط، با اصلاح روشهای آبیاری سنتی محصولات کشاورزی میتوان در مصرف آب صرفهجویی کرد.
معاون وزیر نیرو بر لزوم در نظر گرفتن منافع بلندمدت به جای منافع کوتاه مدت توسط بهرهبرداران آب تأکید کرد و گفت: امروز باید این حقیقت را به بهرهبرداران بیاموزیم که تداوم خدمات رسانی منابع آب کشور مستلزم برداشت به اندازه ظرفیت آنهاست اما در طبیعت اگر به هر چیزی بیش از توان و قابلیت آن فشار بیاوریم، ناپایدار شده و از دست میرود.
این مسؤول درباره وضعیت منابع آب زیرزمینی به عنوان یکی از علایم بحران آب یادآوری کرد: طرح «احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی» در شورای عالی آب تعریف شده است و اگر همه مسؤولان اعم از قوهقضاییه و نمایندگان مجلس عزم خود را جزم کنند و با وزارت نیرو همکاری بیشتری داشته باشند، در طول برنامه ششم توسعه کشور این بحران مهارشدنی است.
وی اعلام کرد: مطابق برنامه ششم توسعه قرار است ۱۱ میلیارد مترمکعب در ۵ سال از مصارف آبهای زیرزمینی کشور کاسته شود.
طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی با توجه به مصوبه شورای عالی آب با همکاری مشترک وزارتخانههای کشور، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و همچنین سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور به همراه وزارت نیرو برای مدیریت مصرف آب پیاده میشود.
بر اساس این طرح، در سال ۱۳۹۴ به میزان ۴۷۵ میلیون مترمکعب اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی کنترل میشود که این میزان در ۵ سال به ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب و پس از ۲۰ سال به ۱۱۰ میلیارد مترمکعب میرسد.
تقویت گروههای گشت و بازرسی، تجهیز چاههای کشور به ابزار اندازهگیری و جایگزینی پساب از محورهای عملیاتی این طرح به شمار میرود.
میدانی از اجرا نشدن برخی قوانین در سالهای گذشته انتقاد کرد و گفت: صرف نوشتن قانون برنامه ششم توسعه، مشکل را حل نمیکند و این هشدارها که برخی اوقات بزرگنمایی نیز میشوند، موجب میشود مسأله بحران آب را جدی گرفته و به خود بیاییم.
به گزارش ایرنا، چندی پیش روزنامه «فایننشال تایمز» در مقالهای با عنوان «ایران خشک شد» نوشت: ایران با پیشینه ۷ هزار ساله تا ۲۰ سال دیگر از بیآبی و خشکسالی نابود میشود و از آن بیابانی به جای میماند که هیچ گیاه و جانداری توان زندگی در آن را نخواهد داشت.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، همه اینها در حالی رخ میدهد که ایرانیان در زمینه مهندسی آب در جهان پیشتاز بودند و در دوره هخامنشی فنآوری سنتی کاریز (قنات) اختراع شده بود.
پیش از این وزیر نیرو در گفتوگویی اعلام کرده بود کاهش بارندگی، افزایش دمای هوا، افزایش تبخیر و افزایش جمعیت، منابعی آبی کشور را کاهش و مصرف آنها را افزایش داده است و براین اساس، میزان منابع آب در اختیار هر ایرانی نسبت به گذشته محدودتر شده است .
حمید چیتچیان افزوده بود: مطابق گزارشهای سازمان ملل همه مناطقی که سالیانه کمتر از ۱۵۰۰ مترمکعب آب تجدیدشونده داشته باشند وارد مرحله بحران شدهاند و با این اوصاف ایران اینک در وضعیت بحرانی آب قرار دارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.