ارز و نظام یارانه‌ای!

  حرف‌های خودی و بی‌خودی ارز و نظام یارانه‌ای!    خاطر مبارک‌مان هست که قبلاً برخی از عزیزان می‌فرمودند که همه چیز را به خارج از کشور و تحریم و این قسم چیز‌ها گره نزنید، البته حرف درستی بود، زیرا ریشه مشکلات و بی‌سامانی‌های کشور هم آنقدر گره در گره و کورگره شده است که […]

  حرف‌های خودی و بی‌خودی

ارز و نظام یارانه‌ای!

   خاطر مبارک‌مان هست که قبلاً برخی از عزیزان می‌فرمودند که همه چیز را به خارج از کشور و تحریم و این قسم چیز‌ها گره نزنید، البته حرف درستی بود، زیرا ریشه مشکلات و بی‌سامانی‌های کشور هم آنقدر گره در گره و کورگره شده است که به همه جا ربط پیدا کرده است، داخل و خارج که جای خود دارد!

  به‌نظر می‌رسد کم‌کم باید عزیزانی پیدا شوند و تذکر دهند که همه چیز را به یارانه و اصلاح یارانه‌ها گره نزنند، زیرا که اخیراً دیده شده، برخی مسؤولان و متولیان هر اقدام و قانون و تغییری را بدون معطلی به اصلاح نظام یارانه‌ای گره می‌زنند و فرمایش می‌کنند که این کار در راستای حذف و هدفمند‌سازی و بالابردن اثربخشی و رسیدن حق به حق‌دار در پرداخت یارانه است!

  اخیراً هم که مقام عالی وزارت صمت فرموده‌اند؛ «ما موضوعی به نام حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در کشور نداریم! بلکه قرار است یارانه‌ای که اکنون به نهاده‌های دامی، تخم‌مرغ، لبنیات و… تخصیص پیدا می‌کند، به مصرف‌کننده پرداخت شود. در حقیقت قرار است نوعی اصلاح نظام یارانه‌ای در کشور انجام شود، دولت در این اصلاحیه به جای پرداخت یارانه به صورت غیرمستقیم به نهاده‌ها، آن را به صورت مستقیم به مردم پرداخت می‌کند.

یارانه به جای دارو، به مصرف‌کننده نهایی تخصیص پیدا می‌کند

  تا قبل از شنیدن این بیانات گُهربار، فکر می‌کردیم، دلار ۴۲۰۰ تومانی شده است منبع رانت و فساد و برای همین قرار است برداشته شود، گو اینکه قبل‌تر فکر می‌کردیم که اساساً وظیفه دولت این است که با اقدامات اقتصادی و سیاسی و برنامه‌های درست و درمان، آن دلار آزاد و نیمایی را به این دلار ترجیحی برساند! و ارزش ریال مادرمرده را بهبود بخشد! ولی البته خیلی زود فهمیدیم از اتفاق آن دلار‌های گران، قیمت‌شان درست است و همه عیب و ایراد‌ها از این ریال بی‌عرضه و دلار ارزان است که البته به ناگهان دچار دگردیسی شده و از دلار دولتی و ترجیحی به یارانه تغییر نام و هویت داده است!

  با فرض اینکه قبول نماییم که آن دلار به قول حضرات، یارانه‌ای! قرار است از ابتدای زنجیره سُر بخورد و در آخر زنجیره برسد دست مصرف‌کننده، بهتر نیست عزیزان مسؤول و برنامه‌ریز و همه چیزدان به زبان ساده و من‌عامی فهم بفرمایند این اتفاق قرار است چگونه انجام شود، محاسبات عددی و رقمی آن چگونه است، و اگر قیمت دلار کف بازار بالا رفت، این پرداخت آخر حلقه‌ای فرقی می‌کند و یا همچنان سفت و محکم سرجایش می‌ماند؟ اینکه قرار است از ابتدای سال مالیات بر ارزش‌افزوده از واردات اخذ شود و یا نرخ تسعیر عوارض گمرکی کالاهای وارداتی براساس دلار نیمایی محاسبه شود (به جای دلار دولتی)، خواهشمند است بفرمایند اثرات تورمی این اقدامات چقدر است و در کجا دیده شده و چطور محاسبه و به مصرف‌کننده داده می‌شود؟

  اگر درآمدهای نفتی بیشتر شد، اثر آن را مردم در کجا و با چه فرمول و حساب و کتابی متوجه می‌شوند؟ اگر زبان‌مان لال، دلار ارزان شد، یارانه‌های پرداختی فرقی می‌کند؟ اگر یک‌دفعه تورم افسار پاره کرد و قیمت‌ها کهکشانی شدند، قرار است ملت با این دو ریال یارانه چه گِلی به سر بگیرند، اصلاً وقتی ماهیانه چند ۱۰ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی می‌دهید، می‌توانید به درصد و دهم درصد، بفرمایید اثرات تورمی آن چقدر است؟ سال‌های بعد از ۱۴۰۱، چطور، یارانه‌ها با تورم افزایش پیدا می‌کند یا مثل ۴۵ هزار تومان هدفمندسازی، در جای خود میخکوب می‌شود؟!  

  از آنجا که هوشنگ‌خان بَری از گیر دادن اضافی و غُر زدن و لجبازی است، قصد نداریم بیش از این موضوع را کِش بدهیم، ولی مسؤولان و متولیان و خصوصاً برنامه‌نویسان و برنامه‌ریزان محبت کنند به جای شرح و تفسیر و توضیح، سند مالی و فرمول‌هایی که منتج به این تکالیف بودجه پیشنهادی شده را ارائه فرمایند. آنقدر متخصص و کاربلد و صاحب‌نظر در این کشور هست که درست و غلط و قوت و ضعف آن را معلوم کند.  

 

    

                                             هوشنگ‌خان