تعامل با صنعت خودروسازی در دنیا میتواند به ارتقای کیفیت خودرو کمک کند سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس، با اشاره به بیانات اخیر مقاممعظمرهبری در مورد کیفیت صنعت خودروسازی کشور گفت: وضعیت خودروسازی کشور بهگونهای است که هم خودروسازان و هم خریداران خودرو ناراضی هستند، خودروسازان میگویند؛ مواداولیه ساخت خودرو را به صورت […]
تعامل با صنعت خودروسازی در دنیا میتواند به ارتقای کیفیت خودرو کمک کند
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس، با اشاره به بیانات اخیر مقاممعظمرهبری در مورد کیفیت صنعت خودروسازی کشور گفت: وضعیت خودروسازی کشور بهگونهای است که هم خودروسازان و هم خریداران خودرو ناراضی هستند، خودروسازان میگویند؛ مواداولیه ساخت خودرو را به صورت آزاد خریداری میکنند و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته و ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارند با این شرایط قادر به ارتقای کیفیت خودرو مطابق با استاندارهای جهانی نیستند. به گزارش از ایرنا، روحا… جانی عباسپور؛ سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس، اظهار داشت: خریداران خودرو هم از افزایش بیرویه خودرو ناراضی هستند و میگویند خودرو با قیمتی گران به آنها فروخته میشود و کیفیتهای لازم را ندارد. نماینده مردم بویین زهرا در مجلس، با بیان اینکه خودروهای ترابری مجلس هم برای تعمیر دوباره به شرکتهای خودروسازی ارجاع شدند، گفت: با توجه به شرایط کنونی صنعت خودروسازی کشور باید ارتقای کیفیت خودروها را در دستور کار خود قرار دهد. البته موارد متعددی وجود داردکه این شرکتها هیچگونه همتی برای ارتقای کیفیت ندارد و مردم هم به شدت از این موضوع ناراحت هستند. عباسپور؛ یادآور شد: در سال ۸۶ با تصویب قانون حمایت از مصرفکنندگان تولید خودرو، وزارت صمت مکلف شدکه نسبت به ارتقای کیفی و رقابتی بودن در خودرو سیاستگذاری کند، اما هیچ دستاورد قابلتوجهای در این زمینه مشاهده نمیشود.
تذکر رهبر معظم انقلاب در مورد کیفیت صنعت خودرو در راستای مطالبات مردمی است
نماینده مردم بوئینزهرا، با اشاره به فرازی از بیانات رهبر انقلاب در دیدار با تولیدکنندگان داخلی، گفت: مقاممعظمرهبری با اشرافیتی که نسبت به حوزه مدیریتی کشور دارد، اطلاعات و اخبار حوزههای مختلف را رصد میکنند و میدانند که مردم از وضعیت صنعت خودروسازی در کشور ناراحتند که در راستای مطالبات مردمی نسبت به ارتقای کیفیت خودرو تذکر دادند که باید اقدامات اساسی در این زمینه صورت گیرد. سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس، تصریح کرد: وزیر صمت برنامهای در این حوزه برای کمیسیون صنایع و معادن مطرح کردند که تحولی است و برای اصلاح ساختار در این حوزه برنامههایی دارند که در ۱۴۰۴ به موقعیت مناسبی در حوزه استانداردسازی جهانی برسند، اما این زمانبندی طولانی است. نماینده مردم بویین زهرا، با ارائه راهکار در این زمینه، گفت: برای ارتقای کیفیت خودرو باید تعامل دانشگاه و صنعت شکل گیرد و نخبههای دانشگاهها از جمله صنعتیشریف، خواجهنصیر، علموصنعت و امیرکبیر در این زمینه با صنعت خودروسازی همکاری کنند. عباسپور؛ اضافه کرد: ما در مجلس نهم تصویب کردیم که سازمان استاندار کشور از زیر نظر وزارت صمت خارج شود تا با استقلال کامل بتواند اعمال استاندارد داشته باشد که در این زمینه نیاز به توجه بیشتری است و اگر اعمال استاندارد ۸۵گانه با کنترل و نظارت دقیق صورت میگرفت قطعاً کیفیت خودرو اینگونه نبود. سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن، تعامل با صنعت خودروسازی در دنیا را از دیگر برنامههایی دانست که میتواند به ارتقای کیفیت خودرو کمک کند و گفت: سابقه صنعتی موشکی ایران حدود ۳۰ سال است، اما سابقه صنعت خودروسازی بیش از ۵۰سال است، ولی نوآوری و خلاقیت در صنعت دفاعی به موقعیت و جایگاهی رسیده است که دشمنان از ظرفیت دفاعی کشور ناراحت هستند، قطعاً در حوزه خودروسازی هم میتوانیم به این موقعیت و جایگاه برسیم. وی افزود: عمده سهامداران خودروسازی، بخشخصوصی هستند، سهام دولت در سایپا ۱۷درصد است. باید هیأت مدیره و مدیرعامل از سوی بخشخصوصی تعیین شود. کمیسیون صنایع معادن هم در این زمینه ورود کرده است و از وزیر صمت خواسته است که هیأت مدیره و مدیرعامل این دو شرکت خودروساز کشور از طرف بخشخصوصی انتخاب و اداره شوند. قطعاً واگذاری به بخشخصوصی میتواند به ارتقای کیفیت خودرو در کشور کمک کند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.