تهدید بانک‌های خصوصی توسط بانک مرکزی

  مینا عسکری- مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی با اعلام این‌که بانک‌ها مکاتبه‌ای برای کارت اعتباری خرید کالای ایرانی با این بانک نداشته‌اند، گفت: نسبت تسهیلات پرداختی به سپرده‌گذاری بانک‌ها ۱۰۵٫۶ درصد شده است. به گزارش خبرنگار مناقصه‌مزایده، سید علی اصغر میرمحمد صادقی در نشستی خبری در بانک مرکزی در مورد آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات […]

 

مینا عسکری- مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی با اعلام این‌که بانک‌ها مکاتبه‌ای برای کارت اعتباری خرید کالای ایرانی با این بانک نداشته‌اند، گفت: نسبت تسهیلات پرداختی به سپرده‌گذاری بانک‌ها ۱۰۵٫۶ درصد شده است.

به گزارش خبرنگار مناقصه‌مزایده، سید علی اصغر میرمحمد صادقی در نشستی خبری در بانک مرکزی در مورد آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات به طرح خرید خودرو در راستای اجرای طرح‌های دولت برای تسریع خروج از رکود گفت: بانک مرکزی تأمین مالی ۱۱۰ هزار خودرو را برعهده گرفته بود. براساس عملکرد، تاکنون ۹۹ هزار و ۸۰۲ خودرو برای ۵ بانک به مبلغ ۲۱ هزار و ۷۲۲ میلیارد ریال تأمین مالی شده است.

مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی با بیان این‌که براساس اعلام وزیر صنعت ۱۲۹ هزار و ۹۷۵ خودرو در این طرح ثبت‌نام شد اما سقف تعهدات ما ۱۱۰ هزار خودرو بود، افزود: بر این اساس، قرار بود ۱۹ هزار و ۹۷۵ خودرو توسط خودروسازان تأمین مالی شود اما در نهایت با مساعدت و دستور رییس کل بانک مرکزی و تأمین اعتبار کمیسیون اعتباری بانک مرکزی، قرار شد بانک مرکزی برای تأمین این تعداد خودرو خط اعتباری با نرخ ۱۹ درصد و نه ۱۶ درصد در اختیار بانک‌ها قرار دهد و بانک‌ها نیز با نرخ ۲۱ درصد این تعداد خودرو را تأمین مالی کنند اما در نهایت خودروسازان ملزم هستند که با نرخ ۱۶ درصد، خودرو را در اختیار مشتری قرار دهند، در اصل این اعتباردهی با این شرط صورت گرفته است و اقدامات نهایی آن به زودی با بانک‌ها و خودروسازان هماهنگ خواهد شد.

وی در مورد روند پرداخت اعتبار به کالاهای واسطه‌ای گفت: ۲۱ هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال خط اعتباری در این زمینه به بانک‌ها پرداخت شد که این به این معناست که صنعت و تولید‌کنندگان می‌توانند کالاهایی که در انبار دارند را به صورت چکی، قراردادی و غیره و با تنزیل نزد بانک‌ها به فروش برسانند.

وی با بیان این‌که اولویت اول بخش اعتباری بانک مرکزی پرداخت وام قرض‌الحسنه به ویژه قرض‌الحسنه ازدواج است، گفت: مانده سپرده این بخش در پایان دی‌ماه سال ۹۳ در کل سیستم بانکی ۲۷۹ هزار میلیارد ریال و مانده تسهیلات پرداختی در همین مدت زمان ۲۹۵ هزار میلیارد ریال بوده، یعنی نسبت تسهیلات پرداختی به سپرده‌ها ۱۰۵٫۶ درصد بوده است.

این مقام مسؤول در بانک مرکزی با بیان این‌که این بدان معناست که بانک‌ها بیش از آن‌که سپرده قرض‌الحسنه جذب کرده‌اند در بخش‌های مختلف تسهیلات پرداخته‌اند، افزود: مانده سپرده در پایان دی‌ماه ۹۴ در همین بخش ۳۳۴ هزار میلیارد ریال و مانده تسهیلات ۳۵۷ هزار میلیارد ریال بوده، یعنی نسبت تسهیلات پرداختی به سپرده‌ها ۱۰۷ درصد است، این در حالی است که بانک‌ها باید ۱۰ درصد آن را به عنوان سپرده قانونی نزد بانک مرکزی سپرده‌گذاری کنند. بر این اساس این رقم قانوناً باید ۹۰ درصد باشد در حالی که الان ۱۷ – ۱۸ درصد بالاتر است.

وی با اعلام این‌که از ابتدای امسال تا ۳۰ بهمن ماه به ۷۲۱ هزار نفر تسهیلات ازدواج دادیم، یعنی ۲۵ هزار میلیارد ریال منابع در این بخش مصرف شده است، گفت: بخش اعظم وام‌های پرداختی ازدواج ۳ میلیون تومانی و تعداد کمی از آن‌ها ۵ میلیون تومانی بوده است. در حال حاضر ۴۳۱ هزار نفر در نوبت دریافت تسهیلات در این بخش هستند و ۲۱۱ هزار نفر نیز تعیین شعبه شده‌اند.

میرمحمدصادقی در مورد آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات به طرح‌های نیمه تمام مسکن مهر گفت: ۸۰۰ هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام بود که خط اعتباری ۵۰۰ هزار میلیارد ریالی به خطوط اعتباری ۵۵۵ هزار میلیارد ریالی مسکن مهر برای اتمام طرح‌های نیمه تمام افزوده شد.

وی با تأکید بر این‌که در سال ۹۵ پرونده مسکن مهر در وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی بسته می‌شود، تصریح‌کرد: مبلغ وام را نیز از ۲۵ میلیون تومان به ۳۰ میلیون تومان افزایش دادیم، در عین حال بانک‌های تجاری برای اعطای وام خرید مسکن ممنوعیت داشتند که برای ایجاد رونق خرید، لغو ممنوعیت اعلام شد.

مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی ادامه داد: اعطای تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن روستایی به تعداد ۲۰۰ هزار واحد مسکونی جزو تکالیف بود که با سقف فردی ۱۵ میلیون تومان پرداخت شد.

میرمحمدصادقی، اقدام دیگر بانک مرکزی را ساماندهی مؤسسات غیرمجاز دانست و توضیح داد: بانک مرکزی دیگر نگران تأثیرگذاری این مؤسسات در بازار پولی کشور نیست. در اصل نگرانی‌های زیادی در این زمینه با ساماندهی مؤسسات بزرگ دیگر وجود ندارد.

مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی، برنامه دیگر را خروج از انجماد دارایی‌های بانک‌ها ذکر کرد و گفت: با توجه به رکود، دارایی‌های بانک‌ها منجمد شده اما وصول مطالبات بانک‌ها به آن‌ها در جهت تسهیلات‌دهی کمک می‌کند، انجماد دارایی‌های بانک‌ها هزینه‌هایی برای آن‌ها در پی دارد. در عین حال بانک‌ها باید با ۴۰-۵۰ درصد منابع جور صددرصدی را بکشند، بنابراین بانک مرکزی به این قضایا ورود کرد.

مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی از پرداخت ۵ هزار و ۱۶۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال‌زایی در ۹ ماهه ابتدای امسال خبر داد و افزود: در ۶ ماهه سال ۹۴ در بخش مشاغل خانگی ۱۵۹ میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده است.

 

وی گفت: براساس دستورالعمل اجرایی مصوب هیأت مدیره، بانک‌ها اجازه دارند بخشی از منابع قرض‌الحسنه خود را به‌کارکنان پرداخت کنند اما با توجه به کمبود منابع و متقاضیان زیاد در صف، بانک مرکزی آن‌ها را مکلف کرد که این منابع فقط بخش تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج پرداخت شود. بر این اساس برخی بانک‌های خصوصی با بانک مرکزی در بخش پرداخت وام ازدواج قرض‌الحسنه همکاری نمی‌کردند، بنابراین بانک مرکزی آن‌ها را تهدید کرد که اگر این کار را انجام نمی‌دهند، دیگر نباید سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز افتتاح کنند.