باید بر روی رانت‌خواران حساس باشیم

یک اقتصاددان باید بر روی رانت‌خواران حساس باشیم یک اقتصاددان گفت: امروز رسانه‌های کشور و افراد شاخص نباید برای کسب درآمد حساسیت ایجاد کنند بلکه باید برای نوع درآمد حساسیت ایجاد شود. برای مثال ما باید به شدت بر روی رانت‌خواران حساس باشیم، اما نباید جلوی کسی که از فن و مغزش استفاده می‌کند دست‌انداز […]

یک اقتصاددان

باید بر روی رانت‌خواران حساس باشیم

یک اقتصاددان گفت: امروز رسانه‌های کشور و افراد شاخص نباید برای کسب درآمد حساسیت ایجاد کنند بلکه باید برای نوع درآمد حساسیت ایجاد شود. برای مثال ما باید به شدت بر روی رانت‌خواران حساس باشیم، اما نباید جلوی کسی که از فن و مغزش استفاده می‌کند دست‌انداز ایجاد کنیم او حقش است که حقوق بالا دریافت کند.

عبدالحسین‌ساسان در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که حقوق‌های نجومی در قرن ۲۱ اجتناب‌ناپذیر است، اظهار‌ کرد: در کشور ما مشکل از مالیات‌ها است، زیرا موجب می‌شود پول‌‌ها بی‌دلیل در یک حساب انباشت شود. اگر قرار است کسی حقوق نجومی بگیرد، باید واقعاً‌ برای یک کار مهم و ایجاد ایده باشد که موجب تولید شده و در کنار آن هنگام گرفتن حقوق بالا نظام مالیاتی باید ۸۰ درصد این حقوق را به خزانه دولت ببرد.

این استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان مشکل اقتصاد کشور را در سیستم اقتصادی و نظام مالیاتی دانست که قادر نیست نسبت به حقوق و استفاده افراد از امکانات مالیات وضع کند، ادامه‌ داد: مالیات کشور باید هزینه تمدن، آسفالت، پارک و سد را از کسانی که بیش‌ترین بهره‌برداری را دارند و تولید بالایی می‌کنند بگیرد.

ساسان با اشاره به این‌که جهان امروز جهانی است که به شدت از لحاظ حقوق و درآمد متفاوت شده و در آن یک پسر ۲۰ و اندی ساله می‌تواند ثروتمند‌ترین مرد آمریکا و جهان شود، تصریح‌ کرد: جهان ما جهانی است که نام‌های بزرگ ثروت مثل خانواده شوستر‌ها و اوناسیس‌‌ها و… دیگر اسمی ندارند و جوانان ۲۰ تا ۳۰ ساله نفرات اول ثروتمند جهان را تشکیل می‌دهند البته نظام مالیاتی نیز به میزان دریافتی آن‌‌ها مالیات دریافت می‌کند.

وی به اشکال دیگر نظام اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: اقتصاد دولتی یکی از مهم‌ترین موانع اقتصادی است. چرا بانک‌های ما دولتی است در حالی که در دنیا فقط بانک‌های مرکزی دولتی هستند؟ چون وقتی بانک‌ها مؤسسه خصوصی باشد، قطعاً‌ افراد بدون رانت فعالیت کرده و آن‌‌ها که بانک را نجات می‌دهند باید پاداش بیش‌تری بگیرند و مالیات بدهند.

این اقتصاددان با بیان این‌که امروز حقوق نجومی از بانک‌های دولتی و یا خصولتی خارج شده است که همگی به واسطه رانت ایجادشده نه ارزش‌افزوده واقعی افزود: این افراد که امروز در ایران حقوق نجومی گرفتند از مغزشان استفاده نکرده و فقط از رابطه خود ثروت ایجاد کرده‌اند و با ریاکاری و ظاهرسازی به چنین حقوقی دست‌یافته‌اند و به هیچ تعهدی پایبند نبوده‌اند.

ساسان تأکید‌ کرد: چرا ما بانک خصولتی داریم؟ اگر بانک‌های ما خصوصی بود به کسی چنین پولی تحویل داده نمی‌شد چرا چون قطعاً‌ پول بی‌مهابا در هیچ ارگان خصوصی خرج نمی‌شود.

وی اظهار‌کرد: باید یک‌سری سؤالات را در کشور خود حل کنیم. این‌که آیا ما می‌خواهیم در کشور برنامه‌نویس و تولیدکننده بزرگ داشته باشیم یا می‌خواهیم از آن‌چه در خارج تولید می‌شود استفاده کنیم؟ مثلاً می‌خواهیم سلاطین فولاد، نرم‌افزار و سخت‌افزار جهان را در کشور خود داشته باشیم یا خیر؟ باید بپذیریم که افراد باهوش که توانایی طراحی ایده دارند و موجب افزایش ارزش‌افزوده شرکت‌ها می‌شوند و ثروت تولید می‌کنند درآمد بالایی داشته باشند.

این استاد دانشگاه تأکید ‌کرد: نباید اجازه داد که از طریق رانت و رابطه چنین پول‌های به دست آید چراکه این مسیر نه‌تنها قابلیت به شمار نمی‌آید بلکه دست‌انداز اقتصاد کشور خواهد شد. امروز مسابقه‌های دنیا فقط در میادین ورزشی و المپیک نیست. امروز کشوری پیروز مسابقات در جهان است که ثروتمند واقعی بیش‌تری را در خود جای داده باشد.

ساسان اضافه‌کرد: در واقع ملتی برجسته است که تعدادی از بهترین و بیش‌ترین ثروتمندان را در اختیار داشته باشد. پس با این هدف ما باید در ۱۰ سال آینده در یک‌هزار نفر ثروتمند اول دنیا یک نفر را داشته باشیم. البته ثروتمند واقعی کسی است که به میزان مالیات پرداختی و کمک‌های خیرخواهانه خود افتخار کند.

وی تأکید ‌کرد: امروز رسانه‌های کشور و افراد شاخص نباید برای کسب درآمد حساسیت ایجاد کنند بلکه باید برای نوع درآمد حساسیت ایجاد شود برای مثال ما باید به شدت بر روی رانت‌خواران حساس باشیم، اما نباید جلوی کسی که از فن و مغزش استفاده می‌کند دست‌انداز ایجاد کنیم او حقش است که حقوق بالا دریافت کند.

 

این اقتصاددان با اشاره به این‌که فرد قابل باید درآمد داشته باشد، اما بدون رانت، شفاف و مالیات بدهد، خاطرنشان ‌کرد: آن‌هایی که لایق هستند باید بیش از من درآمد داشته باشند و من نباید از چنین موضوعی ناراحت باشم در واقع باید هر کسی به سهم خودش پول بگیرد، اما باید بر درآمد‌ها مالیات عادلانه وضع گردد.