۱۳ فروردینماه ۱۴۰۱ وزیر صمت برای دومینبار پس از صدور فرمان هشت مادهای رئیسجمهوری در حوزه خودرو، با حضور در گروههای صنعتی ایرانخودرو و سایپا، ضمن بازدید از پارکینگ، واحد مونتاژ و مرکز تحقیق، طراحی و توسعه؛ روند حمل و تحویل خودروهای این دو مجموعه و فرآیند کاهش خودروهای کف پارکینگها را بررسی و اجرای […]
۱۳ فروردینماه ۱۴۰۱ وزیر صمت برای دومینبار پس از صدور فرمان هشت مادهای رئیسجمهوری در حوزه خودرو، با حضور در گروههای صنعتی ایرانخودرو و سایپا، ضمن بازدید از پارکینگ، واحد مونتاژ و مرکز تحقیق، طراحی و توسعه؛ روند حمل و تحویل خودروهای این دو مجموعه و فرآیند کاهش خودروهای کف پارکینگها را بررسی و اجرای دستورات هشت مادهای رئیسجمهوری را پیگیری کرد. به گزارش ایرنا، به نظر میرسد یک ماه پس از دستورات رئیسجمهوری به خودروسازان بهمنظور افزایش کیفیت و مشتریمداری، ایرانخودرو و سایپا با هدایت وزارت صمت اقداماتی انجام دادهاند، مردم در سال ۱۴۰۱ خدمات بهتری از خودروسازان خواهند دید. در این زمینه، رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازی خودروی کشور، افزود: اینکه در یک ماه اخیر دو بار وزیر صنعت،معدنوتجارت در خودروسازیها حضور یافته، نشاندهنده پیگیری امور برای دست یافتن به اهداف تعیین شده و رفع مشکلات موجود است. محمدرضا نجفیمنش؛ با اشاره به تغییر سیاستها در این حوزه، خاطرنشانکرد: قبلاً سیاست این بوده که تولید هرچند به صورت ناقص انجام شود، هرچند آمار تولید در این شرایط بالا بود اما خودروها تجاری نمیشد و به دست مصرفکننده نمیرسید و حتی شاهد افزایش خودروهای ناقص در کف به ۱۷۰ هزار دستگاه هم بودیم. این مقام صنفی، ادامه داد: امروز سیاست بر این شده که خودروها کامل تولید شوند و به کف پارکینگها وارد نشوند که سیاست قابل قبولی است، هرچند به قطعهسازان فشار وارد میشود. وی تصریح کرد: در این صورت و تولید خودروهای کامل، مشتریان به خودروهای خود خواهند رسید و حباب قیمتها در بازار کاهش خواهد یافت؛ بنابراین رضایت نسبی بیشتری حاصل خواهد شد. نجفیمنش؛ بیان داشت: توان تولید برای تحقق این سیاست وجود دارد، اما در تأمین برخی چیپستهای وارداتی که تولید داخل نیز ندارند، مشکل وجود دارد. با این حال با تلاشها و برنامهریزی انجام شده، هر تعداد چیپست که موجود است وارد خطوط تولید خواهد شد. رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازی خودرو، یادآوری کرد: چیپستها امروز به مشکل اساسی فراروی خودروسازان بزرگ تبدیل شده و حتی کاهش ۲۰ درصدی تولیدات جهانی را به دنبال داشته است. وی اضافهکرد: در این زمینه سرمایهگذاریهای جدیدی در سطح جهان انجام شده است، اما رسیدن به وضعیت نرمال در این زمینه دستکم یک سال زمان خواهد برد. نجفیمنش؛ با اشاره به هشت فرمان رئیسجمهوری به خودروسازان، معتقد است: اگر فقط همان مورد هشتم یعنی واگذاری مدیریت خودروسازان به بخشخصوصی اجرایی شود، سایر هفت مورد دیگر نیز قابلیت اجراء خواهد داشت. این مقام صنفی، با اشاره به افزایش هزینههای کارگری در سالجاری، ابراز امیدواری کرد اثر این افزایش هر چه زودتر در قراردادهای بین خودروسازان و قطعهسازان دیده شده و قراردادهای بهروزرسانی شود.
آمادگی برای تولید خودروهای جدید
رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازی، درخصوص خروج خودروهای تیبا، پژو۴۰۵ و سمند از خط تولید سایپا و ایرانخودرو در سالجاری، از آمادگی کامل قطعهسازان برای تأمین قطعات خودروهای جدید خبر داد. به گزارش مناقصهمزایده، وی همچنین با اشاره به تلاش خودروسازان برای پرداخت بخشی از مطالبات قطعهسازان در ایام پایانی سال ۱۴۰۰، گفت: در این زمینه فقط چند شکایت به انجمن واصل و به همه آنها رسیدگی شد. براساس این گزارش، روز گذشته سیدرضا فاطمیامین؛ وزیر صمت، در بازدید از گروه صنعتی ایرانخودرو ضمن مناسب خواندن اقدامات این مجموعه در اجرای فرامین رئیسجمهوری، گفت: کاهش خودروهای پارکینگ ایرانخودرو به ۲۵ هزار دستگاه در پایان فروردینماه، فراتر از فرمان صادرشده و بسیار مناسب است. وی با تأکید بر نظارت بر فرآیندهای کیفی محصولات، افزود: با کاهش مدت زمان پرداخت به قطعهسازان، امکان مطالبه کیفیت توسط خودروساز به راحتی امکانپذیر خواهد بود. در این زمینه لازم است ردهبندی سازندگان و ردیابی قطعات نیز با دقت دنبال شود. فاطمیامین؛ بر لزوم استفاده از ظرفیت ناوگان حمل ریلی تأکید کرد و بیان داشت: ایرانخودرو میتواند با طرح موضوع و پیگیری از طریق معاونت مربوط در وزارتخانه، از ظرفیت حمل ریلی برای انتقال محصولات خود استفاده کند که این موضوع سبب کاهش هزینههای حملونقل و لجستیک خواهد شد. وزیر صمت، افزایش مدت گارانتی محصولات ایرانخودرو به سه سال یا ۶۰ هزار کیلومتر پیمایش را نیز از دیگر اقدامات این شرکت در راستای اجرای فرامین رئیسجمهوری دانست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.