بازار لپ‌تاپ آنقدری راکد است که شاید افزایش قیمت در آن اجراء نشود!

رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه بازار لپ‌تاپ آنقدری راکد است که شاید افزایش قیمت در آن اجراء نشود!  رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه، با بیان اینکه تغییر در روند عوراض گمرک بر همه کالاهای حوزه فناوری آی‌تی مخصوصاً آی‌تی اثر دارد از احتمال افزایش قیمت پنج تا شش درصدی لپ‌تاپ خبر داد. او همچنین تأکید […]

رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه

بازار لپ‌تاپ آنقدری راکد است که شاید افزایش قیمت در آن اجراء نشود!

 رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه، با بیان اینکه تغییر در روند عوراض گمرک بر همه کالاهای حوزه فناوری آی‌تی مخصوصاً آی‌تی اثر دارد از احتمال افزایش قیمت پنج تا شش درصدی لپ‌تاپ خبر داد. او همچنین تأکید کرد بازار لپ‌تاپ آنقدر راکد است که شاید فروشندگان از این افزایش قیمت صرف‌نظر کنند. محمدرضا فرجی؛ با اشاره به اینکه عوارض گمرکی تا سال گذشته براساس نرخ ۴۲۰۰ تومانی دریافت می‌شد، گفت: «براساس بخشنامه سال جدید بعد از این عوارض گمرکی براساس ارز نیمایی دریافت خواهد شد. در این روند تعهد داده می‌شود که ما‌به‌التفاوت پرداخت شود و این موضوع روی همه کالاها اثر دارد»  فرجی؛ در ادامه توضیحات خود با پاسخ به این پرسش دیجیاتو، مبنی براینکه این روند چقدر منجر به افزایش قیمت لپ‌تاپ خواهد شد، با اشاره به اینکه تغییر و تحول در جریان عوارض گمرکی در نهایت منجر به افزایش قیمت پنج تا شش درصدی کالاهای آی‌تی خواهد شد، گفت: «شرایط رکودی در بازار به شکلی است که فعالان این صنف امکان دارد در نهایت برای رونق به بازار و فروش محصولات خود حتی این میزان از افزایش را هم اجرایی نکنند.»

 افزایش قیمت با ورود اولین خروجی گمرک به بازار

فرجی؛ همچنین در پاسخ به این پرسش که با توجه به تغییری که در روند عوارض گمرکی ایجاد شده باید از چه زمانی شاهد افزایش قیمت در محصولاتی مثل لپ‌تاپ باشیم، گفت: «این افزایش قیمت اصولاً با اولین خروجی بار از گمرک خود را نمایان می‌کند.»  در چنین شرایطی یکی از مشکلاتی که اغلب بازار و مصرف‌کننده با آن مواجه می‌شوند افزایش قیمت‌هایی بیشتر و فراتر از آن چیزی است که توسط اتحادیه اعلام شده. همین موضوع نیز منجر به سردرگمی مصرف‌کنندگان در بازار می‌شود.  اما سؤال این است که آیا تلاشی برای کنترل چنین روندی انجام شده است؟ فرجی؛ در پاسخ به این پرسش با تأکید بر اینکه در چنین شرایطی از ثبات بازار و مصرف‌کننده حمایت خواهد شد، گفت: «مردم می‌توانند هر افزایش قیمت خارج از چارچوبی را به اطلاع تعزیرات برسانند و از این مسیر شکایت خود را پیگیری کنند.»  او با تأکید بر اینکه اتحادیه نیز با قدرت و جدیت این موضوع را پیگیری خواهد کرد، گفت: در شرایطی که همه سطوح جامعه به لحاظ اقتصادی تحت فشار هستند باید از هر نوع سوءاستفاده‌ای جلوگیری کرد. از همین‌رو اتحادیه نیز همه تلاش خود را خواهد کرد مردم تحت فشار نباشند و عده‌ای از این موضوع سودجویی نکنند.»

 بازار آنلاین یا بازار سنتی؟

کدام بازار در چنین شرایطی برای خرید مصرف‌کننده مناسب‌تر است؟ انتخاب و خرید کالایی مثل لپ‌تاپ آن هم در شرایطی که به هر حال قرار است با افزایش قیمت چهار تا پنج درصدی مواجه شویم از بازار آنلاین مناسب‌تر است یا بازارهای فیزیکی و سنتی.  رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه، با اشاره به اینکه هر فروشنده‌ای با حضور در سایت‌های مارکت‌پلیس امکان فروش کالا را پیدا خواهد کرد، گفت: «برخی موارد فروشنده‌ای که در مارکت پلیس فعالیت می‌کند حتی جواز کسب اتحادیه مربوطه را ندارد. این روند بر خلاف قانون است و امنیت خرید را کاهش می‌دهد.»  به گفته او؛ مسائلی مربوط به اصالت کالا یا حتی تغییر برخی قطعات مثل آداپتور توسط چنین فروشنده‌هایی روند را به سمتی برده که پیشنهاد خرید کالایی مثل لپ‌تاپ از طریق فروشگاه‌های فیزیکی بیشتر توصیه می‌شود. فرجی؛ با تأیید اظهار نظر فروشگاه‌های آنلاین که اتحادیه‌های سنتی را سختگیرانه‌تر توصیف می‌کنند، گفت: «ما در اتحادیه صنف فناوران رایانه به دلیل تجربه متفاوت انتخاب ما سختگیری بیشتر برای اعضای اتحادیه و نظارت بیشتر بر روند عملکرد آنها است. همین موضوع منجر به آن شده که هر شکایتی که از طرف مصرف‌کننده مطرح شود با توجه و حساسیت بیشتری پیگیری شود.» او بر این باور است که اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی در موارد نادری به نفع صادرکننده حکم می‌دهد و این در حالی است که اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران همه موارد شکایت را با جزییات و ریزبینی کامل مورد تحلیل و بررسی قرار می‌دهد و اغلب رای به نفع مصرف‌کننده صادر می‌شود.

تغییر روند کار در گمرک بر همه محصولات حوزه اثر دارد

افزایش قیمت بعد از تغییر روند نرخ گمرکی از ارز ۴۲۰۰ تومانی به ارزنیمایی بر همه کالاها اثرخواهد داشت. در این بین با توجه به بررسی کالاهای حوزه فناوری اطلاعات، باید دید این اثرگذاری بر کالاهای دیگر همچون مودم با قطعات کامپیوتری به چه میزان است. فرجی؛ در پاسخ به این پرسش تأکید کرد هر آن‌چیزی که واردات آن از مسیر گمرک انجام شود از این افزایش قیمت تأثیرپذیری خواهد داشت. او در ادامه توضیحات خود با تأکید بر اینکه در بین این گروه از کالاها لپ‌تاپ پرمصرف‌تر است، گفت: «شایعه‌ای به راه افتاده بود که براساس آن اعلام شده بود قیمت لپ‌تاپ بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش خواهد داشت. این در حالی است که بررسی‌های اتحادیه نشان داد در نهایت افزایش قیمت نهایتاً بین پنج تا شش درصد خواهد بود.»  اثرگذاری این افزایش قیمت بر بازار کالاهای استوک یا دست‌دوم را هم نباید فراموش کرد. فرجی؛ هم در این باره با پاسخ به پرسش دیجیاتو مبنی بر اینکه این روند چه تأثیری بر بازار کالاهای استوک خواهد داشت، گفت: «کالاهای استوک از مبادی غیرقانونی وارد می‌شوند و درواقع به دلیل قاچاق بودن تحت‌تأثیر این موضوع نخواهند بود، اما به هر این امکان هم وجود دارد که تحت‌تأثیر همین میزان از افزایش قیمت پنج تا شش درصدی قرار بگیرند.»  فرجی؛ اما بر اثرگذاری این موضوع بر جریان رونق بازار قاچاق هم تأکید کرد و گفت: «مسائلی از این دست ممکن است منجر به افزایش واردات کالای قاچاق هم شود.»

 تولید داخل یا راهی برای تعطیلی واردات

او همچنین در بخش دیگری از توضیحات خود در پاسخ به این پرسش که آیا جریان تولید بومی در حوزه لپ‌تاپ به تازگی مورد توجه قرار گرفته و این موضوع خود چقدر می‌تواند منجر به افزایش قیمت لپ‌تاپ‌های خارجی شود، گفت: «حقیقت این است که ما اساساً تولید لپ‌تاپ در کشور نداریم و آنچه مطرح است مونتاژ قطعات خارجی است که البته ما همین روند را هم به مثابه تولید مورد حمایت قرار می‌دهیم و امیداوریم در کشور کمپانی‌های مادر به تولید بپردازند.» فرجی، تولید لپ‌تاپ را پروسه‌ای بسیار حساس و هزینه‌بر توصیف کرد و گفت: تولیدکنندگان بزرگ لپ‌تاپ در دنیا هر فصل محصول جدیدی به بازار ارایه می‌دهند و هزینه‌بر بودن این خط تولید از آنجایی که محصول خود را به شکل انبوه صادر می‌کنند سود اقتصادی دارد. او اما با این وجود تأکید کرد که درباره تغییر قیمت‌ها آنچه رخ داده، تغییر نرخ گمرکی از ارز ۴۲۰۰ تومانی به ارز نیمایی بوده است و تغییری در تعرفه‌های گمرک رخ نداده است. از همینرو این موضوع ارتباطی هم با جریان تولید داخل ندارد. فرجی؛ با بیان اینکه کالاهای آی‌تی در گروه کالا‌های زیرساختی و بنیادی برای هر کشور است، گفت: علاوه بر این کالایی مثل لپ‌تاپ کالایی برای روزمره زندگی مردم است و کالای ضروری محسوب می‌شود. بنابراین باید تلاش اتحادیه بر آن است که ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده تعدیل یا حتی حذف شود. او با بیان این موضوع گفت: از همینرو اتحادیه صنف فناوران رایانه در حال رایزنی با مجلس است تا نتیجه مطلوبی در این روند حاصل شود. افزایش قیمت لپ‌تاپ به عنوان یکی از کالاهایی که مردم این روزها نیاز ضروری به آن دارند هرچند منجر به نگرانی جامعه شده است، اما همین موضوع باعث شد تا باری دیگر مقوله حذف مالیات بر ارزش‌افزوده این کالا و تعرفه‌های واردات مطرح شود. به هر حال در نهایت باید منتظر نتیجه نهایی رایزنی اتحادیه با نهادهای بالادستی و همچنین تغییر شرایط باشیم.

منبع: دیجیاتو