برگزاری مناقصه بین‌المللی تولید آلومینا از نفلین‌سینیت درآینده نزدیک

استاندار آذربایجان شرقی خبر داد برگزاری مناقصه بین‌المللی تولید آلومینا از نفلین‌سینیت درآینده نزدیک استاندار آذربایجان شرقی اعلام کرد: در دولت تدبیر و امید بیش‌تر از مجموع ۱۸ سال گذشته به طرح‌های مختلف در بخش معدن استان از جمله مس و نفلین سینیت توجه شده است. اسماعیل جبارزاده در گفت‌وگو با ایرنا با تأکید بر […]

استاندار آذربایجان شرقی خبر داد

برگزاری مناقصه بین‌المللی تولید آلومینا از نفلین‌سینیت درآینده نزدیک

استاندار آذربایجان شرقی اعلام کرد: در دولت تدبیر و امید بیش‌تر از مجموع ۱۸ سال گذشته به طرح‌های مختلف در بخش معدن استان از جمله مس و نفلین سینیت توجه شده است.

اسماعیل جبارزاده در گفت‌وگو با ایرنا با تأکید بر این‌که وزارت صنعت، معدن و تجارت و مدیریت ارشد استان نسبت به اجرای پروژه تولید آلومینا از نفلین سینیت بی‌تفاوت نیست، گفت: در آینده نزدیک مناقصه بین‌المللی برای اجرای این طرح عظیم برگزار می‌شود.

استاندار آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: طرح نفلین سینیت یا همان پروژه تولید آلومینا از نفلین سینیت که در دولت آقای خاتمی کلنگ‌زنی شده بود، در دولت‌های بعدی متوقف شد.

جبارزاده گفت: با روی کار آمدن دولت یازدهم همان‌قدر که به بحث دریاچه واقف بودیم، به بخش معدن نیز توجه وی‍ژه وجود داشت و از جمله مطالبات به حق مردم استان بود که در دولت مطرح شد و خوشبختانه وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز که اطلاعات و شناخت کافی از این پروژه داشت دستورات ویژه برای افزایش فعالیت این معدن داد.

وی با بیان این‌که در دولت‌های گذشته، این طرح به پیمانکاران متعدد واگذار شده بود، افزود: در دولت یازدهم متوجه شدیم نیاز اصلی طرح، انجام مطالعات دقیق علمی و روز دنیا است که انجام نگرفته بود.

استاندار آذربایجان‌شرقی ادامه داد: از این رو برای انجام تحقیقات علمی از شرکت اتوتک آلمان که یکی از شرکت‌های مطرح و توانمند در حوزه مطالعات مهندسی معدن است، اوایل سال ۱۳۹۴ با دستور وزیر صنعت و معدن قراردادی به ارزش ۹ میلیون یورو بسته شد.

وی اضافه کرد: امضای این تفاهم‌نامه در حالی انجام شد که در دولت‌های قبلی چنین اعتباری برای این موضوع هزینه نشده بود و به دلیل تحریم‌ها نتوانستیم مبلغ این قرارداد را پرداخت کنیم.

جبارزاده با اشاره به رفع تحریم‌ها و امضای برجام، گفت: در مدت ۶ ماه پس از برجام، شرکت آلمانی طرف قرارداد گزارش اولیه خود را ارئه داد که متأسفانه اعداد و ارقام گزارش درباره ذخیره معدن نگران کننده بود.

وی با تأکید بر این‌که هدف ما از اجرای این پروژه تولید آلومینا است، گفت: در این پروژه ظرفیت تولید آلومینا ۲۰۰ هزار تن می‌باشد، ولی مواد زائدی که با اجرای این طرح استخراج می‌شود، به قدری است که کل شهرستان از بین می‌رود.

وی تشریح کرد: براساس برآورد شرکت آلمانی، مواد زائد استخراجی از معدن نفلین سینیت سراب در صورت تبدیل سالانه ۳٫۶ تا ۴ میلیون تن سیمان و ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تن انواع نمک‌های کربنات سدیم است که آلاینده محیط‌زیست هستند.

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به این‌که میزان سرمایه مورد نیاز برای اجرای این طرح ۶۰۰ تا ۹۰۰ میلیون دلار است، خاطرنشان کرد: ۲۰ درصد تولیدات این کارخانه محصول مورد هدف بوده و ۸۰ درصد آن موادی است که قصد تولید آن را نداریم و این موضوع چرایی اجرای این طرح را زیر سؤال می‌برد.

وی با بیان این‌که در دولت تدبیر و امید هیچ روز غافل از بخش معدن استان نبوده‌ایم، اضافه کرد: با اجرای مناقصه بین‌المللی که در ماه‌های آینده انجام خواهد شد میزان دقیق سرمایه‌گذاری برای اجرای طرح تولید آلومینیا از نفلین سینیت مشخص می‌شود.

جبارزاده ادامه داد: با توجه به این‌که بازار سیمان مناسب نیست و کشش ندارد، باید تدابیری اتخاذ شود که با اجرا شدن این پروژه بیابان‌های سراب به انبار سیمان یا کربنات سدیم تبدیل نشود؛ به همین دلیل نیز به شرکت آلمانی مورد قرارداد مأموریت داده شده که نسبت به بالا بردن توجیهات این طرح مطالعات انجام دهد.

وی تأکید کرد: مصمم به عملیاتی کردن این پروژه هستیم اما طرح باید آگاهانه و با تمهیدات لازم اجرایی شود و طوری نباشد که واحدی ایجاد و اشتغال زایی صورت گیرد ولی بعد از یک‌سال تعطیل شود.

طرح تولید آلومینیا از نفلین سینیت در زمینی به وسعت ۵۶۰ هکتار و با اشتغال‌زایی دو هزار و ۵۰۰ نفر از جمله طرح‌های برجسته حوزه معدن آذربایجان شرقی است که کلنگ آن ۱۸ سال قبل زمین شد، ولی در دولت تدبیر و امید با وجود مشکلات عدیده مالی و اقتصادی توجه ویژه‌ای به آن شد.

ظرفیت مس سونگون در دولت تدبیر و امید دو برابر شد

استاندار آذربایجان شرقی گفت: در زمان تحویل گرفتن دولت، ظرفیت تولید کنسانتره مس استان ۱۵۰هزار تن بود که دردولت یازدهم با افتتاح فاز دوم مس سونگون این ظرفیت دو برابر شد.

وی اظهار کرد: این کنسانتره باید به مس کاتدی که ماده اولیه برای صنایع پایین دستی است، تبدیل شود .

جبارزاده ادامه داد: یکی دیگر از دغدغه‌های مدیریت ارشد استان این است که با اجرای پروژه ذوب مس، محصول دیگر اسیدسولفوریک تولید خواهد شد که این نیز موجب آلایندگی بالای محیط‌زیست می‌شود.

وی با اشاره به تعصب وزیر صنعت و معدن نسبت به صنایع، ادامه داد: با دستور وزیر تحقیقات مختلفی برای اجرای این پروژه به روش‌های روز جهانی در آن مواد آلاینده محیط ایجاد نمی‌شود در حال مطالعه است و جلسات متعددی با حضور شخص وزیر با اساتید و صاحبنظران این امر برگزار شده است.

معدن مس سونگون و کارخانه تولید مس سونگون در استان آذربایجان شرقی واقع شده و فاصله این کانسار از شهر تبریز ۱۳۰ کیلومتر است.ذخیره احتمالی این معدن بیش از یک میلیارد تن و ذخیره قابل استخراج آن با توجه به اکتشافات انجام گرفته حدود ۷۹۶ میلیون تن برآورد شده است که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون حدود ۱٫۷ میلیارد تن سنگ مس با عیار ۶۱ درصد است.

 

در این معدن غیر از فلز با ارزش مس، مولیبدن، طلا، نقره و دیگر عناصر با اهمیت به صورت فلزات همراه وجود دارد.