اجرای برجام؛ یا همه یا هیچ

اهالی بهارستان مطرح کردند اجرای برجام؛ یا همه یا هیچ نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند یا همه برجام اجرا می‌شود یا این‌که در صورت رد برجام از سوی طرف مقابل، ایران نیز برجام را آتش می‌زند. همچنین نمایندگان مجلس، اظهار نظر کنونی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تحت تأثیر فضای تبلیغاتی می‌دانند. پس از […]

اهالی بهارستان مطرح کردند

اجرای برجام؛ یا همه یا هیچ

نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند یا همه برجام اجرا می‌شود یا این‌که در صورت رد برجام از سوی طرف مقابل، ایران نیز برجام را آتش می‌زند. همچنین نمایندگان مجلس، اظهار نظر کنونی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تحت تأثیر فضای تبلیغاتی می‌دانند.

پس از توافق جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای با ۱+۵، خیلی زود همه اذهان به سمت آینده برجام رفت. با توجه به نزدیک شدن به پایان عمر دولت اوباما، گمانه‌زنی‌ها در خصوص فرجام برجام بیش‌تر شد. اوج اظهارنظرات در خصوص برجام از سوی طرف آمریکایی بود که قطعاً فضای انتخاباتی در این کشور بر روی سرانجام برجام تأثیرگذار بوده است.

باید توجه داشت که توافق هسته‌ای بین ایران و ۱+۵ به لحاظ حقوقی تمام مراحل و ضوابط قانونی خود را طی کرده است و نمی‌توان به سادگی از کنار این موضوع گذشت. علاوه بر جنبه پر رنگ حقوقی برجام، این توافقنامه به لحاظ سیاسی نیز به شدت مورد توجه محافل سیاسی مختلف در جهان قرار داشته و دارد.

اهمیت سیاسی و حقوقی برجام تا حدی است که نقض این توافقنامه از سوی هر کشوری در جهان بازخورد فراوانی خواهد داشت. با توجه به این‌که در برجام هر دو طرف به دنبال رفع نگرانی‌های خود و طرف مقابل بودند و سعی بر حفظ منافع خود داشتند، قطعاً نقض برجام برای کشور ناقض آن، پیامدهای سنگین سیاسی و حقوقی خواهد داشت.

حساسیت این روزهای تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در ایالات‌متحده‌آمریکا، سبب شده تا نامزدهای دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در خصوص برجام مواضع مختلفی را اتخاذ کنند. برخی‌ها عنوان می‌کنند هیلاری‌کلینتون نسبت به برجام خوش‌بین نیست یا این‌که جمهوریخواهان برجام را توافق شخصی اوباما می‌دانند. احتمال قوی که در این زمینه وجود دارد این است که هر کدام از این دو فرد در صورت پیروزی در انتخابات، قطعاً مواضع واقع‌بینانه‌تری را نسبت به برجام اتخاذ می‌کنند که با مواضع فعلی آن‌ها تفاوت بسیار زیادی دارد.

اظهار نظر کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا که رنگ و بوی انتخاباتی پر رنگی در آن‌ها دیده می‌شود، البته این اظهارات در ایران بی‌پاسخ نمانده و مقام معظم رهبری در راس نظام، مواضع روشنی را اتخاذ کرده‌اند که پایانی بر بازی‌های انتخاباتی آمریکایی‌ها بوده است.

رهبرمعظم انقلاب تأکید کردند: جمهوری اسلامی ابتدائاً برجام را نقض نخواهد کرد، زیرا وفای به عهد، دستور قرآنی است اما اگر تهدید نامزدهای ریاست جمهوری امریکا مبنی بر پاره‌کردن برجام عملی شود، جمهوری اسلامی برجام را آتش خواهد زد که این کار هم دستوری قرآنی درباره نقض عهد متقابل است.

در این زمینه گفت‌وگوهایی را با نمایندگان مجلس شورای اسلامی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

تغییرات سیاسی آمریکا بر روی اجرای برجام تأثیری ندارد

محمدکاظمی درخصوص اظهارات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیرامون برجام، اظهار داشت: برجام تعهدی بین دولت‌‌ها است که بعد از پشت سر گذاشتن مذاکرات فراوانی به دست آمده است.

به گزارش خانه ملت، نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان برخی از اعضای نمایندگان کنگره آمریکا پیرامون رویکرد کاندیداهای ریاست جمهوری در آمریکا، بیان کرد: ادعای نمایندگان کنگره آمریکا در این زمینه قابل‌پذیرش نیست، زیرا در برجام قطعاً دولت‌ها در مقابل تعهدات خود ملتزم هستند.

عضو هیأت رییسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: جابه‌جایی دولت‌‌ها یک امر عرفی و بین‌المللی است و این جابه‌جایی‌ها تأثیری بر تعهدات بین‌المللی کشور‌ها ندارد.

کاظمی با اشاره به ادعای جمهوری خواهان آمریکا مبنی بر این‌که برجام تعهد شخصی اوباما است، متذکر شد: این توافق نامه مربوط به شخص خاصی نیست.

وی افزود: طرف‌های مقابل ایران، برای امضای این توافقنامه سازوکار خاصی داشته‌اند و ما نیز براساس مصالح ملی و بنا بر توصیه و تدابیر مقام معظم رهبری یک کار قانونی را انجام داده‌ایم.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که برجام تعهدی برای همه طرف‌های مذاکره‌کننده است، گفت: شرایط اجرای توافقنامه برجام بحث دیگری است که خوشبختانه هیأت نظارت بر برجام که متشکل از هر ۳ قوه در شورای‌عالی امنیت ملی، کاملاً مسایل را رصد و مقابله به مثل می‌کند.

وی در خصوص ادعاهایی مبنی بر بدبینی هیلاری‌کلینتون به برجام، اظهار داشت: این موضوع صرفاً یک اظهارنظر است. بعد از امضای یک توافق بین‌المللی، بحث خوش‌بینی و بد‌بینی مطرح نیست بلکه بعد از انعقاد قراردادهای بین‌المللی باید به مفاد قرارداد توجه داشت.

برجام با واگذاری دولت اوباما به رییس‌جمهور بعدی قابل نقض نیست

علی‌بختیار با بیان این‌که برجام یک معاهده بین‌المللی بوده که میان ایران و گروه ۱+۵ به امضا رسیده، گفت: این معاهده دارای مصوبه شورای امنیت است، لذا امکان عدم اجرا یا لغو آن از سوی آمریکا آن هم به واسطه تغییر دولت آمریکا وجود ندارد.

نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: معاهدات بین‌المللی الزام آور بوده و اظهارات جمهوری خواهان در این باب که برجام صرفاً متعلق به اوباماست و رییس‌جمهور بعدی الزامی به اجرای آن ندارد، در چارچوب حقوق بین‌المللی نیست.

وی ادامه داد: در نهایت اگر بخواهند به این بهانه برجام را نادیده بگیرند و طبق فرموده مقام‌معظم‌رهبری آن را پاره کنند، ما آن را آتش خواهیم زد؛ ضمن این‌که منافعی که در چارچوب این معاهده ترسیم شده، برای دو طرف بوده و اگر نقض شود، مجلس شورای اسلامی نیز جلوی آن خواهد ایستاد.

بختیار در ادامه بیانیه و مصوبات حزبی در آمریکا را فاقد ضمانت اجرایی دانست و بیان کرد: حقوق داخلی آمریکا نمی‌تواند ناقض حقوق بین‌المللی باشد و قواعد بین‌المللی برای قوانین داخلی دولت‌ها ارجح است.

عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: قطعاً قوانین حاکم بر جامعه بین‌الملل و مقررات شورای امنیت قابل نقض نیست و سخنان بی‌منطق جمهوری خواهان به دلیل استفاده تبلیغاتی بوده و اجرا شدنی نیست.

اظهارات ضدبرجامی مقامات آمریکا، تبلیغاتی و انتخاباتی است

ولی‌ا…نانواکناری در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی درباره احتمال اجرایی نشدن برجام از سوی رییس‌جمهور بعدی این کشور، گفت: قطعاً اظهارات و تحرکات مقامات آمریکایی درباره جمهوری اسلامی و مقوله توافق هسته‌ای، یک اقدام تبلیغاتی در آستانه انتخابات ایالات متحده است.

نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند که با فرافکنی درباره مذاکرات هسته‌ای و برجام، به نوعی تنور انتخابات در این کشور را گرم بکنند تا مردم برای حضور در این عرصه ترغیب شوند.

 وی با اشاره به نقش و تأثیرگذاری لابی‌های صهیونیستی در موضع‌گیری و اقدامات مقامات آمریکایی، گفت: صهیونیست‌ها قطعاً در آینده سیاسی احزاب در آمریکا نقش به‌سزایی دارند، از این رو جمهوریخواهان و دموکرات‌ها به دنبال آن هستند که با موضع‌گیری در راستای اهداف صهیونیست‌ها، آرای و حمایت آن‌ها را جلب کنند.

نانواکناری تصریح کرد: در شرایط کنونی ایران به عنوان یکی از طرفین اجرای برجام، به تمام تعهدات خود عمل کرده و امروز نوبت آمریکایی‌ها است که به تعهداتشان در راستای برجام تن داده و به آن‌ها عمل کنند.

این نماینده مردم در مجلس دهم، افزود: آمریکایی‌ها در نظر دارند که با فرافکنی عملاً خود را از فشار افکار عمومی درمورد اجرایی نشدن تعهداتشان، بیرون بکشند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، ادامه داد: در شرایط کنونی اوباما به عنوان رییس‌جمهور آمریکا باید در جهت عملیاتی کردن برجام اقدام کند و رییس‌جمهور آینده این کشور نیز باید به تعهدات ایالات متحده پایبند باشد، زیرا برجام، یک توافق بین‌المللی است و آمریکا قادر به نقض یک طرفه آن نیست.

لی‌همیلتون ضمن طرح احتمال عدم پایبندی دولت بعدی آمریکا به برجام به تشریح پارادوکس سیاست خارجی آمریکا درباره حمایت واشنگتن از حکومت‌های غیردموکراتیک خاورمیانه پرداخت.

بر هم زدن برجام توسط رییس‌جمهور آینده آمریکا ناقض ادبیات حقوق بین‌الملل است

محمدمهدی‌برومندی با اشاره به اظهارات اخیر عضو شورای امنیت داخلی آمریکا تأکید کرد: این‌که گفته می‌شود تضمینی برای اجرای برجام توسط رییس‌جمهور بعدی آمریکا نیست، به دور از ادبیات حقوق بین‌الملل است.

نماینده مردم مرودشت در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: در حال حاضر فضای سیاسی آمریکا تحت تأثیر انتخابات ریاست جمهوری است، دو گروه جمهوریخواه و دموکرات رقابت شدیدی دارند، هر چند که مسایل داخلی و بحث‌های آن‌ها را رصد می‌کنیم اما کاری به موضوعات داخلی آمریکا نداریم با این حال برای تک‌تک ادعاهایی که دارند برنامه‌ریزی می‌کنیم و پاسخ داریم.

وی با بیان این‌که برجام به عنوان قائده توافق پذیرفته شده بین‌المللی در نظام حقوق بین‌الملل ثبت شده و حقوقی است، تأکید کرد: طبیعتاً هیچ دولتی نمی‌تواند و نباید چارچوب و قاعده پذیرفته شده بین‌المللی که به رسمیت رسیده است را بر هم بزند.

این نماینده با اشاره به پایبندی ایران به تعهداتش گفت: ما در چارچوب برجام فعالیت هسته‌ای را محدود کردیم و در بازدید از سایت هسته‌ای فردو و نطنز مشخص شد که سانتریفیوژ‌ها باز شده و آن‌چه که در برجام تکلیف شده بود، انجام داده‌ایم؛ بنابراین انتظار داریم در جامعه بین‌المللی که خواهان نظم و رعایت حقوق مردم هستند با ادبیات حقوقی صحبت شود.

برومندی تأکید کرد: اگر طرف مقابل مسایل حقوقی را کنار بگذارند ما بسیار آماده هستیم تا در مدت کم‌تر از ۲۴ ساعت به همه توان خود و حتی بیش‌تر از توافق برگردیم.

 

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: برآورد ما این است که چنین اظهاراتی تحت تأثیر فضای انتخابات است اما روزی مشخص شود که میخواهد قاعده بین‌المللی را زیر پا بگذارند براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی اقدام متقابل در خصوص برنامه هسته‌ای صورت می‌گیرد.