پرداخت یارانه به بیمه‌گران؛ نسخه حذف یارانه دارو؟!

گروه اجتماعی- دارو به عنوان عنصر سلامت بخش نقشی مهم در سلامت هر جامعه‌ای دارد؛ مخصوصاً جامعه ما که بسیاری همچنان خودتجویزی را بهتر از دکتر رفتن و گرفتن داروها تکراری می‌دانند. از سوی دیگر بستر برای ورزش همگانی آنقدر فراهم نیست و هزینه‌های ورزشی هر سال افزایش پیدا می‌کند و بالطبع این موضوع باعث […]

گروه اجتماعی- دارو به عنوان عنصر سلامت بخش نقشی مهم در سلامت هر جامعه‌ای دارد؛ مخصوصاً جامعه ما که بسیاری همچنان خودتجویزی را بهتر از دکتر رفتن و گرفتن داروها تکراری می‌دانند. از سوی دیگر بستر برای ورزش همگانی آنقدر فراهم نیست و هزینه‌های ورزشی هر سال افزایش پیدا می‌کند و بالطبع این موضوع باعث آسیب‌های جسمی و در نهایت بیماری می‌شود. حال در چنین شرایطی مجلس با واگذاری اختیار برای حذف ارزترجیحی باعث شد تا دولت با دادن یارانه به مردم قیمت بسیاری از کالاها را از شمول دریافت یارانه خارج کند. درباره دارو نیز چنین بحثی مطرح شده است. رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم البته اعلام کرد که دارو در کنار گندم و بنزین فعلاً از دریافت ارزترجیحی محروم نشده‌اند اما از زمانی که بحث مرحله دوم هدفمندی به میان آمده، تنها قیمت بنزین ثابت مانده و دارو نیز در کنار گندم رشد فزاینده‌ای را تجربه کرده‌اند. در واقع از هفته‌های پایانی سال گذشته که بحث بر سر اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها مطرح شده بود، تغییراتی در روند تخصیص ارزترجیحی (۴۲۰۰ تومانی) برای دارو به وجود آمد که در مقطعی کوتاه مشکل‌ساز نیز شد اما در نهایت با تخصیص اعتبارات تازه این مشکل فعلاً برطرف شده است. نمایندگان مجلس در روزهای پایانی سال گذشته، در نهایت با حذف ارزترجیحی موافقت کردند و از این‌رو از اسفندماه سال گذشته، بحث‌هایی درباره نحوه تأمین ارز دارو به وجود آمد. تحت‌تأثیر همین شرایط برخی پرونده‌ها که آماده دریافت ارز بودند نیز متوقف شدند و حتی بانک‌مرکزی تعدادی از این پرونده‌ها را عودت داد. پس از این اتفاقات حدود یک میلیارد دلار به شکل موقت به دارو اختصاص پیدا کرد تا فعلاً مشکلی به وجود نیاید تا در ماه‌های آینده برنامه‌ریزی‌های جدیدی در دستور کار قرار گیرد. حال سؤال این است که آیا باز هم قمیت دارو افزایش خواهد یافت؟

نگاهی به وضعیت داروخانه‌ها

این روزها کمبود و گرانی تعدادی از اقلام دارویی در بعضی داروخانه‌ها مشهود است که این امر دلایل مختلفی دارد؛ اما موجب شده بیماران برای یافتن داروهای خود نسخه ‌به‌دست در داروخانه‌ها سرگردان باشند. کمبود و البته گرانی اقلام دارویی، یکی از مشکلاتی است که امروز بیماران با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این کمبودها و گرانی، شامل اقلام پزشکی و دارویی پُرمصرف تا داروهای بیماران تنفسی، ناباروری و صعب‌العلاج می‌شود که البته این وضعیت دلایل مختلفی همچون تحریم‌ها و زمزمه‌های حذف ارزترجیحی و وضعیت توزیع دارو دارد که بهتر است پوشش قیمت داروها توسط سازمان‌های بیمه‌گر افزایش یابد. هم‌اکنون داروهای بیماران سرطانی همچون «آلبومین»، «لوموستین»، «سیتارابین»، «دوکسوروبیسین» در داروخانه‌ها کمیاب شده یا اگر موجود باشد، به‌طورمحدود به فروش می‌رسد که در کنار آن افزایش چند برابری قیمت این داروها را هم باید در نظر گرفت. خود بیمار سرطانی امیدش برای ادامه حیات بسیار ضعیف شده است و این کمبود دارو بر روحیه و امید بیمار تأثیرات منفی زیادی دارد.

پرداخت یارانه به بیمه‌گران

حال یکی از راهکارهای اعلام شده از سوی کارشناسان و مسؤولان، پرداخت یارانه به شرکت‌های بیمه است. در همین رابطه، ناصر ریاحی؛ عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی تهران، می‌گوید: در مجلس پیشنهادی مطرح شده بود که ماهانه ۷۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار به بیمه‌ها داده شود تا به این ترتیب مابه‌التفاوت قیمت دارو با تغییر ارزها از این طریق پوشش داده شده و در نهایت مردم هیچ‌گونه افزایش قیمتی را تجربه نکنند. در بسیاری از کشورهای جهان نیز چنین شیوه‌ای وجود دارد که دولت به بیمه‌ها بودجه می‌دهد و در نهایت دارو به شکل رایگان یا با قیمت ارزان در اختیار مردم قرار می‌گیرد. قیمت تمام شده داروهای بیماران خاص در این سال‌ها چند برابر شده است اما با توجه به فعالیت بیمه‌ها، در نهایت بیماران پول ثابتی را برای این داروها در تمام سال‌های گذشته پرداخت کرده‌اند؛ از این‌رو با حذف ارز دارو نیز نباید نگرانی برای افزایش قیمت وجود داشته باشد و با محوریت بیمه‌ها می‌توان کاری کرد که فشاری بر مردم وارد نشود.