ترکشهای سوءمدیریتهای دولت قبل همچنان ادامه دارد از مزایده واحدهای ممتار صندوقهای سرمایهگذاری چه خبر؟ گروه بانک، بیمه، بورس- بهرغم تمامی تلاشها برای جبران اعتماد از دست رفته سرمایهگذاران بورس، اما تبعات خرابکاریهای دولت قبل بهشدت احساس میشود. از آن روز نحسی که رئیس دولت قبل با اطمینان از مردم دعوت به مشارکت در بورس […]
ترکشهای سوءمدیریتهای دولت قبل همچنان ادامه دارد
از مزایده واحدهای ممتار صندوقهای سرمایهگذاری چه خبر؟
گروه بانک، بیمه، بورس- بهرغم تمامی تلاشها برای جبران اعتماد از دست رفته سرمایهگذاران بورس، اما تبعات خرابکاریهای دولت قبل بهشدت احساس میشود. از آن روز نحسی که رئیس دولت قبل با اطمینان از مردم دعوت به مشارکت در بورس کرد، روند نزولی بازارسرمایه آغاز شد و اندکی بعد نیز مشاجره دو وزیر وقت دولت قبل برای عرضه و یا عدم عرضه سهام دولت، باعث شد تا بازارسرمایه دیگر روی آرامش را به خود نبیند و شاخصی که رقم دو میلیون و ۱۰۰هزار واحد را به خود دیده بود، با ریزش بیش از یک میلیون واحدی هزاران میلیارد تومان از سرمایه مردم را به باد بدهد! از آن زمان تاکنون مالباختگان بورسی دنبال مجازات مسؤولانی هستند که به صورت صوری و دستوری قیمت سهام را بالا برده و با رسیدن قیمت به اوج با دعوت از مردم برای سرمایهگذاری سهام را در قیمتهای بالا بر سر مردم آوار کرده و همچنان آزادانه در حال فعالیت هستند! بگذریم…
تولد صندوقهای سرمایهگذاری
در این بین دولت قبل با راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری یا همان ETFها بسیاری را به سرمایهگذاری در بورس علاقهمند کرد؛ این در حالی بود که سهامعدالت نیز پس از موافقت مقامات ارشد کشور آزادسازی شد تا خیلیها مطمئنتر به این بازار ورود کنند. در این راستا صندوق اول با نام دارایکم در اوایل تابستان سال ۱۳۹۹ عرضه و در سوم تیرماه قابل معامله شد. در پذیرهنویسی صندوق دارایکم بیش از چهار میلیون نفر مشارکت کردند. صندوقی که همراستا با روزهای صعودی بازارسرمایه، بازدهی چشمگیری داشت و تا ۲۰۰درصد سود هم پیش رفت. طبق آخرین آمار، هر واحد از صندوق دارایکم حدود ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان قیمت دارد. این درحالی است که NAV این صندوق ۱۵ هزار و ۷۰۰ تومان بوده و قیمت هر واحد این صندوق هنوز فاصله چشمگیری با NAV دارد. اما مسیر سوددهی پالایشی یکم از همان ابتدا کاملا از دارایکم جدا شد. پالایشییکم باقیمانده سهام دولت در چهار پالایشگاه تهران، تبریز، اصفهان و بندرعباس بود که عرضه آن با اختلاف بین وزارت نفت و وزارت اقتصاد کلید خورد و بهانهای برای ریزش بازار شد! این صندوق عرضه شد اما عرضه آن همزمان با ریزش بازار بود. هر واحد این صندوق نیز در روز عرضه ۱۰ هزار تومان قیمت داشت اما در روزهای ریزشی بازار به ۵۰۰۰ تومان، یعنی نصف قیمت روز عرضه نیز رسید. قیمت این صندوق نیز در آخرین روز معاملات دیروز(شنبه) به حدود ۷۴۰۰ تومان رسید. درحالی که قیمت NAV آن ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان است.
پیشنهادات سهگانه دولت برای حل معضل صندوقها
تیم اقتصادی دولت جدید با پیشنهادات سهگانه سعی در برطرف کردن معضل صندوقها دارد. به همین خاطر حدود دو ماه قبل سازمان بورس و اوراق بهادار راهکارهای سهگانهای را در راستای نزدیکتر شدن صندوقهای پالایشیکم و دارایکم به ارزش ذاتی خود در هیأت مدیره جمعبندی و پیشنهاد کرد. براساس این پیشنهاد، اشخاص غیردولتی سهامدار این صندوقها باید بتوانند در صندوقها اعمال رأی کنند. پیش از این تنها دولت امکان تأثیرگذاری مستقیم در مجمع صندوقها را داشت و سایر سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی امکان مشارکت در تصمیمگیری این صندوقها را نداشتند. سازمان بورس در پیشنهادی دیگر مطرح کرد که این ETFها به صندوقهای فعال و بخشی تبدیل شوند؛ به این معنی که صندوقها میتوانند ترکیب سبد سهام را تغییر داده و بازارگردان نیز داشته باشند. این در حالی است که پیش از در سبد سهام صندوق پالایشیکم تنها چهار نماد شتران، شپنا، شبندر و شبریز و در سبد سهام صندوق دارایکم نمادهای وبملت، وبصادر، وتجارت، اتکام و البرز وجود داشت و با مدیریت غیرفعال (عدم امکان تغییر در تعداد سهام موجود و خرید و فروش نماد جدید) اداره میشد، اما با اجرای پیشنهاد حاضر امکان تغییر ترکیب سبد سهام و استفاده از پتانسیل بازارگردان نیز برای آنها فراهم خواهد شد.
برگزاری مزایده فروش واحدهای ممتاز این صندوقها
امکان فروش واحدهای ممتاز این صندوقها در یک مزایده و واگذاری آن به بخشخصوصی برای جذب نقدینگی بیشتر، یکی دیگر از پیشنهادهای مطرح شده در این خصوص است. این پیشنهاد نیز در راستای پیشنهاد اول بوده و امکان فروش واحدهای ممتاز را به منظور جذب منابع جدید و بهکارگیری در اداره صندوق به منظور افزایش قدرت مانور سرمایهگذاری مطرح شده است. این راهکارها برای اجرایی شدن همچنان در انتظار تصویب شورایعالی بورس است اما سازمان پیشبینی کرده بود با اجرایی شدن این پیشنهادها، صندوقهای دارایکم و پالایش یکم به ۹۵ درصد از ارزش ذاتی خود برسند. تصمیمی که هنوز توسط شورا تصویب نشده و اصلاً مشخص نیست سرانجام ان چه خواهد شد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.