پروژه‌های نیمه‌تمام را سریع‌تر به مزایده بگذارید!

به بهانه وجود هزاران طرح نیمه‌تمام در کشور پروژه‌های نیمه‌تمام را سریع‌تر به مزایده بگذارید! گروه اقتصادی- حتماً بارها تصاویر کلنگ‌زنی مسؤولان را از طریق تلویزیون و یا رسانه‌های خبری دیگر دیده‌اید. تجمع مسؤولان به‌علاوه چند کارگر و خبرنگار و در نهایت کلنگ‌زنی آغاز پروژه! البته این تمام ماجرا نیست و هستند پروژه‌هایی که حتی […]

به بهانه وجود هزاران طرح نیمه‌تمام در کشور

پروژه‌های نیمه‌تمام را سریع‌تر به مزایده بگذارید!

گروه اقتصادی- حتماً بارها تصاویر کلنگ‌زنی مسؤولان را از طریق تلویزیون و یا رسانه‌های خبری دیگر دیده‌اید. تجمع مسؤولان به‌علاوه چند کارگر و خبرنگار و در نهایت کلنگ‌زنی آغاز پروژه! البته این تمام ماجرا نیست و هستند پروژه‌هایی که حتی مراسم کلنگ‌زنی نیز برایشان اجراء نمی‌شود و تنها شاهد ماجرا کلنگ بر زمین زده شده است! پروژه‌هایی که به نظر می‌رسد تنها برای دریافت بودجه به زمین زده می‌شود و متأسفانه این رویکرد در تمامی دولت‌ها وجود داشته است و تاکنون هیچ دولتی نبوده است که بگوید تمام پروژه‌های نیمه‌تمام را به اتمام رسانده است. دولت فعلی البته اعلام کرده که قصدی برای مراسم کلنگ‌زنی تازه ندارد و تنها هدفش نیز اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام است. اقدامی شایسته که اگر محقق شود، بسیاری از پروژه‌های نیمه‌تمام را سروسامان می‌دهد. سیدابراهیم رئیسی؛ در سفر استانی خود به آذربایجان‌شرقی به‌صراحت اعلام کرد دولتش قصد آغاز پروژه جدیدی را ندارد و کار جدی دولت ساماندهی پروژه‌های نیمه‌تمام است. پس از وی نوبت به احسان خاندوزی؛ وزیر اقتصاد، بود که از قصد جدی دولت برای تکمیل پروژه‌های باقیمانده بگوید.

تعداد پروژه‌های نیمه‌تمام

اما همواره این سؤال مطرح بوده است که طی دولت‌هایی که بر سر کار آمده‌اند تاکنون چقدر مراسم کلنگ‌زنی انجام و چقدر از پروژه‌ها افتتاح شده است؟ یا به عبارتی بهتر زمان تکمیل پروژه‌ها در کشورمان چقدر است؟ آمارهای متفاوتی از وضعیت پروژه‌های نیمه‌تمام وجود دارد. وزیر ارشاد، تعداد پروژه‌های نیمه‌تمام کشور را بیش از ۱۱۰ هزار می‌داند و حجت‌الاسلام محمدرضا میرتاج‌‌الدینی؛ نماینده تبریز در مجلس، تعداد پروژه‌ها را ۱۰۰ هزار می‌شمارد. اما آن چیزی که قطعی است اینکه تعداد این پروژه‌ها به‌شدت بالاست و با توجه به تورم کشنده این روزها، هزاران میلیارد تومان برای تکمیل آن‌ها مورد نیاز است.

بخش‌خصوصی تنها راهکار واقعی

در شرایط فعلی که دولت از یک‌سو با تحریم دست‌وپنجه نرم می‌کند و از سوی دیگر هزینه‌های دولت به دلایل عدیده از جمله افزایش هزینه‌های جاری، بالارفتن سن جمعیت و افزایش معضلات صندوق‌های بازنشستگی و… بالا رفته و این موضوع سبب تحدید درآمدهای دولت شده است، دورنمایی از افزایش چشمگیر بودجه تملک دارایی‌های سرمایه‌ای نیز به چشم نمی‌خورد و تجربه سال‌های اخیر نشان داده است که اگر به طور سنواتی نیز افزایشی صورت گیرد، این افزایش به پای تورم نرسیده و احتمال قریب به یقین در آینده نیز نخواهد رسید. علاوه بر این تبدیل اعتبارات عمرانی از حالت نقدی به ابزارهایی همچون شبه‌پول نیز سبب کُندی بیش از پیش تکمیل این پروژه‌ها شده است. در چنین شرایطی بخش‌خصوصی می‌تواند بهترین راهکار برای پایان هزاران پروژه نیمه‌تمام در کشور باشد و دولت می‌تواند با برگزاری مزایده و اولویت‌بندی پروژه‌هایی که پیشرفت فیزیکی بالایی داشتند به رونق این بخش امیدوار باشد. در همین رابطه، احمد تکشینی؛ رئیس مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی نیز اعلام کرده است شش هزار طرح نیمه‌تمام (صنعتی، معدنی و تجاری) با بالای ۶۰درصد پیشرفت فیزیکی در استان‌های کشور وجود دارد که رونق آن‌ها ۲۸۰هزار شغل مستقیم ایجاد خواهد کرد. سازمان برنامه و بودجه سال گذشته در گزارشی اعلام کرد؛ میانگین اجرای طرح‌های عمرانی به ۱۷ سال رسیده است و با توجه به تعداد پروژه‌ها اگر هیچ طرح جدیدی کلنگ نخورد، نیازمند ۲۸ سال زمان برای تکمیل پروژه‌های قبلی هستیم. حال با توجه به مصوبه هیأت دولت مبنی بر مزایده پروژه‌ها نیمه‌تمام در کشور امیدورایم هر چه زودتر شاهد این امر باشیم زیرا تنها راهکار کم کردن تعداد پروژه‌ها نیمه‌تمام در شرایط ویژه‌ای که کشور ما همواره پس از پیروزی انقلاب با آن دست‌وپنجه نرم کرده است، واگذاری پروژه‌های نیمه‌تمام به بخش‌خصوصی از طرق مختلف از جمله مزایده و فرابورس است و بس.