کاهش قیمت غیررسمی دلار با پیشی گرفتن عرضه ارز بر تقاضا

رئیس سابق کانون صرافان، گفت: خوشبختانه عرضه ارز حاصل از صادرات بر تقاضای آن پیشی گرفت و روند کاهش ارز در بازار غیررسمی آغاز شد. احمد لواسانی؛ در گفت‌وگو با فارس، در مورد وضعیت بازار ارز به ویژه نرخ ارز در بازار غیرمتشکل، گفت: با توجه به بررسی‌های به عمل آمده و مدیریت بانک‌مرکزی و […]

رئیس سابق کانون صرافان، گفت: خوشبختانه عرضه ارز حاصل از صادرات بر تقاضای آن پیشی گرفت و روند کاهش ارز در بازار غیررسمی آغاز شد. احمد لواسانی؛ در گفت‌وگو با فارس، در مورد وضعیت بازار ارز به ویژه نرخ ارز در بازار غیرمتشکل، گفت: با توجه به بررسی‌های به عمل آمده و مدیریت بانک‌مرکزی و بخشنامه‌ای که از دیروز صادر شده، در حال‌حاضر شرکت‌های صرافی با توجه به توانمندی خود در مورد تهیه و خرید ارز به صورت اسکناس از صادرکننده اقدام می‌کنند. وی گفت: بانک‌مرکزی به صرافی‌ها اجازه داده است که براساس توانمندی خود بتوانند ارز صادرکنندگان را به صورت اسکناس و با نرخ توافقی خریداری کنند و همان ارز را در باجه فروش خود به متقاضیان و براساس سرفصل سایر به صورت عمومی به‌ازای هر نفر حداکثر دو هزار دلار یا دو هزار یورو عرضه کنند. لواسانی در مورد قیمت دلار، گفت‌: بررسی روند نشان می‌دهد عرضه ارز بر تقاضای آن پیشی گرفته  و قیمت دلار در بازار آزاد به ۳۲۴۰۰ تا ۳۲۴۵۰ تومان رسید البته برخی از صرافی‌ها به صورت خودجوش به ۳۲۳۰۰ تومان هم می‌فروشند. لواسانی؛ در ادامه در مورد جلسه صرافان با بانک‌مرکزی، گفت: با توجه به اینکه مدیریت بازار ارز با بانک‌مرکزی است، استفاده از نقطه نظرات فعالان بازار ارز و صرافان قطعاً می‌تواند راهگشا باشد. کما اینکه در گذشته هم این‌گونه بوده است. وی افزود: با توجه به حضور میدانی رئیس‌کل بانک‌مرکزی در صرافی‌ها، قطعاً نقطه‌نظرات فعالان بازار و صرافی‌ها مورد استفاده رئیس‌کل قرار می‌گیرد.

مداخله بانک‌مرکزی در بازار ارز

رئیس سابق کانون صرافان، در مورد مداخله بانک‌مرکزی در بازار ارز هم، گفت:‌ به هر حال تکلیف بانک‌مرکزی است که در شرایط عدم تعادل مداخله کند، هر زمان که بازار روبه پایین است و از تعادل خارج می‌شود، بازارساز ورود پیدا می‌کند و ارز را از بازار خریداری می‌کند، بنابراین با توجه به افزایش اختیارات بانک‌مرکزی قطعاً این مداخله تأثیرگذار است. لواسانی در عین حال تصریح کرد: دستگاه‌های دیگر هم باید وظایف ذاتی خود را انجام دهند، به عنوان مثال اطلاع‌رسانی در صدا و سیما باید شفاف باشد و مردم را از نظر ذهنی به آرامش برساند. وی در مورد اثر تکانه‌های ارزی در سال‌های گذشته گفت: تکانه‌های ارزی طی سال‌های گذشته در دو بخش اقتصادی و غیر اقتصادی اثر داشته در بخش اقتصادی عواملی مانند نقدینگی و تورم در بازار ارز تأثیر داشته و در بخش غیراقتصادی هم عوامل بیرونی مانند مسائلی که در مذاکرات رد و بدل می‌شود به هر حال بی‌تأثیر نیست و قطعا تأثیرگذار است. این فعال بازار صرافی‌ها در مورد بخشنامه بانک‌مرکزی گفت: در این بخشنامه به صرافی‌ها اجازه داده شده است که ارز صادرکنندگان را به صورت اسکناس و به نرخ توافقی خریداری کنند، بنابراین باید به رقمی خریداری کنند که بتوانند آن را در بازار عرضه کنند و نمی‌توانند مازاد بر نرخ بازار خریداری کنند. رئیس سابق کانون صرافان گفت:‌همین خبر باعث می‌شود که صادرکنندگان تشویق شوند که ارز حاصل از صادرات خود را به سرعت وارد شبکه مجاز خرید و فروش در صرافی‌ها کنند و مردم و متقاضیان هم می‌توانند از طریق شبکه صرافی ارز مورد نیاز را تهیه کنند. لواسانی؛ این نکته را هم، گفت:‌ البته قیمت ارز آزاد در هیچ نهاد قانونی مورد استناد قرار نمی‌گیرد و قیمت بازار غیررسمی ارز به رسمیت شناخته نمی‌شود.

عمق بازار آزاد ارز

وی همچنین در مورد عمق بازار آزاد ارز، گفت:‌ بازار آزاد ارز نسبت به بازار نیمایی بسیار بسیار کوچک‌تر است، اما نکته این است که فضای رسانه‌ای و کانال‌های تلگرامی و فضای مجازی و معاملات شبه‌قمار که در بازار آزاد انجام می‌شود و به شکل فراگیر در شبکه‌های مجازی منتشر می‌شود باعث شده است که بازار آزاد از نظر اطلاع‌رسانی چندین برابر بازار رسمی و متشکل باشد. رئیس سابق کانون صرافان، گفت:‌ متأسفانه غفلت از اطلاع‌رسانی بازار رسمی ارز باعث شده است که عمده فضای اطلاع‌رسانی و فضای مجازی در اختیار بازار آزاد ارز باشد و اگر اطلاع‌رسانی بازار واقعی ارز به شکل مقتضی انجام شود، قطعاً تأثیر بازار آزاد کمتر می‌شود. لواسانی؛ همچنین، گفت: با حضور بازارساز یعنی بانک‌مرکزی بازار ارز قطعاً به تعادل می‌رسد و اگر تمام هَم و غم خود را بر این بگذاریم که بازار ارز واقعی شود و به سمت کم کردن فاصله بازار آزاد و رسمی برویم تلاطم بازار به حداقل می‌رسد و احساس نیاز مردم به خرید ارز هم کاهش پیدا کند.