دولت به پیمانکاران مالیات بدهد!

رامین شاهی – هفته گذشته در سازمان امور مالیاتی، از تقوی‌نژاد، رییس جدید آن در خصوص مالیات پیمانکاران و تسهیلات سازمان امور مالیاتی برای کمک به آنان پرسیده شد و وی اشاره داشت مالیات علی‌الحساب ۴ درصدی آنان در سال جاری فعلاً دریافت نمی‌شود و این امر را کمک به پیمانکاران اعلام کرد. حال آن‌که […]

رامین شاهی – هفته گذشته در سازمان امور مالیاتی، از تقوی‌نژاد، رییس جدید آن در خصوص مالیات پیمانکاران و تسهیلات سازمان امور مالیاتی برای کمک به آنان پرسیده شد و وی اشاره داشت مالیات علی‌الحساب ۴ درصدی آنان در سال جاری فعلاً دریافت نمی‌شود و این امر را کمک به پیمانکاران اعلام کرد.

حال آن‌که در اقتصادی که برای چند سال پی‌در‌پی در حالت رکود قرار دارد و رقم کلانی به پیمانکاران دولتی و خصوصی و شبه دولتی خود بدهکار است و هنوز صورت‌وضعیت سال‌های گذشته خود را به شرکت‌های تحت قراردادش پرداخت نکرده است، اخذ مالیات از انبوه پیمانکاران نباید صرفاً براساس مذاکره و یا بخش ۴ درصدی علی‌الحساب باشد، بلکه لازم است به صورت جدی‌تر برای انواع شرکت‌های بخشودگی‌ مالیاتی در نظر گرفته شود.

چند ماه پیش نیز معاون فنی و توسعه امور زیربنایی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور اعلام کرده بود که مشکلات مالیاتی اگر در اختیار سازمان امور مالیاتی استان‌ها باشد، می‌توانند تخفیف و یا بخشودگی بدهند. همچنین می‌توان مشکل مالیاتی پیمانکاران را با مصوبه دولت حل کرد. موضوعی که بار‌ها از سوی نمایندگان مجلس نیز مورد اشاره قرار گرفته تا دولت وضعیت رکود را در اخذ مالیات پیمانکاران و تولیدکنندگان در نظر بگیرد.

در این راستا، در فروردین ماه سال جاری و در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی بخش‌های هزینه‌ای لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور، نمایندگان با تصویب یک تبصره دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری و قراردادهای پیمانکاری را مکلف کردند که حداکثر تا پایان ماه بعد از تاریخ دریافت صورت‌وضعیت یا صورت‌حساب حسب مورد مالیات متعلق به پیمانکار پرداخت نمایند، در غیراین‌صورت حسب درخواست مؤدی، اصل مالیات و جریمه‌های متعلق از طریق مالیات اجرایی از کارفرما وصول و به حساب‌های تعیین‌شده سازمان امور مالیاتی کشور واریز خواهد شد، در این صورت اصل مالیات وصولی به حساب مؤدی ذی‌ربط منظور و حسب مقررات مربوط به مؤدی مزبور مسترد خواهد شد و نیز جریمه استنکاف کارفرما، معادل ۱۰ درصد مالیات پرداخت نشده محاسبه و مطالبه خواهد شد. همچنین تأخیر در پرداخت مالیات‌های موضوع این تبصره در موارد مقرر موجب تعلیق جریمه به میزان دو درصد در ماه نسبت به مالیات پرداخت نشده از زمان انتظار مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات هر کدام که مقدم باشد، است، در این صورت پیمانکاران و مهندسان مشاور در رابطه با پرداخت مالیات متعلق و جرایم مذکور، مسؤولیتی نخواهند داشت.

از سویی روز سه‌شنبه هفته گذشته، وزیر صنعت، معدن و تجارت از تدوین قانونی جدید برای تولیدکنندگان یاد کرد که براساس آن، تولیدکنندگان پس از فروش نسیه و چکی محصولات خود زمان کافی برای پرداخت مالیات خود داشته باشند و دیگر مجبور نباشند قبل از دریافت و وصول مبلغ فروش محصولاتشان مالیات آن را نیز پرداخت کنند.

 

اما باید توجه داشت، کشور همچنان در رکود قرار دارد و اولویت اساسی برای چنین اقتصادی، تزریق نقدینگی و ارایه تسهیلات جهت سرمایه در گردش مولدین اقتصادی است تا بتوانند با افزایش تولید، اشتغال را افزایش دهند تا ابرهای سیاه رکود از آسمان اقتصاد ایران رخت بربندد، این در حالی است که همه کشور تحت هر شرایطی مالیات بر مصرف را به دولت پرداخت می‌کند که این امر خود به تنهایی باری سنگین بر دوش پیمانکاران و تولیدکنندگان است، لذا علی‌رغم همه تلاش‌های مثبت انجام شده توسط مجموعه تیم اقتصادی دولت در بخش مالیاتی و ارایه کمک‌هایی قانونی به پیمانکاران و تولیدکنندگان، لازم است دولت تدابیری فوری‌ و جدیتر را برای پیمانکاران و تولیدکنندگان اقتصادی اتخاذ کند و به قولی حتی شاید لازم باشد به آنان جهت انبوه طلب‌هایشان مالیات نیز پرداخت کند تا شاهد بال و پر گرفتن فعالان اقتصادی و پیمانکاران در کشور شویم؛ چرا که وقت برای اخذ مالیات از مولدین اقتصادی پررونق، زیاد است.