آب‌های گرم سرعین و هزاران مشکل

ساماندهی چشمه‌های آب‌ گرم معدنی سرعین در دهه گذشته موجب سرریز میلیون‌‌‌ها گردشگر به این شهر توریستی شده است اما این شهر در وضعیتی به شهرت جهانی رسیده که از این محل عایدی خاصی ندارد. به گزارش مهر، ترافیک نیمه سنگین ورودی شهر، جارچیانی که درست در وسط خیابان ایستاده‌اند و خودرو‌‌ها را پرزورتر از […]

ساماندهی چشمه‌های آب‌ گرم معدنی سرعین در دهه گذشته موجب سرریز میلیون‌‌‌ها گردشگر به این شهر توریستی شده است اما این شهر در وضعیتی به شهرت جهانی رسیده که از این محل عایدی خاصی ندارد.

به گزارش مهر، ترافیک نیمه سنگین ورودی شهر، جارچیانی که درست در وسط خیابان ایستاده‌اند و خودرو‌‌ها را پرزورتر از پلیس متوقف می‌کنند، ترافیک سنگین در خیابان‌های کم‌عرض و باریک، همهمه شهر در فروشگاه‌هایی که برخی با جنس چینی پر شده است، شلوغی ورودی چشمه‌های آب‌ گرم معدنی و استخرهایی که خیلی‌‌‌ها را از آن سوی مرز‌‌ها کشانده است، تصویر سرعین در یک روز تابستانی است.

در مقابل ترافیک، شلوغی و همهمه نوک ‌تیز پیکان ساماندهی همواره متوجه مسؤولان است اما باید پرسید چه اتفاقی در یک دهه اخیر افتاده که نه از شلوغی‌‌‌ها کاسته شده و نه چهره شهر تغییر چندانی داشته است؟

با وجود این‌که سرعین یک ثروت عظیم گردشگری در جهان محسوب می‌شود و جزو شهرهای نادر در دنیا است که به این تعداد و تنوع چشمه‌های آب گرم معدنی دارد، اما از چهره مطبوع یک شهر گردشگری برخوردار نیست.

چشمه‌های آب گرمی که هدیه سبلان است، صرفاً ساماندهی شده و با وجود کم و کاستی‌‌‌ها در اختیار مسافران قرار می‌گیرد اما توسعه شهر به واسطه این ثروت عظیم خدادادی فقط در حد حرف باقی است.

این در حالیست که اگر همت بخش خصوصی در ساخت هتل و مراکز اقامتی، تجاری و غذاخوری نباشد، سرعین نتوانسته با برنامه مدیریتی صحیح خود را به سطح شهرهای گردشگری شناخته شده دنیا برساند.

ساماندهی تقلیدی چشمه‌های آب‌ گرم معدنی

از ۵۵۰ دهنه چشمه آب‌معدنی شناسایی شده در کشور نزدیک به ۸۰ دهنه در استان اردبیل واقع شده و شهر سرعین سرآمد تنوع آب‌های گرم معدنی است. به گفته فرماندار سرعین تأسیسات مربوط به آب‌های گرم معدنی سرعین در ۳ گروه مدرن، نیمه‌مدرن و سنتی تقسیم‌بندی می‌شوند.

عاطف ناصری در این رابطه تصریح کرد: در مجموع ۹ مجتمع مدرن، یک مجموعه نیمه‌سنتی و ۳ مجتمع سنتی آب‌درمانی در سرعین دایر است و هم اینک به مسافران و گردشگران ارایه خدمت می‌کند.

وی افزود: در صورتی که آب گرم «ویلا درق» نیز به این گروه اضافه شود، سرعین ۱۴ چشمه آب گرم برخوردار از مجتمع‌‌‌ها و تأسیسات خدمت‌رسانی دارد.

 فرماندار سرعین تصریح کرد: از کل چشمه‌ها دو آب گرم پهنلوی قدیم و شفا در دست ساماندهی است و گرچه ساماندهی آبگرم‌های سنتی به شیوه مدرن امکان‌پذیر نیست، اما آبگرم‌های گاومیش‌گلی و بش‌باجیلار همگی ساماندهی شده‌اند و به لحاظ سنتی بودن خیلی برجستگی ندارند.

اما نکته اینجا است که چرا مسؤولان سرعین اصرار به ساماندهی آبگرم‌‌‌ها به شکل و تصویر مدرن و همه به یک شکل و با امکانات مشابه استخرهای معمولی دارند؟

در واقع به دلیل نگاه صرف تقلیدی در ساماندهی چشمه‌های آب‌ گرم معدنی بسیاری از امکانات و صنایع وابسته به آب‌های معدنی هنوز در سرعین ایجاد نشده است.

نتیجه این نگاه این است که امروز برای توسعه شهر سرعین، آب‌های گرم به یک دردسر بزرگ تبدیل شده است.

رضازنده‌دل، شهردار سرعین در این زمینه تصریح کرد: چشمه‌های آب‌ گرم معدنی در مرحله ساماندهی هزینه‌بردار است اما بعد از ساماندهی هیچ درآمدی به شهرداری نمی‌دهند.

وی با تأکید به محدودیت اعتبارات این شهر افزود: درجه‌بندی شهرداری‌ها در شهرهای زیر ۵هزار نفر انجام نشده در حالی که به جمعیت سیار و شناور این شهر توجه نمی‌شود.

در عین حال نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی نیز تأکید کرد: وقتی شهری با پنج هزار نفر جمعیت، ۳۰ هزار نفر مسافر را اسکان می‌دهد باید مورد حمایت قرار گیرد.

محمد فیضی افزود: اگر درآمدی از محل فعالیت چشمه‌های آب‌ گرم به مجموعه شهرداری اختصاص نیابد، نمی‌توان به توسعه امیدوار بود.

 

این اظهارات منطقی به نظر می‌رسد اما مسأله این است که اغلب گله‌مندی‌‌‌ها در جلسات استانی و برای مسؤولان مطلع عنوان شده و به نظر می‌رسد هیچ راهکار خلاقانه و یا مطالبه فرااستانی برای مدیریت آب‌های گرم معدنی تعریف و درخواست نشده است.