جولان سگ‌های ولگرد در خرمشهر

 این روز‌‌ها جولان سگ‌های ولگرد در خرمشهر و کابوس حمله‌های هر لحظه‌ای برای شهروندان به معضلی تبدیل شده و آرامش را از خاطر آنان ربوده است. به گزارش مهر، صبح زود بود و مثل هر روز با دوچرخه‌‌اش به سرکار می‌رفت. ریه‌هایش را پر می‌کرد از هوای تازه صبحگاه و تنها صدایی که به گوش […]

 این روز‌‌ها جولان سگ‌های ولگرد در خرمشهر و کابوس حمله‌های هر لحظه‌ای برای شهروندان به معضلی تبدیل شده و آرامش را از خاطر آنان ربوده است.

به گزارش مهر، صبح زود بود و مثل هر روز با دوچرخه‌‌اش به سرکار می‌رفت. ریه‌هایش را پر می‌کرد از هوای تازه صبحگاه و تنها صدایی که به گوش می‌رسید آواز بلبل خرمایی بود و صدای سنگریزه‌هایی که از زیر چرخ‌های دوچرخه به اطراف پراکنده می‌شدند. همه چیز آرام بود تا این‌که باز هم صدایشان را شنید اول خیلی اهمیت نداد. فکر کرد مثل هر روز فقط به چشمانش خیره می‌شوند، دمی تکان می‌دهند و راهشان را می‌کشند و می‌روند.

سگ‌های ولگرد یکی از عمده مشکلاتی است که مردم در شهر‌‌ها و روستاهای مختلف با آن مواجه هستند اما انجام برخی اقدامات توسط شهرداری‌ها عاملی در کاهش تعداد این حیوانات در سطح شهر‌‌ها و به تبع آن پایین آمدن مشکلات مربوط به وجود این حیوان در فضای شهری شده است.

در خرمشهر با وجود این‌که یکی از شهرهای کلیدی و مهم استان است و می‌تواند تحت سایه منطقه آزاد بودنش قطبی تأثیرگذار در سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی کشور باشد هر از چند گاهی تعداد این حیوانات باوفا اما بی‌صاحب رو به افزایش می‌گذارد و تعدادشان به حدی می‌رسد که به عاملی برای سلب‌آرامش و حتی ایجاد ترس و وحشت در شهروندان تبدیل می‌شود و همین موضوع چند وقتی هست که به یکی از مهم‌ترین مشکلات شهری شهروندان این شهر استراتژیک تبدیل شده است.

اتلاف سگ‌های ولگرد

موضوع اتلاف سگ‌های ولگرد بحث ثابت جلسات شواری سلامت است که ارایه آمار و گاه حتی گزارش‌هایی از توقف عملیات اتلاف در برهه‌های زمانی مختلف در این جلسات وجود داشته است.

مسؤول واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت خرمشهر ادعا می‌کند هیچ موردی از گازگرفتگی سگ از ابتدای سال تاکنون گزارش نشده است.

نصرت‌جلیلیان احتمال ابتلا به بیماری‌های مشترک میان انسان و دام همچون هاری و ایجاد کیست هیداریک (بیماری ناشی از آلودگی مواد غذایی به ضایعات و فضولات حیوانی) را از جمله مخاطرات افزایش شمار سگ‌های ولگرد می‌داند و می‌افزاید: سگ، میزبان برخی بیماری‌ها همچون سالک نیز هست.

وی در ادامه اظهار می‌کند: افزایش سگ‌های ولگرد تبعاتی همچون افزایش موارد حیوان گزیدگی را دارد و با توجه به این‌که قیمت تمام شده هر واکسن هاری معادل یک میلیون و نیم است و به صورت رایگان به مصدوم تزریق می‌شود هزینه‌های قابل توجهی به سیستم بهداشت تحمیل می‌کند.

کمیته سگ‌های ولگرد فعال نیست

جلیلیان، فعال نبودن کمیته اتلاف سگ‌های ولگرد در برخی نقاط شهرستان را هم عامل مهم و تأثیر‌گذار دیگری در افزایش تعداد سگ‌‌ها می‌داند و می‌گوید: در حوزه روستا‌‌ها اتلاف سگ انجام نمی‌شود. اتلاف در حوزه تحت پوشش منطقه آزاد اروند هم فعال نیست که یا باید نسبت به فعالسازی آن اقدام کرد و یا این وظیفه به شهرداری واگذار شود.

انتظار اتلاف مستمر و حرکت به سمت زنده گیری

اتلاف سگ‌‌ها به زعم خیلی‌‌ها اقدام بی‌رحمانه‌ای است و سازمان‌های حمایت از حیوانات هم که این کار را غیراخلاقی می‌دانند و بنا به قانون محکومش می‌کنند. چند سالی هم هست که زمزمه لزوم اعمال این قانون در کشور شنیده می‌شود اما به خاطر دلایلی که مهم‌ترین آن‌ها، بالا بودن هزینه تمام شده کشتن ترحم‌آمیز است این کار به صورت جدی دنبال نشده است.

رییس اداره حفاظت از محیط‌زیست خرمشهر با یادآور شدن این‌که اتلاف سگ‌های ولگرد غیرقانونی است، عنوان می‌کند: این روز‌‌ها در سراسر جهان از روش‌هایی همچون زنده‌گیری، عقیم‌سازی و نگهداری تا زمان مرگ و به عبارتی مرگ با ترحم استفاده می‌شود.

رضا جاوید با بیان این‌که جمعیت سگ‌‌ها می‌تواند هر ساله ۷ برابر شود بر همین اساس اگر جمعیت سگ‌های ولگرد کنترل نشود، می‌تواند خطرات زیادی به وجود آورد.

وی اتلاف سگ‌های ولگرد را مثلثی با ۳ رکن شبکه بهداشت، نیروی انتظامی و شهرداری می‌داند و می‌افزاید: طبق دستورالعمل، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها موظف به کنترل سگ‌‌ها هستند و بر همین اساس از کمیته اتلاف به ویژه این دو دستگاه انتظار می‌رود که هم امر اتلاف در طول سال انجام شود و هم حرکت به سمت زنده‌گیری سگ‌‌ها داشته باشند.

شهرداری چه کرده است

شهردار خرمشهر اظهار می‌کند: در ۳ ماه نخست امسال دو هزار و ۶۰۰ مورد اتلاف انجام شده است.

وی در ادامه با بیان این‌که اتلاف سگ‌های ولگرد و کنترل تعداد آن‌‌ها با توجه به وجود فضاهای باز بسیار در خرمشهر، کاری دشوار است. متذکر می‌شود: نحوه و محل‌های اتلاف نیز براساس نظر و تصمیم نمایندگان مرکز بهداشت و نیروی انتظامی که مأمور اتلاف را همراهی می‌کنند انجام می‌شود.

 

دوایی‌فر، هزینه اتلاف هر سگ را ۴۰ هزار تومان اعلام می‌کند و می‌افزاید: این میزان هزینه برای اتلاف شمار بالای سگ‌های موجود در شهر، هزینه نسبتاً قابل توجهی است و در شرایط فعلی زنده‌گیری که روشی مشکل‌تر و هزینه‌برتر نیز هست امکان‌پذیر نیست.