نایب رییس انجمن سنگ آهن طرحهای فولادی برای دولت ۱۰ برابر گرانتر تمام میشود در حالی که دولت مشغول افزایش ظرفیت تولید فولاد در کشور است، نایب رییس انجمن سنگآهن ایران معتقد است که بخش خصوصی برای احداث طرحهای خود ۱۰ برابر کمتر از دولت هزینه میکند. بهرام شکوری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره […]
نایب رییس انجمن سنگ آهن
طرحهای فولادی برای دولت ۱۰ برابر گرانتر تمام میشود
در حالی که دولت مشغول افزایش ظرفیت تولید فولاد در کشور است، نایب رییس انجمن سنگآهن ایران معتقد است که بخش خصوصی برای احداث طرحهای خود ۱۰ برابر کمتر از دولت هزینه میکند.
بهرام شکوری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به ارقامی نجومی که برای احداث طرحهای فولادی خرج شده است، اظهارکرد: هزینههای انجام شده برای ایجاد طرحهای فولادی بسیار بالا بوده و چندان اصول کار در آنها دیده نشده است و با وجود این که کارشناسان درباره میزان بازدهی و تأثیرات آن هشدار دادند، توجه چندانی نشده است.
وی افزود: در تکمیل زنجیره تولید چند نکته اهمیت دارد که یکی سرمایهگذاری اولیه است. ما همان کارخانه را به عنوان بخش خصوص با هزینهای معادل یک دهم هزینههایی که در طرحهای دولتی صرف میشود خرج کردیم که این هنر بخش خصوصی واقعی است. نکته دوم نیز بهرهوری است و باید گفت که بخش خصوصی با بهرهوری واقعی کار میکند.
نایب رییس انجمن سنگآهن ایران افزود: نکته مهم دیگر در تکمیل زنجیره تولید بازار و فروش است که ما براساس برخی ویژگیها مزیتهایی داریم و اگر دولت بیاید و از درآمدهای حاصل از نفت هزینه کند، بخشی را به حاملهای انرژی و بخشی را به صندوق توسعه صنایع معدنی که متعلق به دولت است بدهد تا به واحدهای کوچک و متوسط معدنی کمک شود، بزرگترین خدمت ممکن را انجام داده است و ما میتوانیم محصول خود را به قیمت کمتری در بازارهای جهانی بفروشیم.
شکوری در ادامه درباره آماری که حاکی از افزایش ارزش صادرات در ۴ ماهه اول امسال است، عنوانکرد: بخشی از این افزایش ارزش صادرات به دلیل قیمت جهانی و بخشی به علت افزایش حجم صادرات است. ضمن اینکه به جز مواد معدنی، صنایع معدنی هم در این آمار وجود دارند که بخش عمده آن را مس و فولاد پر میکند.
وی ادامه داد: در حوزه معدن چندان صادراتی نداشتیم، چون خیلی قیمت محصولات آن افزایش پیدا نکرده و ما هم مزیت چندانی نداریم. اما صنایع معدنی مانند مس که قبل از این دچار مشکلات صادراتی بود خوشبختانه بعد از برجام بخش زیادی از مشکلات آن حل شد و صادرات آن توسعه یافته است که در مجموع میتوان گفت بخش عمدهای از افزایش صادرات بر میگردد به ماجرای برجام و شرایطی که در ارتباطهای جهانی ایجاد کرده است.
نایب رییس انجمن سنگآهن ایران با اشاره به وضعیت بازار و صادرات سنگآهن اظهارکرد: رکود فقط برای کشور ما نبوده و دنیا به آن مبتلا شده که عامل آن هم کشور چین به عنوان یک بازار مصرف و تولید کننده بزرگ است و این رکود در حالی بود که محصولات ما در اروپا مزیت نداشتیم و بنگاهها و شرکتهای بزرگ معدنی بازار را در اختیار خود گرفتند که عمدهترین دلیل آن فراهم نبودن زیر ساختها بود که از جمله مهمترین آنها راه است که موجب بالا رفتن هزینههای حمل و نقل میشود و با افزایش قیمت تمام شده ما را از مزیتهای رقابتی در بازرهای جهانی دور نگه میدارد.
وی معتقد است که رکود بهترین زمان برای سرمایهگذاری است، چون سرمایهگذاری پروسه زمانبری به شمار میرود و وقتی کلنگ یک پروژه سرمایهگذاری در رکود زده شود، طبیعتاً در زمان رونق از آن بهره خواهیم برد ولی در ایران این رویه به گونهای هست که برعکس آن عمل میشود و زمانی که یک بخشی به رونق میرسد، همه برای سرمایهگذاری هجوم میآورند و در نهایت در شرایط رکود از آن بهره خواهی میکنند.
شکوری درباره این موضوع که تا پایان سال تمام سنگآهن قبل از صادرات فراوری خواهد شد، گفت: در حوزه سنگ آهن میشود ارزش افزوده بیشتری ایجاد کرد و گفته معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر این که تمام سنگآهن تولیدی تا پایان سال در داخل فراوری خواهد شد درست است، چرا که واحدهای کنستانتره و گندله در حال تکمیل شدن و رسیدن به بهرهبرداری هستند.
وی همچنین با بیان این که به استراتژی صحیح در تکمیل زنجیره ارزش سنگ آهن عمل نمیشود، تصریح کرد: زنجیرهای برای سنگآهن تعریف شده اما طبق این زنجیره عمل نشده است و دولت به عنوان هماهنگکننده بخشهای مختلف نقش خود را به خوبی ایفا نکرده است. میبینیم که در زنجیرههای عرضه، آن هارمونی مورد نظر وجود نداشته و به لحاظ تغییراتی که در سنگآهن رخ داد، خیلیها وارد سرمایهگذاری در این حوزه شدند که منجر به این شد تا تولید سنگآهن رشد بیرویه پیدا کند و از حد تقاضی فرا تر رود، که این اتفاق برای کنستانتره هم تکرار شد اما هنوز گندله دچار این موضوع نشده است و در حال حاضر ما وارد کننده گندله هستیم.
نایب رییس انجمن سنگآهن ایران افزود: دولت برای تراز کردن این موارد باید هم مشوقهایی را هوشمندانه برای تشویق به حوزههایی که مدنظر دارد را قرار دهد، اطلاعاتی را در اختیار سرمایهگذاران بگذارد و خود نیز هماهنگکننده این زنجیره باشد تا این توازن در همه بخشها به وجود بیاید، در غیراین صورت ممکن است مثلاً در موردی مشابه با توسعه ظرفیتهای تولید کنستانتره پا را فراتر بگذاریم و در تأمین سنگآهن به عنوان خوراک آن با مشکل مواجه شویم.
این فعال حوزه معدن در ادامه بینظمی در عملکرد ونبود استراتژی را باعث آسیبرسانی به دیگر موضوعات نیز دانست و اذعان کرد که اگر طبق این زنجیره و برنامهریزی کارها پیش نرود مشکلات در طرحها و موارد دیگر هم ایجاد میشود، به عنوان مثال در طرحهای فولادی که در دست اجراست و تعداد زیادی از آنها در دولت قبل کلید خورد، نقطه یابی درستی نداشتند؛ به گونهای که حتی هدف نهایی احداث آنها کاملاً مشخص نیست، چرا که اگر اهداف صادراتی باشد، باید واحدها را کنار دریا احداث کرد یا اگر موضوع مصرف داخلی باشد باید در کنار معادن ایجاد شوند و این در حالی است که ما میبینیم برخی از این واحدها هم از معدن دور هستند و هم از دریا.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.