نجات پالایشی‌های بورس با ابلاغیه جدید نفتی

نحوه محاسبه قیمت نفت خام و میعانات گازی تحویلی به پالایشگاه‌ها و قیمت ۵ فرآورده نفتی اصلی و سوخت هوایی تا پایان امسال در حالی اعلام شده که به گمان کارشناسان بازار سرمایه این مصوبه می‌تواند راه نجاتی برای پالایشی‌های بورس باشد. به گزارش فارس، نحوه محاسبه قیمت هر بشکه نفت خام و میعانات گازی […]

نحوه محاسبه قیمت نفت خام و میعانات گازی تحویلی به پالایشگاه‌ها و قیمت ۵ فرآورده نفتی اصلی و سوخت هوایی تا پایان امسال در حالی اعلام شده که به گمان کارشناسان بازار سرمایه این مصوبه می‌تواند راه نجاتی برای پالایشی‌های بورس باشد.

به گزارش فارس، نحوه محاسبه قیمت هر بشکه نفت خام و میعانات گازی تحویلی به پالایشگاه‌های کشور و قیمت ۵ فرآورده نفتی اصلی و سوخت هوایی برای ابتدا تا پایان سال ۱۳۹۵ از سوی زنگنه وزیر نفت به معاون برنامه‌ریزی این وزارتخانه ابلاغ شد.

براساس این ابلاغیه نفت خام تحویلی به پالایشگاه‌ها براساس درجه API واقعی نفت خام اندازه‌گیری می‌شود که می‌تواند در صورت اجرا با توجه به این‌که برخی پالایشگاه‌ها نفت‌خام سنگین را پالایش می‌کنند، قیمت تمام شده پایین‌تری را برای آن‌ها رقم زند.

از سوی دیگر به دلیل لحاظ شدن قیمت‌های واقعی می‌توان به شفافیت مالی پالایشگاه‌ها امیدوارتر بود و مانع از گران‌فروشی خوراک به این مجتمع‌ها شد.

پذیرفتن مجله پلتس به عنوان مرجع قیمت‌ها از مدت‌ها قبل مد نظر پالایشگاهی‌های بورسی بوده به‌طوریکه طی دو سال گذشته به‌طور متوسط ۷ الی ۸ دلار قیمت بنزین و گازوئیل خریداری شده از پالایشگاه‌ها کم‌تر از مجله پلتس بوده است.

به عقیده کارشناسان، در برخی موارد قیمت بنزین با تفاوت کمی از نفت‌خام برداشت شده و این در حالی است که باید حدود ۲۵-۲۲ دلار تفاوت میان این دو رقم وجود داشته باشد.

به این ترتیب با مبنای عمل قرار گرفتن قیمت بنزین وارداتی در محاسبات، رضایت پالایشگاه‌ها نیز تأمین شده است. هرچند که تا نمایان شدن اثر کیفی‌سازی‌ها بر گزارش‌های مالی شرکت‌های پالایشی باید صبر کرد.

از جمله مواردی که در این ابلاغیه به آن اشاره شده این‌که قیمت گازوئیل براساس گوگرد موجود در آن محاسبه شده است که با لحاظ کردن اعداد و ارقام، تفاوت کیفی‌سازی مذکور را به دست آورد. در عین حال قیمت نفت‌کوره معادل صادراتی لحاظ شده است.

همواره نبود نقدینگی یکی از مشکلات اصلی پالایشگاهی‌ها عنوان می‌شود که با محدود کردن مهلت ۴۵ روزه برای اعلام قیمت‌ها در این ابلاغیه مهم وضعیت حساب و کتاب پالایشگاه‌ها با وزارت نفت تعیین تکلیف می‌شود.

 

کارشناسان بازار سرمایه معتقدند ابلاغیه وزارت نفت می‌تواند راه نجاتی برای پالایشی‌های بورس برای رهایی از دور زدن قانون از سوی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و شرکت ملی نفت باشد که طی دست‌کم ۳ سال اخیر در قبال پالایشی‌ها صورت گرفته است.