چشم نگران باغداران قزوین به همسایه

چشم نگران باغداران قزوین به همسایه آفت مگس زیتون هر چند در باغ‌های قزوین کنترل شده اما به‌دلیل سیال بودن آفت و اتصال باغ‌ها به چند استان، امکان ورود کلونی آفت از مناطق همجوار به باغات قزوین و تکرار خسارت‌های دو سال قبل جدی است. به گزارش مهر، منطقه طارم بزرگ (سفلی و علیا) که […]

چشم نگران باغداران قزوین به همسایه

آفت مگس زیتون هر چند در باغ‌های قزوین کنترل شده اما به‌دلیل سیال بودن آفت و اتصال باغ‌ها به چند استان، امکان ورود کلونی آفت از مناطق همجوار به باغات قزوین و تکرار خسارت‌های دو سال قبل جدی است.

به گزارش مهر، منطقه طارم بزرگ (سفلی و علیا) که در میان ۳ استان قزوین، زنجان و گیلان تقسیم شده است، بزرگ‌‌ترین و مرغوب‌‌ترین تولیدکننده زیتون ایران محسوب می‌شود.

به مدد همین ویژگی معیشت مردمان بسیاری در ۳ استان زنجان، گیلان و به ویژه در قزوین وابسته به شاخه‌های درخت زیتون و باروری طلای سبز آن است اما حدود ۳ سال پیش بود که با فراگیر شدن آفت مگس زیتون برای اولین بار در تاریخ، زیتون طارم تارومار شد و دست کشاورزان از این طلای سبز کوتاه ماند.

تجربه تلخی که خسارت‌های ناشی از آن کم‌تر از وقوع یک زلزله در این منطقه نبود و بسیاری از باغداران ورشکسته را وادار به مهاجرت و برگزیدن زندگی شهری کرد اما طی سال زراعی گذشته سرانجام آفت مگس زیتون در طارم سفلی مهار شد و باغداران این منطقه توانستند برعکس سال گذشته این بار محصول خود را با تلفات حداقلی از شاخه‌های درخت بچینند.

با این حال با فرارسیدن سال زراعی جدید و آغاز برداشت‌های ادواری زیتون و نیز با توجه به سیال بودن آفت مگس زیتون بیم آن وجود دارد که آفت بار دیگر در یکی از استان‌های همجوار قزوین کلونی ایجاد کند و از این طریق با توجه به متصل بودن باغات زیتون به هم در ۳ استان قزوین، زنجان و گیلان به باغات سالم در قزوین سرایت کند.

از این رو باغداران قزوینی و جهاد استان با کنترل جمعیت آفت در باغات استان چشمی نگران به سوی باغات زیتون در استان‌های همجوار دارند. نگرانی که اگر از سوی مسؤولان این استان‌ها جدی گرفته نشود بیم تکرار خسارت‌های سال ۹۲ این بار در هر ۳ استان وجود دارد.

طارم سفلی بزرگ‌‌ترین قربانی مگس زیتون

شدت صدمات ناشی از آفت مگس زیتون البته در منطقه طارم سفلی که در قسمت شمال غربی استان قزوین واقع است بیش تر از میزان خسارت‌های وارده به باغ‌های زیتون در استان‌های گیلان و زنجان بود چرا که طارم سفلی برعکس طارم علیا، حتی در شرایط عادی نیز با وجود برخورداری از ثروت و جمعیت بسیار بالا همواره محروم‌‌ترین بخش استان قزوین در بهره‌مندی از امکانات احتمالی مرکز استان بوده است.

از سویی نیز زندگی مردم در طارم سفلی بیش از سایر بخش‌های طارم بزرگ در دو استان دیگر با محصول زیتون عجین شده است به‌گونه‌ای که سالانه بین ۱۸ تا ۲۵ هزار تن زیتون در این منطقه تولید می‌شد و به تبع همین تولید نیز چرخ معیشت مردم از زیتون و فرآورده‌های آن می‌چرخید.

تولیدی که در نهایت با ورود به چرخه صنعتی صادرات، درمان، بهداشت، صنایع‌غذایی و کنسروی بخش اعظمی از اقتصاد طارمی‌ها و نیز مهم‌ترین رکن اقتصاد کشاورزی استان قزوین را تأمین می‌کرد.

 

در نهایت طی سال گذشته با تلاش‌های مردم این ناحیه و البته امدادهای فرا استانی آفت زیتون تا حدود زیادی به کنترل شد و سال ۹۴ سالی بود که میزان نابودی محصول زیتون بر اثر آفت مگس زیتون به میزان چشمگیری نسبت به سنوات گذشته کاهش یافت.