دستاوردسازی محیط‌زیستی!

              اساساً و اصولاً دستاورد یعنی چیزی که با زحمت و تلاش و همچنین برنامه و سازماندهی به‌دست آمده باشد، اما دستاوردسازی بحثش علی‌حده است و به‌واسطه آن‌که صرفاً با پیچاندن، ساده‌سازی، سیاست‌بازی و تخیل قابل انجام است، قادر است عرصه‌های لایتناهی را هم طی نماید و اساساً محدودیتی […]

             

اساساً و اصولاً دستاورد یعنی چیزی که با زحمت و تلاش و همچنین برنامه و سازماندهی به‌دست آمده باشد، اما دستاوردسازی بحثش علی‌حده است و به‌واسطه آن‌که صرفاً با پیچاندن، ساده‌سازی، سیاست‌بازی و تخیل قابل انجام است، قادر است عرصه‌های لایتناهی را هم طی نماید و اساساً محدودیتی در آن وجود ندارد!

حالا برخی می‌گویند دستاوردسازی‌هایی که در عرصه سیاسی و اقتصادی می‌شود، از این جهت که ممکن است باعث آرامش خلق‌ا… و افزایش امید و فی‌المثل موجب تلاش و تکاپوی بیشتر برای رسیدن به اهداف باشد، خیلی هم محل ایراد نیست و نوعی سیاست‌ورزی است تا سیاست‌بازی! البته به شرط اینکه آنقدری بزرگ یا غلو شده نباشد که اینجور برداشت شود که انگار مخاطب در هپروت به سر می‌برد و کلاً از فهم حال و روز و شرایط، معاف است!

همان‌طور که یحتمل بهتر از بنده می‌دانید، دستاوردسازی در امور فرهنگی و اجتماعی و ایضاً ورزشی و هنری هم سابقه طولانی و از اتفاق عمق و گستره فراوان‌تری دارد. به هرحال این عرصه‌ها خصوصاً اجتماعی و فرهنگی، مفهومی و غیرملموس است و چه فرصتی بهتر از این برای دستاوردسازها، کافی است چهار خط سند درست کنند و چند عکس ویرایش شده بیافرینند و عددهای آماری و بالا و پایین نمودارها را مورد عنایت قرار دهند، رسیدن به هرجایی و هر موفقیتی در دسترس است!

اما اینکه برخی خواسته یا ناخواسته تصمیم بگیرند در امور خاصی مثل محیط‌زیست، آن هم در رابطه با مباحثی مثل نرخ فرونشست که خیلی‌خیلی علمی و فنی و محاسباتی است، دستاوردسازی کنند، یک چیزی است در مایه‌های آن چاخان معروف در فیلم سن‌پطرزبورگ که بازیگر می‌گفت؛ یک دانشمند ایرانی کشف کرده که بین عدد ۸ و ۹ یک عدد وجود دارد که به افتخار خودش، نام این عدد را گذاشته‌اند باقرزاده!!

عجالتاً فهم هوشنگ‌خانی ما می‌گوید که اشتباه محاسباتی و داده‌برداری‌های غلط کار را به آنجا رسانده که مسؤول مربوطه اعلام کند نرخ فرونشست در اصفهان کاهش یافته است. اینکه در این چند ساله وضعیت آبخوان‌ها بدتر شده که بهتر نشده، حق‌آبه محیط‌زیست رسماً نادیده گرفته شده و با دهن‌کجی به مام طبیعت، خشم و قهرش را به هیچ گرفته‌ایم و فقط با امروز و فردا کردن و ظلم مضاعف در حق مردم، منتظر وقوع فاجعه نشسته‌ایم! همه اینها واقعیت‌هایی است که خواجه حافظ هم باخبر شده است بعد این وسط یکهو کاشف به‌عمل می‌آید که پیشرفت چشمگیری در کاهش سرعت فرونشست زمین داشته‌ایم.

به هرحال از سه حال خارج نیست، یا در محاسبات خطا رفته‌ایم، یا معجزه‌ای رخ داده و یا قصه همان قصه دستاوردسازی آماری است! بحث معجزه که موضوعش ماورا‌الطبیعه هست و اثبات وقوع و عدم وقوعش در سطح سواد و عقل هوشنگ‌خانی ما نیست، خطای محاسباتی هم که تکلیفش معلوم است، دوستان زحمت می‌کشند یک بار دیگر همه چیز را چک می‌کنند، انحراف از معیار معلوم می‌شود، اما اگر خدای ناخواسته بحث دستاوردسازی باشد که فی‌المثل با این روش، خطر بسیار مهلک و بالقوه را کمرنگ کرده و چند صباحی دیگر مردم را بازی دهند، باید عرض کنیم که شما که اهل فن و کاردان هستید باید بدانید که برای مهار یک فرونشست و کنترل آن و برگشت به شرایط پایدار، چندین سال زمان لازم است و ژاپن با همه ژاپنی‌گری خودش برای فرونشست توکیو ۲۵ سال تلاش کرد تا به موفقیت نسبی رسید!

این را هم بگویم و از خدمت مرخص شوم، اینکه این وسط کسی قرار است با اعداد و آمار بازی کند یا نه، سیاست‌بازی است یا سیاست‌ورزی، اشتباه است یا به اشتباه انداختن و… با اینها خیلی کاری ندارم، فقط محض اطلاع عزیزان مسؤول و مدیر و آن بزرگواران محیط‌زیست و نقشه‌برداری و به‌خصوص حضرات وزارت نیرو عرض می‌کنم که در محدوده فرونشست اصفهان حدود دومیلیون و ۸۰۰ هزار نفر زندگی می‌کنند و ایجاد بحران در این منطقه یعنی تهدیدی بسیار بزرگ و خطرناک برای کشور… همین!!